Hormuz je iranski otok koji se prostire na oko 42 četvornih kilometara u Perzijskom zaljevu. Neki ga nazivaju i otokom duginih boja jer obuhvaća tlo u rasponu od jarko žute preko intenzivne crvene do tamno-zelene boje.
Na ovom otoku koji je od iranskog kopna udaljen oko osam kilometara posebnu pažnju turista privlači crvena plaža, a koja je dobila ime prema nevjerojatnoj boji tla koji duguje visokoj koncentraciji željeznog okidsa.
Ne samo da je posebno iskustvo uživati u pogledu na ovu plažu tijekom sunčanog vremena i hodati po suhom crvenom tlu, već i kada počne padati kiša, voda se počne slijevati s obližnje planine, a zaljev oko nje postane "krvav".
Zahvaljujući raširenosti društvenih mreža, snimke krvave plaže i zaljeva oko Hormuza počnu se širiti internetom te izazivati čuđenja i divljenje.
Crveno tlo se u prošlosti iskorištavalo za različite namjene – izvozilo se i upotrebljavalo u kozmetičkoj industriji, za bojenje stakla i keramike, ali i za jelo.
Lokalni stanovnici nazivaju crveno tlo gelak, a upotrebljavaju ga kao začin u kuhinji. Sastavni je dio crvenog umaka sooragh u kojem se marinira ulovljena riba zajedno s narančinom koricom.
Gelak ima važnu ulogu u gastronomskoj ulozi regije, a stavlja se i u slatka te slana jela – u sve od domaćih pekmeza do tankih pogača po imenu tomshi.
Ivan Kapović o životu s iranskim nomadima: "Ljudi su ono najvažnije što određuje neku zemlju"