Mala pacifička aviokompanija Star Marianas Air svojim putnicima nudi iskustvo koje će pamtiti čitav život - let na mjestu kopilota u Cessni 172. Taj doživljaj ne treba platiti, dovoljno je zamoliti pilota prije leta. Upravo je zbog toga aviokompanija sve zanimljivija turistima diljem svijeta, a najpopularnija je među Kinezima, koji se posebno pripremaju. Dolaze na otok Tinian odjeveni poput pilota kako bi skupili što više lajkova nakon što stave jedinstvene fotografije iz aviona na društvene mreže. Ponekad imaju i bolje uniforme od onih koje nose piloti Star Marianas Aira. Kako većina Kineza ne razumije engleski, sporazumijevaju  se rukama, nogama i Google translateom.

Baza aviokompanije Star Marianas Air mali je otok Tinian s kojeg se leti na otoke Guam, Rotu i Saipan. Među njima je i jedna od najkraćih ruta na svijetu, naime od Saipana do Tinian treba tek 10 minuta leta preko velikog plavetnila, a za to vrijeme avion prijeđe 16 kilometara.

I let na uobičajenom mjestu za putnike je avantura za sebe. Kako priča jedan od pilota, posve je uobičajeno da putnici dođu do njega i potapšaju ga po ramenu upozoravajući na to da vrata nisu dobro zatvorena. On im na to odgovara kako ih neće ni zatvoriti sve do polijetanja kako se temperatura u kabini ne bi previše digla. 

Iako neki od putnika očekuju scene poput onih iz Top Guna, propelerac može dostići brzinu od tek 209 kilometara na sat. Stoga, odlučite li otputovati u pacifičke krajeve, nemojte požurivati pilota jer i da poželi, brže ne može.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju