Naravno, pušenje ne potiče niti jedna od zemalja svijeta. A kad se pušenje u razvijenim zemljama ne preporuča, ali dopušta, kako onda to da mala tradicionalna država pušenje može u potpunosti zabraniti? Smještena između Kine i Indije, himalajsko kraljevstvo Butan je zemlja o kojoj se priča i zbog ove zanimljivosti...

Je li pušenje dopušteno u Butanu?

Butan je jedina zemlja na svijetu u kojoj je zabranjena prodaja i proizvodnja duhana. Dakle, pušenje je zakonom zabranjeno u zemlji prema Zakonu o kontroli duhana Butana iz 2010. Međutim, dopušteno vam je ponijeti određeni broj cigareta u zemlju, a hoteli i nekoliko zatvorenih barova imaju sobe za pušenje.

Butanski zakon o kontroli duhana iz 2010.

Zakon, donesen 16. lipnja 2010., zabranjuje pušenje i upotrebu duhana u bilo kojem obliku na javnim mjestima kao što su dzongi, chorteni, parkovi, hoteli, restorani, tržnice, kino dvorane itd. Javni prijevoz, poput autobusa, također je nepušačka zona.

Zakon ne samo da zabranjuje upotrebu duhanskih proizvoda, već i zabranjuje njihov uzgoj, berbu i prodaju u zemlji. Nitko ne smije proizvoditi duhanske proizvode u zemlji. Zatvorom od tri do pet godina kaznit će se tko se zatekne u javnoj uporabi ili prodaji duhana. Zakon je donesen u nastojanju da Buthan postane prva zemlja na svijetu bez dima.

Međutim, vlada ima ovlasti odrediti zonu za pušenje u nekim javnim prostorima. Hoteli, barovi i restorani također mogu imati odvojenu pušačku zonu u kojoj ljudi mogu pušiti po želji. Vlasnici imaju potpunu ovlast za postavljanje ovih područja za javnu pogodnost.

Budućnost ipak uz cigarete, a sve zbog coronavirusa

Kad je Butan prošle godine zatvorio svoju granicu s Indijom zbog pandemije koronavirusa, cijene duhana ispod pulta porasle su četiri puta jer je trgovcima koji duhan prodaju ilegalnim putem bilo teže ući u zemlju. Sve se promijenilo 12. kolovoza kada je jedan butanski radnik koji je rukovao robom koja je dolazila iz Indije završio pozitivan na koronavirus u pograničnom gradu Phuentsholingu. To je potaknulo vladu premijera Lotaya Tsheringa, kvalificiranog liječnika koji još uvijek radi vikendom, da razmisli o ovom zaista „naprednom zakonu“. Njegova je administracija ukinula desetljeće staru zabranu prodaje duhana kako bi smanjila potražnju za krijumčarenim cigaretama i, u teoriji, smanjila rizik od prekogranične zaraze koronavirusom.

Hoće li će ova praksa, ostati i u budućnosti, preostaje nam za vidjeti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju