Hrana igra integralnu ulogu u našim životima, i to s pravom: Hrana koju jedemo isprepletena je s našom kulturom. O određenoj kulturi možete puno naučiti istražujući njihovu hranu, zapravo, teško je uopće upoznati nečiju kulturu bez upoznavanja kuhinje. Ne vjerujete? Evo zašto je hrana najbolji način za razumijevanje kulture.

Hrana je univerzalna potreba

Nije važno odakle ste, jer kao i svi drugi, morate jesti. Mnoge rane civilizacije su organizirale vremenom lakši način distribucije i proizvodnje hrane. Sjetite se samo Puta svile, koliko je trgovanja namirnicama i začinima samo tamo prošlo.

Tehnika čuvanja hrane ovisi o klimi i načinu života

Jeste se ikad zapitali kako to da se meso čuva na toliko različitih načina? Primjerice, u Maroku, Khlea je jelo napravljeno od sušene govedine i začina koje se zatim pakira u životinjske masti. Kad se pravilno čuva, ovo meso može potrajati dvije godine. Ovo sve nema smisla primjerice u Hrvatskoj, ali ima u Maroku, zemlji koja ima povijesno nomadsko stanovništvo, visoke temperature i pustinju.

Lokalna kuhinja pokazuje povijesne obrasce prehrane

Neka društva imaju kuhinje koje se temelju isključivo na mesu, a ostala gotovo u potpunosti na biljnoj bazi. Nekim zemljama kuhinja ovisi od regije do regije, kao na primjer Indiji. Tako na sjeveru jedu meso, riblje delicije na istoku, vegetarijansku prehranu na jugu, a na zapadu Indije velika većina ljudi su strogi vegetarijanci, koji čak uz meso izbjegavaju češnjak ili korjenasto povrće poput mrkve i krumpira.

Gastronomski turizam – potpuno novi način putovanja

Neki ljudi na putovanja više ne idu prije nego prouče kakva ih hrana i restorani čekaju u zemlji gdje idu. To ide dosta daleko, pa primjerice netko tko ide na Oktoberfest, neće samo uživati u pivu, već će ga zanimati i sve o načinu proizvodnje. Mnogi turisti uživaju u hrani i u inače posjećenim odredištima poput Pariza ili New Yorka, ali mnogi i istražuju nove gastronomske lokacije, poput Armenije ili Laosa.

Sastojci popularnih jela mogu otkriti kulturne tajne

Ovo je vjerojatno najzanimljiviji dio proučavanja nečije kuhinje. Većina ljudi zna da su krumpir, paprika, rajčica porijeklom iz Amerike, a mnogi današnji kuhari pokušavaju napraviti razne fuzije i spajati nekad nezamislivo. Jedan od najzanimljivijih rezultata takvog miješanja hrane je piletina Tikka masala, koja podsjeća na indijsko Mughali jelo, a zapravo ju je izumio Britanac!

Koje su zemlje bile najpopularnije za odmor prije 50, 100 ili 1000 godina? Toskana - 1 Meteora Rim, Italija +1 Luzern - 5
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju