Kada vizualizirate siluetu Istanbula, toranj Galata zasigurno će biti jedno od mjesta koje vam prvo padne na pamet. Ta povijesna kula ne samo da uljepšava pogled na Istanbul već je i jedno od mjesta koje treba posjetiti kada se nađete u ovom spektakularnom gradu. A priča iza tog dragulja Istanbula je još impresivnija od samog pogleda na njega!

Kula Galata smatra se jednom od najstarijih kula na svijetu. Prepoznatljiva građevina, za koju se zna da je sagrađena 528. godine, visoka je od tla do vrha krova 69,9 metara, a prema statičkim izračunima, teži oko 10 tisuća tona. Također, u iskopinama u podnožju kule pronađene su i ljudske kosti, što i ne čudi jer se sam toranj u davnim vremenima koristio i kao tamnica.

Kulu Galata sagradio je 528. godine bizantski car Anastazije kao svjetionik. Istanbul, koji je bio dom mnogim civilizacijama tijekom svoje povijesti i koji je izdržao do danas u nebrojenim bitkama, pretrpio je teška razaranja u IV. križarskom ratu 1204. godine. 1348. Đenovljani su, osim zidina, ponovno sanirali oštećeni toranj. Kula je tad dobila i novo ime Isusova kula. Isusova kula, za koju se u tom razdoblju znalo da je najviša zgrada u Istanbulu, nadograđivana je između 1445. i 1446. godine i obnavljana gotovo svako stoljeće pod osmanskom vlašću.

Koristila se u mnoge različite svrhe do današnjeg dana, a korištena je i kao sklonište za kršćanske ratne zarobljenike koji su u 16. stoljeću radili u brodogradilištima Kasımpaşa. Jedno vrijeme bila je i zvjezdarnica u razdoblju Murata III., a nakon 1717. godine koristila se i kao vatrogasni toranj.

Tijekom požara u razdoblju Selima III. veći dio kule je izgorio, a premda je popravljen nakon ovog događaja, ponovno ga je uništio još jedan požar 1831. Kula je još jednom obnovljena, no 1875. izgubila je krov u oluji. Poznato je da je toranj Galata zadnji put obnovljen 1967. godine i tada je poprimio današnji izgled.

Uz Galatu se vežu i brojne legende, a najzanimljivija je ona koja govori o ljubavi. Legenda seže još do Rimljana. Prema rimskim tradicijama vjerovalo se da će se parovi koji prvi put zajedno krenu u toranj Galata sigurno vjenčati. No kada bi nakon posjeta s voljenom osobom isti dan u toranj došli s nekim drugim, vjeruje se da se tako prekida ta magija i da do vjenčanja neće doći.

Poželite li posjetiti toranj Galata u Istanbulu, svoj ćete posjet platiti 30 turskih lira (oko 25 kuna). Dizalo će vas povesti do samog vrha tornja, odakle ćete se stepenicama lagano spuštati u istraživanje izložene zbirke. Radno vrijeme muzeja je svakog dana od 8:30 do ponoći. Više informacija možete potražiti na linku.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju