U Lombardiji na sjeveru Italije, u malenom mjestu Grosiju udaljenom oko 130 kilometara od Milana i samo 30 od granice sa Švicarskom, na padinama Retijskih Alpa pažnju privlači neobično zdanje. Zovu ga "Gaudìjevim dvorcem" iako španjolski arhitekt nema nikakve veze s njime, ali – neodoljivo podsjeća na njegovu legendarnu Casa Batllò u Barceloni.

Samouki arhitekt

Ovaj dvorac s pogledom na mirno mjesto Grosio poseban je u svakom pogledu. Neobičan je to spoj mašte, umjetnosti i arhitekture koji plijeni pažnju i izaziva čuđenje svakim detaljem: vrtovima, mozaicima, skulpturama i fontanama.

Dvorac Gaudì sagradio je – i još uvijek ga dograđuje - Nicola di Cesare, koji se u Grosio doselio prije malo više od četrdeset godina. U kreativnom zanosu počeo je uređivati vrt ispred svoje kuće i jednostavno nije mogao stati.

Dvorac raste od 1981. godine, a di Cezare će na njemu će raditi, kaže, sve dok je živ. Nekad kuhar i radnik na željeznici, ovaj samouki arhitekt svoj dvorac gradi bez ikakvog plana, vođen isključivo nadahnućem i ogromnom energijom.

Čudesni detalji

Osim razvedene i razigrane strukture ovog jedinstvenog alpskog dvorca, pažnju privlače i njegove brojne neobične dekoracije. Prije svega mozaici koji su pravo umjetničko djelo nastalo recikliranjem razbijenih boca i automobilskih farova.

Dvorcem i njegovim vrtom prolazi više vijugavih staza koje vode ispod lukova i kroz špilje, uz neobične žardinjere i oblike, tunele i tajne prolaze, pretvarajući se na dijelovima u čarobno stepenište od 207 stepenica koje povezuju maštu, umjetnost i prirodu.

Cvijeće i biljke, naime, sastavni su dio neobične građevine i daju joj poseban šarm. U stijene i stepenice ugravirane su poslovice, lijepe misli i izrazi dobrih želja koje čitavo iskustvo čine ješ malo mističnijim i refleksivnijim.

Prolazite li kroz Grosio, možete posjetiti ovo maštovito zdanje, samo se morate javiti njegovom vlasniku koji turistima rado pokazuje svoje životno djelo.

Niste doživjeli Ljubljanu dok niste vidjeli i isprobali ovih 10 stvari Ljubljana, Slovenija - 7 Ljubljana, Slovenija - 6 Ljubljana, Slovenija - 5 +4 Ljubljana, Slovenija - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju