O državi smještenoj između Ukrajine i Rumunjske malo se manje priča i piše nego o ostalim europskim državama kao o turističkim odrednicama. Ono po čemu je poznata je nažalost po lošem gospodarskom stanju, po nepriznatoj državi u državi i vrhunskim vinima. Ona je mnogo više, a to dokazuje i Kišinjev, sličan mnogim drugim europskim prijestolnicama. Ovo su neke atrakcije i znamenitosti koje vrijedi posjetiti.


1. Državni Muzej povijesti Moldavije


U samom središtu grada iz Državnog parlamenta možete se izgubiti na nekoliko sati u Muzeju povijesti Moldavije i saznati sve o povijesti ove države i što niste znali o njoj. Replika mača Stjepana Velikog, moldavskog junaka, najveća je atrakcija. Cijenu ulaznice platit ćete 25 leia, što je 10-ak kuna. Prošećite Crvenom sobom, Brončanom sobom i Plavom sobom i osluhnite duh moldavske povijesti.


2. Park Stefan cel Mare


Najstariji park u Kišinjevu, prije poznat pod imenom Puškinov park. Danas se simpatično u narodu naziva Parkom ljubavnika zbog toga što je idealno i često mjesto za spoj. Idealno je za šetnju u hladovini stoljetnog drveća i pokraj prekrasnih fontana. Unutar parka nalazi se Aleja klasika, kompleks skulptura koje prikazuju autore moldavske i rumunjske književnosti i političkih osoba. Osim Aleje klasika, tu je i Aleja prijateljstva, gdje su drva zasadili slavni poput Jurija Gagarina, Mihaela Gorbačova i Melitona Kantarije.

Kišnjev - 3 Kišnjev - 3 (Foto: Getty Images)


3. Vinski podrum u rudniku


O moldavskim se vinima priča nadaleko po svijetu, a jedno od najautentičnijih iskustva moguće je dobiti u Cricovi, najvećem vinskom podrumu u državi. Njegovi nezamislivi labirinti i puteljci popunjeni vinima oduševit će vas kao i činjenica da datira iz 1952. i da je riječ o nekadašnjem rudniku. Imat ćete priliku razgledati ga vlakićem ili na razne druge načine. Vinski podzemni „grad“ i kapljica moldavskog vina odvest će vas u srce Moldavije. Podrum Cricova nalazi se u istoimenom gradu udaljenom 15 kilometara od Kišinjeva.


Za Kišinjev i posjet nekim okolnim mjestima poput ruševina starog grada Old Orhei ili vinskog podruma Cricove dosta su vam dva dana. To je sasvim dovoljno da upoznate moldavsku povijest i kulturu, prošećete centrom, istražite najpoznatiji moldavski park i organizirate neki od izleta. Najesti se u restoranu možete za 40-ak kuna, a javni prijevoz, pa čak i taksiji, dosta su jeftiniji nego u Hrvatskoj. Primjerice, jednosmjernu kartu za javni prijevoz platit ćete manje od 1 kune (oko 75 lipa).
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju