Jeste li znali da je gađenje naspram hrane jedna od funkcija organizma koja nam pomaže da izbjegnemo bolesti i nesigurnu hranu? Nekima ona proradi već na miris kiselog zelja, a nekima tek na fermentiranu ribu. Razlike u prehrani diljem svijeta jednako su rasprostranjene kao kulturološke razlike, pa se nešto što je na jednom kraju svijeta nezamislivo, na drugom smatra pravim specijalitetom. Što se to našlo u Muzeju odvratne hrane u Švedskoj?

Odvratna hrana iz 80 zemalja svijeta

U Muzeju odvratne hrane u Malmöu cilj je upoznati posjetitelje s "odvratnom" hranom iz 80 zemalja svijeta koja se u tim zemljama smatra specijalitetom. Najneobičniji eksponati izloženi su u takvim uvjetima da ne propadaju. Ovaj neobičan muzej zasigurno baca jednu novu perspektivu na hranu i razumijevanje različitih ukusa te se onima slabijeg želuca savjetuje da ne degustiraju ono što je moguće degustirati.

Pretjerana upotreba antibiotika Pretjerana upotreba antibiotika (Foto: Anja Barte Telin)

Nije stvar samo u okusu

Ono što obično podrazumijevamo pod odvratnom hranom, ne proizlazi samo iz okusa jer neke stvari nismo probali, ali nam se od njih jednostavno diže želudac. Kada je u pitanju trulo meso morskog psa, možda će miris presuditi. No, kada vam serviraju ovčje oko u soku od rajčice, sam pogled na to može izazvati vrtoglavicu. Ili općenito, sam popis sastojaka poput onih u poznatom škotskom jelu haggis, ovčjeg srce, pluća i jetra, mogu nas odvratiti od hrane.

Što je na meniju?

U Muzeju odvratne hrane u Švedskoj možete vidjeti svašta. Od pržene tarantule, spomenutog haggisa i ovčjeg oka u soku rajčice, raznih crva do djelomično razvijenog fetusa patke, patuljastih muha, šišmiša i raznih vrsta smrdljivih sireva do razne istrunule ili raspadnute.

Uzgoj goveda - jedna od najvećih opasnosti za prirodu Uzgoj goveda - jedna od najvećih opasnosti za prirodu (Foto: Anja Barte Telin)

Izazov ideji odvratnosti i kukci kao budućnost

Istraživači koji rade na izložbi, ovim postavom žele stvoriti izazov ideji odvratnosti. Nadaju se da bi time mogli navesti ljude da razmotre izvore hrane koji su lakše održivi. Poput npr. insekata koji su bogati proteinom i nije im potrebno puno hrane. Skakavci ili ličinke moljaca u nekim su dijelovima svijeta pravi specijalitet, a istraživači ih vide kao potencijalan izvor hrane u budućnosti.

Međimurski Tesla: Genijalac zbog kojeg su ljudi iz cijelog svijeta prije krize dolazili na sjever Hrvatske Centar dr. Rudolf Steiner Dijana Posavec i David Štampar Rodna kuća Rudolfa Steinera +0 Rudolf Steiner

Ovaj se muzej nalazi u Malmöu, točno preko puta mosta koji spaja Dansku i Švedsku, pa ga možete posjetiti i nađete li se u Kopenhagenu.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju