Riblji umak je gusta, smeđa i slana tekućina koja se dobiva višemjesečnim postupkom vađenjem 'soka' iz posoljene i fermentirane ribe. Za pripremu ribljeg umaka može se koristiti slatkovodna i morska riba, a obično je riječ o malim komadima koji bi se inače teško iskoristili u kuhanju.

Bez ribljeg umaka nemoguće je zamisliti tajlandsku kuhanju, a ovaj dodatak koristi se i u Laosu, Kambodži, Vijetnamu, na Burmi i Filipinima.

Dodaje se širokoj paleti azijskih jela, a jednom kada se izvještite u dodavanju, moguće ga je dodati praktički bilo čemu – kao zamjenu za sol. Riblji umak je neizbježan dodatak azijske kuhinje Riblji umak je neizbježan dodatak azijske kuhinje (Foto: Getty Images)

Budite oprezni s doziranjem, jer će već nekoliko kapi ribljeg umaka pošteno 'zasoliti' jelo. Vodite se pravilom manje je više, i ne zaboravite stalno isprobavati jelo koje stvarate kako ne biste pretjerali s ovim začinom.

U kombinaciji s maslinovim uljem, đumbirom i limetom riblji je umak odličan dodatak marinadi za pileću jetru i piletinu općenito. Izvrsno se kombinira se jelima od ribe i plodovima mora, kao i onima napravljenima na bazi rajčice.

Na Tajlandu se zove nam bplah ili riblja voda, a ne unaprjeđuje samo okus hrani, već je dobra i za zdravlje pojedinca. Riblji umak odličan je izvor bjelančevina, B vitamina i pantotenske kiseline, riboflavina i niacina. Uz to sadrži i nešto kalcija, fosfora i željeza.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju