Talijanska policija godinama ulaže golem trud kako bi obranila povijesno blago od profesionalnih lopova i nestašnih turista koji operiraju po ruševinama Pompeja. Drevni grad uništen je još 79. godine prije naše ere erupcijom Vezuva, a pretpostavlja se da je tada ondje živjelo 11 tisuća stanovnika. Neki su to nazvali bijesom bogova, ali pohlepni turisti nisu se pribojavali kazne – sve dok im se sreća nije okrenula.

Kanađanka Nicole, koja je kao dvadesetogodišnjakinja prije 15 godina ukrala mozaike i komade amfore, odlučila je vratiti svoj plijen jer joj se  sreća okrenula nakon nemilog događaja. Nicole smatra da su „prokleti suveniri“ krivi za niz nesretnih događaja s kojima se morala boriti godinama, uključujući ozbiljne zdravstvene probleme i financijske poteškoće, piše ugledni Forbes.

Slika nije dostupna Putovanja Grad koji je nestao s lice zemlje: Priča o mjestu koje je otkriveno nakon više od 1500 godina  

„Bila sam mlada i glupa", napisala je u pismu koje je priložila uz paket s vraćenim predmetima. Dodala je kako je željela posjedovati dio povijesti koji nitko drugi nema te da su ostaci puni negativne energije. Nicole se u pismu ispričala za svoje postupke i napisala kako traži oprost jer ne želi prokletstvo prenijeti na svoju djecu. Dovoljno je što se već dva puta morala boriti s karcinomom.

Prije dvije godine francuski je turist morao platiti kaznu od 1500 kuna jer je pokušao pobjeći s punim ruksakom drevnih artefakata. Iz kuće cara Tiberija uzeo je 13 komada mramora i terakote. Uvjetno je pušten jer nije imao sličnih prekršaja, a policiji je objasnio kako si je vrijedne ostatke ponio za uspomenu.

Je li zla kob rezultat slučajnosti ili prokletstva nesretnog grada, dokaza nema, ali u svakom slučaju, krađa je turistima donijela više štete nego koristi. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju