Berlin ima najbrži javni prijevoz na svijetu. Do ovog zaključka došli su Indaco Biazzo, Bernardo Monechi i Vittorio Loreto, istraživači Politehničkog fakulteta u Torinu.

Oni su analizirali sustave javnog prijevoza, odnosno prosječnu brzinu sredstava javnog prijevoza, broj stanovnika u određenom gradu, prosječnu gustoću naseljnosti i slično, a svoje rezultate objavili u studiji u časopisu Royal Society Open Science.

Prometala javnog prijevoza u glavnom gradu Njemačke kreću se prosječnom brzinom od 6.5 kilometara na sat, dok, primjerice, oni u Mexico Cityju, koji se nalazi na začelju liste, postižu brzinu od tek 2,4 kilometara na sat.

Istraživanje je pokazalo da europski gradovi imaju prednost pred ostatkom svijeta kada je u pitanju funkcioniranje javnog prijevoza. Na drugom mjestu ljestvice najbržih našao se Pariz s prosječnim kretanjem od 5,8 kilometara na sat, a slijedi ga Kopenhagen, Helsinki, Atena, Prag i London.

U top 10 mjesta s najbržim javnim prijevozom na svijetu nalazi se tek dva grada koja nisu sa Starog kontinenta – New York na osmom mjestu i Melbourne na desetom mjestu ljestvice.

Valja istaknuti da na popisu nema hrvatskih gradova, kao ni mjesta iz regije.

10 gradova s najbržim javnim prijevozom prema studiji Politehničkog fakulteta u Torinu:
1. Berlin (6,5 km/sat)
2. Pariz (6,2 km/sat)
3. Kopenhagen (5,5 km/sat)
4. Helsinki (5.1 km/sat)
5. Atena (5 km/sat)
6. Prag (4,9 km/sat)
7. London (4,8 km/sat)
8. New York (4,78 km/sat)
9. Madrid (4.74 km/sat)
10. Melbourne (4.5 km/sat)

Povoljna europska prijestolnica u kojoj ćete kartu za javni prijevoz platiti 75 lipa Kišnjev - 7 Kišnjev - 6 Kišnjev - 5 +3 Kišnjev - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju