Alpska cesta Grossglockner ime je dobila prema najvišem planinskom vrhu u Austriji, koji se izdiže na 3789 metara. Riječ je o 48 kilometara dugom planinskom prijevoju s 36 oštrih zavoja koji povezuje Bruck u Salzburbgu s Heiligenblutom u Koruškoj.

Izgrađen je između 1930. i 1935. godine, a dobrim dijelom prati drevni put preko kojeg su još prije nekoliko milenija stari Rimljani i Kelti prelazili Alpe.

Ne samo da ovdje nije dobro brzati zbog sigurnosnih razloga, već bi bila i prava šteta proći kraj čarobnih austrijskih livada, šuma i pašnjaka bez uživanja u krajolicima. Ne čudi stoga što je Grossglockner popularna ruta za motocikliste.


Alpska cesta doseže nadmorsku visinu od 2504 metara, zbog čega ju nazivaju i najvišom cestom u Austriji. Otvorena je od svibnja do početka studenog, dnevna karta za automobile je 40 eura, a za motocikliste 30 eura, a svake godine njome prođe oko milijun ljudi.

Mogorjelo: Očaravajuće mjesto koje nemojte zaobići na putovanju Hercegovinom Mogorjelo - 10 Mogorjelo - 9 Mogorjelo - 8 +6 Mogorjelo - 7

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju