I dok danas turisti posjećuju Pariz, lete za New York i Los Angeles, gledaju što je novog u Londonu ili otkrivaju Tajland i Kinu, jeste li se ikad zapitali koja su odredišta posjećivali kroz povijest? Vjerojatno niste, no, podijeliti ćemo s vama naša otkrića, ali vam i odmah otkriti, kako su neka odredišta postala popularna i od najranijih dana...

Toskana

I dok se danas stvaraju redovi za ulazak u Ufizzi ili posjet veličanstvenoj Brunelleschijevoj kupoli u Firenci, gužve je u Toskani – bilo uvijek, s obzirom da je ova talijanska regija popularno odredište još od dana starog Rima. Naravno, nije bilo masovnog turizma, pa si golema većina građana Vječnog Grada nije mogla priuštiti odlazak u toskansku prirodu, ali su zato bogati Rimljani ovdje izgradili „vikendice“ i ljeta provodili pod suncem Toskane. Stvari su se od tada promijenile samo za mase jer u Toskanu dolaze svi, ali samo oni najbogatiji i dalje ljetuju u ladanjskim kućama, zaklonjeni hladom čempresa.

Grčka

Kad 2019. idete u ovu zemlju, najčešće planirate posjet Ateni i divite se arheološkim ostacima, ili pak, tražite odmor na grčkim otocima. Ali, Grčka doslovno ima tradiciju turizma od 2. stoljeća, jer je već tada geograf Pauzanija napisao seriju knjiga pod nazivom „Opis Grčke“. U njoj je opisao razne dijelove zemlje, a čak je i naveo karakteristike flore i faune koje se može ugledati diljem zemlje.

Meteora Meteora (Foto: Getty Images)

Rim

S obzirom da je nekad vrijedila izreka kako „svi putevi vode u Rim“, već u staro doba mnogi su se posjetitelji divili građevinama kao što je Koloseum, rado posjećivali Forum i opuštali se, ako su bili dovoljni imućni, u Karakalinim termama. Situacija je ostala tu slična i danas, jer turisti dolaze ponajprije zbog povijesti, građevina i umjetnosti, mada ako jednom posjetite četvrt Trastevere, vjerujte kako ćete se vratiti u Rim i zbog gastronomskih užitaka...

Švicarska

Planinska zemlja u srcu Europe oduvijek je bila na cijeni. U njoj su mir nalazili mnogi poznati, pa je tako Mary Shelley u blizini ženevskog jezera napisala priču o Frankensteinu. Posebna priča su Alpe, na koje već desetljećima dolaze planinari i skijaši, a danas su švicarska skijališta među najskupljima, ali i najboljima na planeti.

Karibi

Kad se počelo sve vrže i brže putovati morem, turisti su otkrili i čarobne Karibe. Pa ako je Frankenstein napisan u Švicarskoj, dobro je znati kako je Hemingway ljubav i divljenje prema Kubi iskazao u romanu „Starac i more“. Danas se ovdje najčešće stiže kruzerima, pa kroz tjedan ili dva, obično prođete veliki dio karipskog otočja.

Indija

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, došlo je do ubrzanog rasta zračnog prometa. Time su mnogi dobili priliku posjetiti dijelove svijeta o kojima su nekad samo sanjali, te su letovi u Japan, Australiju ili na Havaje – postali realnost. Također, Beatlesi su šezdesetih zaludili svijet, a na vrhuncu popularnosti odlučili su posjetiti – Indiju. Tako da, od sedamdesetih nadalje, turizam u Indiji samo raste.

Je li ovo otok s najljepšim pješčanim plažama na svijetu? Otok Boracay na Filipinima - 2 Otok Boracay na Filipinima - 1 Otok Boracay na Filipinima - 4 +2 Otok Boracay na Filipinima - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju