Krenete li Hercegovinom i spustite se južno od Čapljine na brežuljku pokraj Neretve dočekat će vas Mogorjelo, očaravajuće mjesto koje je na svojem putovanju posjetio i fotograf Boris Trogrančić čije fotografije možete razgledati u našoj galeriji.  Jedinstven arheološki spomenik iz rimskog doba jedno je od najljepših zdanja kasne antičke arhitekture u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Ondje ćete naći ostatke utvrđene vile s početka 4. stoljeća, ali i tri stoljeća ranije tamo je bilo poljoprivredno imanje sa stambenim zgradama. O imenu zdanja postoje razne teorije: od požara do riječi za drvenu kuću, a prihvaćena je treća varijanta – da je Mogorjelo zapravo skraćenica grčkoga imena Hermagoras (Mogor), a nazvano je po sv. Hermagori ili Mogoru, učeniku sv. Marka evanđelista.

Najstarije građevine pripadaju kompleksu velike vile sa stambenim, kupališnim i proizvodnim zgradama povezanima koridorima. Šetajući nalazištem možete zamisliti i kako je Mogorjelo izgledalo u svoje doba, kada su se ondje nalazile prostorije za preradu i čuvanje ulja, mlin za žito i pekarnica, kao i vinarija.

Slika nije dostupna Putovanja 20 minuta od Metkovića: Predivan gradić u kojem Mediteran sreće Orijent

„Vila je krajem trećeg stoljeća bila razorena, a početkom četvrtog stoljeća. na njezinim je ruševinama podignuta velika utvrđena vila, čije je uglove i vrata štitilo 11 istaknutih tornjeva“, piše Enciklopedija.hr.

Mozaici, mramorne oplate i freske te drugi predmeti, kao i grobni nalaz brončane, pozlaćene garniture svjedoče o davno prošlom vremenu i načinu života. Vilu su u konačnici uništili Zapadni Goti, najvjerojatnije između 401. i 403., a nakon toga nikada nije obnovljena.

Mogorjelo - 6 Mogorjelo - 6 (Foto: Boris Trogrančić)

Odlučite li posjetiti ovaj kraj neće vam biti dosadno. Kajaking na rijeci Trebižat, istraživanje srednjovjekovnog grada Počitelja, uživanje u pogledu na vodopad Kravice ili isprobavanje specijaliteta u Mostaru koji je udaljen na pola sata vožnje samo su neke od aktivnosti u tom predivnom kraju.

Fotografa Borisa Trogrančića koji svojim objektivom bilježi prekrasne razglednice u susjedstvu (i šire) možete pratiti na YouTube kanalu ili Facebook stranici. 

Hercegovačke Plitvice: Nestvarno lijepo kupalište blizu granice s Hrvatskom Kravice Kravice Kravice +0 Kravice

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju