Alpska cesta Grossglockner ime je dobila prema najvišem planinskom vrhu u Austriji, koji se izdiže na 3789 metara. Riječ je o 48 kilometara dugom planinskom prijevoju s 36 oštrih zavoja koji povezuje Bruck u Salzburbgu s Heiligenblutom u Koruškoj.

Izgrađen je između 1930. i 1935. godine, a dobrim dijelom prati drevni put preko kojeg su još prije nekoliko milenija stari Rimljani i Kelti prelazili Alpe.

FOR FOREST – The Unending Attraction of Nature - 4 Aktualno Na austrijskom nogometnom stadionu niknula šuma

Ne samo da ovdje nije dobro brzati zbog sigurnosnih razloga, već bi bila i prava šteta proći kraj čarobnih austrijskih livada, šuma i pašnjaka bez uživanja u krajolicima. Ne čudi stoga što je Grossglockner popularna ruta za motocikliste.

Alpska cesta doseže nadmorsku visinu od 2504 metara, zbog čega ju nazivaju i najvišom cestom u Austriji. Otvorena je od svibnja do početka studenog, dnevna vinjeta iznosi 26,5 eura (197 kuna) za motocikliste i 36,5 eura (271 kunu) za vozače, a svake godine njome prođe oko milijun ljudi.

Vijugava cesta na planini na koju se ne biste mogli popeti s Yugom 45 Cesta na planini Pamir, Kina - 3 Cesta na planini Pamir, Kina - 4 Cesta na planini Pamir, Kina - 1 +0 Cesta na planini Pamir, Kina - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju