Prilikom ekspedicije na Novoj Gvineji 1936. godine nizozemski geolog Jean Jacques Dozy penjući se na Puncak Jayu primijetio je neobičnu crnu stijenu prošaranu zelenim prugama. Uzorci koje je donio potvrdili su izuzetno bogata nalazišta zlata i bakra.

Puncak Jaya ili Vrh pobjede s 4884 metara nadmorske visine najviši je otočni vrh na svijetu. Nalazi se u Indoneziji, na otoku Nova Gvineja, u planinskom lancu Sudirman i ujedno je i najviši vrh u južnom Pacifiku. Nazivali su ga i Gunung Carstensz ili Carstensz Pyramid, prema prvom Europljaninu koji je ugledao planinu 1623. godine, Nizozemcu Janu Karstensu. Kada je pričao o snijegom prekrivenoj planini na ekvatoru, nisu mu vjerovali. Puncak Jayu dosegnulo je relativno malo ljudi uglavnom zbog političke nestabilnosti toga područja, ali i zbog položaja duboko u gustoj džungli. Uz izazovne prirodne uvjete,

Danas su te udaljene planine dom rudniku Grasberg, jednom od najvećih rudnika zlata – i trećeg najvećeg rudnika bakra na svijetu. Rudnik se nalazi u Zapadnoj Papui, pokrajini koja se prostire zapadnim poluotocima Nove Gvineje. Rudnik, koji je najveći porezni obveznik Indonezije u većinskom je vlasništvu američke rudarske tvrtke Freeport McMoRan. Do prije nekoliko godina, Grasberg je bio na vrhu liste najproduktivnijih rudnika zlata na svijetu.

Grasberg - 3 Grasberg - 3 (Foto: Shutterstock)

Golemi rudnik nalazi se na mjestu gdje se spajaju dvije tektonske ploče. Upravo ondje gdje je prije nekoliko milijuna godina vruća magma pronašla svoj put do slojeva sedimentnih stijena tijekom izdizanja lokalnih planina i rezultirala obiljem zlata i bakra. Od ranih 1990-ih, iz golemog otvorenog rudnika širine od oko četiri kilometara užurbano se vade nevjerojatne količine rude. Rudnik je ljudima donio obilje novca, ali i prirodnu katastrofu.

"Rudnik se nalazi u blizini Nacionalnog parka Lorentz, jednog od najvećih zaštićenih područja u jugoistočnoj Aziji s iznimnom biološkom raznolikošću ekosustava. Studija objavljena u Nature.com 2016. godine pokazala je da je 138 četvornih kilometara šume zagušeno i uništeno jalovinom od 1987. godine, što je područje koje je 42 puta veće od samog rudnika. Utjecaji rudnika Grasberg nisu ograničeni na okoliš. Freeport Indonesia ima evidenciju o kršenju radnih prava i kršenju ljudskih prava još od 1970-ih; kršenju prava na zemlju domorodačkih naroda Kamoro i Amungme, kao i samovoljna uhićenja onih koji su govorili protiv rudnika", piše earthworks.org.

Pustošenje vegetacije i oblikovanje padina koje postaju sve strmije zbog rudarskih aktivnosti u kombinaciji s potresima i obilnim kišama dovela su do smrtonosnih klizišta. Lokalni stanovnici i ekolozi zabrinuti su zbog onečišćenja podzemnih voda i rijeka bakrom, a domorodačka plemena kao što su Kamoro i Amungme tvrde da im je rudnik donio samo nesreću u obliku bolesti i propadanja okoliša, otkako je rudnik počeo s radom 1973. godine. Riba, rakova i školjaka kojima su se prehranjivali otkako znaju za sebe danas je sve manje zbog sedimenta iz rudnika koji je podigao riječno korito i ugušio život. Otpad iz rudnika navodno je uništio kilometre i kilometre šuma i močvara ostavljajući za sobom pustoš, a mještanima prijete i siromaštvo i bolesti.

Kikuju Zanimljivosti "Ne izgovori broj 10": Neobično pleme najpoželjnijih žena pred kojima nikada ne biste trebali zviždati

No vlasnici rudnika se brane izvješćima koja pokazuju da života u rijekama ima te da je dobar za konzumaciju, kao i da je voda koja se koristi za piće - i dalje pitka. Tvrtka također naglašava svoj rad s autohtonim stanovništvom i tvrdi da poštuju ljudska prava. No, kako piše Guardian, situacija je daleko od idealne. Ne samo da lokalno stanovništvo mora hodati desecima kilometara iz udaljenih sela da bi mogla zaraditi za život, mnogi od njih se počinju baviti prodajom alkohola i prostitucijom, čije su posljedice upropastile život brojnim stanovnicima. 

"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji broji 12 rijeka, 21 otok i na stotine patuljaka... Wroclaw - 5 Wroclaw - 4 Wroclaw - 2 +1 Wroclaw - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju