1. Legalna kupovina heroina
Heroin je teška droga koja se proizvodi iz morfija, a koja izaziva jaku tjelesnu ovisnost nakon 10 do 20 dana svakodnevnog korištenja. Njegova proizvodnja i upotreba zabranjena je u većini država, no tako nije bilo oduvijek. Na kraju 19. i na početku 20. stoljeća heroin se mogao legalno kupiti u svjetskim ljekarnama. Prodavao se kao lijek protiv kašlja i drugih respiratornih bolesti.

2. Gram kokaina za 1,5 kuna

Kokain je na početku 20. stoljeća bio legalno sredstvo koje liječi svaku boljku. Služio je kao anestezija za operacije na oku, a prepisivao se i kao antidepresiv. U američkim ljekarnama gram čistog kokaina prodavao se za 25 centi, odnosno oko 1,5 kuna. Dodavao se i u razne druge proizvode – od gaziranih pića i vina do medicinskih tonika.

Brašno od ječma Hrana i piće “Lijek za sve bolesti”: Proteinsko brašno od 18 kuna koja se u Hrvatskoj rijetko kad jede

3. Vibratorom protiv ženske histerije
Žene su dugo vremena bile zanemarena skupina u medicinskim istraživanjima. Ne čudi stoga što su im se pripisivale sulude terapije za određene bolesti. Kad bi se pacijentica prije stotinjak godina požalila na tjeskobu, nesanicu i nervozu liječnici bi dijagnosticirali da pati od histerije. Terapija? Ručna masaža genitalnog područja.

Engleski liječnik Joseph Mortimer Granville 1880. godine patentirao je prvi elektromehanički vibrator koji je ženama pomogao da dožive vrhunac, odnosno da se izliječe od „histerije“.

4. Kastracijom protiv mentalnih bolesti
Povijest bilježi i šokantne načine za liječenje raznovrsnih mentalnih bolesti. Osim elektrošokova koji su i dan-danas u upotrebi, korištene su i druge iznimno agresivne metode liječenja. U Sjedinjenim Američkim Državama, primjerice, mentalno bolesti pacijenti su kastrirani, a nekoć im je bilo zabranjeno i vjenčati se.

Shizofrenija se pokušala izliječiti ubrizgavanjem opasnih količina inzulina u tijelo, a jedan liječnik u New Jerseyju ubio je trideset posto svojih pacijenta liječeći njihove mentalne bolesti uklanjanjem pojedinih dijelova tijela.

Ukiseljeno povrće Hrana i piće Turski "lijek" protiv mamurluka koji se napravi za manje od 10 kuna

5. Hirudoterapija
Jeste li čuli za hirudoterapiju? Riječ je o liječenju ili isisavanju krvi uz pomoć medicinskih pijavica. Tom metodom koristili su se još stari Egipćani prije 3000 godina, a liječilo se sve, od zubobolje i povišene temperature do neplodnosti.

Pijavice su bile i kozmetički hit, žene bi ih stavljale iza ušiju kako bi im se prije izlaska na bal zarumenjeli obrazi. Kada je medicina uznapredovala, a liječnici su otkrili da su antibiotici učinkovitiji u borbi s bakterijama od pijavica, odbacili su hirudoterapiju. Ona je danas dio uglavnom alternativne medicine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju