1. Triglav se izdiže na 2864 metara u Julijskm Alpama te se smatra najvišim vrhom u Sloveniji, ali i na prostoru bivše Jugoslavije.

2. Kada se planina proučava iz Gorenjske izgleda kao da ima tri vrha, odnosno tri glave po čemu je dobila ime.

3. Prvo zabilježeno osvajanje Triglava zbilo se 26. kolovoza 1778. godine. Četiri planinara iz Bohinja popeli su se na vrh planine, a njihov uspon sponzorirao je mecena Žiga Zois koji se nadao da će naći novo nalazište rude.

Nacionalni park Triglav Putovanja 7 najljepših nacionalnih parkova na prostoru bivše Jugoslavije

4. Ova planina je središnji dio Nacionalnog parka Triglav koji zauzima otprilike četiri posto slovenskog teritorija. Ujedno, riječ je o jedinom nacionalnom parku u Sloveniji pa ne čudi što se nalazi i na zastavi te zemlje.

5. Kod planinskog vrha Kredarica na visini od oko 2500 metara nalazi se Triglavski dom – najviši planinarski dom u Sloveniji, kao i meteorološka postaja koja bilježi važne informacije o klimatskim promjenama.

Fruška gora Putovanja Najljepši dio Srbije? Nevjerojatno bogatstvo koje se nalazi 4 sata od Zagreba

6. Zapnete li na Triglavu zbog lošeg vremena zaklon možete pronaći u Aljaževom stupu. Riječ je o skloništu kojeg je dao izgraditi slavni slovenski planinar i župnik Jakob Aljaž.

7. Na sjevernoj padini Triglava smjestio se jedini stalni ledenjak u Sloveniji. Triglavski ledenjak je smješten na visini od 2400 metara, a površina mu je oko 14 hektara.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju