Tko je za gutljaj južnokorejskog vina od „kakice“? A kako vam zvuči islandsko pivo od dimljenih kitovih testisa? Ta i još mnoga pića dio su nove izložbe Muzeja odvratne hrane u Švedskoj. Živjeli!

Izložba je nedavno otvorena u Muzeju odvratne hrane u švedskom gradu Malmöu i trajat će tri mjeseca. Zainteresirani avanturisti, uz spomenuta pića, moći će vidjeti surogat-alkohol iz sovjetske ere te pivo koje se poslužuje u prepariranoj vjeverici!

 

 

Mnoga od tih pića više se ne konzumiraju u zemljama iz kojih potječu, kao na primjer staro korejsko piće napravljeno od fermentiranog izmeta i riže, koje se zapravo koristilo u medicinske svrhe. Tu ćete naći i džin napravljen od fermentiranih banana iz Ugande, kao i fermentirano pivo od kukuruza i pljuvačke iz Perua.

Muzej je otvoren 2018. i prikazuje neobična jela iz cijelog svijeta koja posjetitelji mogu vidjeti, pomirisati, a ponekad čak i kušati. Tako ćete tamo pronaći islandski hakarl, slasticu napravljenu od fermentiranog morskog psa koju je slavni Anthony Bourdain nazvao „najodvratnijom stvari koju je ikada kušao“. Zatim je tu durijan, voće iz Jugoistočne Azije koje je poznato po svom smradu, te australski omiljeni namaz za tost Vegemite.

 

 

Muzej stalno propituje percepciju okusa. Nešto što djeluje „odvratno“ u jednoj kulturi, u drugoj može biti prava poslastica. To ponajviše ima veze sa sastojcima s kojima ljudi odrastaju i koji su im poznati. Slična je ideja i s izložbom pića - ono što volimo nije „zapisano u kamenu“, okusni pupoljci evoluiraju i navikavaju se na nove okuse.

Još jedno od pitanja kojima se bavi izložba jest „zašto se ljudi toliko vole napiti?". Kad god se neki narod našao u situaciji da nije imao dostupan alkohol, postao je jako inovativan u smišljanju načina da ga proizvede.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju