Ada Ciganlija nekadašnji je otok na Savi koji je 1967. godine dobio novi izgled. Tada je napravljena donja i gornja pregrada na desnom rukavcu rijeke, čime je Ada Ciganlija postala poluotok, a Beograd je dobio umjetno savsko jezero koje nosi isto ime.

Jezero Ada Ciganlija dugo je 4,2 kilometra, široko dvjestotinjak metara te ima prosječnu dubinu od četiri do šest metara.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Rijeka bogova i podzemnog naoružanja: 10 zanimljivosti o rijeci Savi

S obzirom na to da se nalazi blizu ušća u Dunav te je svega 15-ak minuta udaljena od centra Beograda, Ada Ciganlija postala je omiljeno kupalište lokalnog stanovništva. U ljeto ga svakoga dana posjećuje i do 300.000 osoba, zbog čega ga često nazivaju i beogradskim morem. I ove godine predstavljao je osvježenje za mnoge unatoč pandemiji koronavirusa.

U najtoplijem dijelu godine tu odlaze na kupanje svi oni koji nemaju novca za klasična srbijanska odredišta za ljetovanje poput grčkog Zakintosa, pa je Ada dobila duhoviti nadimak Bezkintos. Beograđani zapravo taj naziv upotrebljavaju za bilo koju vrstu jeftinog odmora za koji ne moraju potrošite previše kinte (novca).

Slika nije dostupna Zanimljivosti Beograđanka vs. Zagrepčanka: Koja je legendarna zgrada iz bivše Jugoslavije viša?

U posljednjih desetak godina uređene su plaže na Adi, kao i pedesetak sportskih terena na otvorenom. Tu možete zaigrati nogomet, rukomet, odbojku, košarku i tenis, a dostupna su i igrališta za bejzbol, hokej na travi, bungee jumping ili čak žičara za skijanje na vodi. U blizini se nalaze i mnogobrojni kafići i restorani koji se navečer pretvaraju u popularna mjesta za noćni provod.

Poluotok je obrastao gustom listopadnom šumom, a stabla hrasta i brijesta daju ugodan zaklon od visokih temperatura. Istovremeno, dom su za mnoge životinjske vrste od divljih pataka, fazana i prepelica do srne ili zeca.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju