U skladu sa zero waste trendom u restoranima chefovi neprestano pronalaze nove načine kako bi se bacanje hrane moglo svesti na minumum. Razlog tome nije tek ušteda ili socijalna osviještenost, nego i bolji okus hrane koja postaje neodoljiva uz ekstrakte, začine te druge dodatke koji se dobivaju domišljatom pripremom. Osim toga, tako se štede i blagotvorni sastojci poput vitamina, minerala, vlakana…

Jedan od jednostavnih načina na koji možete iskušati zero waste jest priprema začinske soli od bundeve koja će dati finu orašastu notu jelima. Također, može pomoći i onima koji pretjeruju sa solju tako da se zavaraju količinom koju dodaju. Zdrava sol od bundevnih sjemenki ima čitav niz blagotvornih učinaka na organizam.

Sjemenke su čuvarice srce koja smanjuju rizik od srčanog udara, sadrže nezasićene masne kiseline i snižavaju razine lošeg kolesterola u krvi te brane od dijabetesa. Zahvaljujući cinku štite kosti, a prehrambena vlakna potiču probavu.

Sjemenke bundeve snižavaju razinu lošeg kolesterola, smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka te štite od bolesti srca. 

Za pripremu će vam trebati unutrašnjost bundeve koju najčešće bacamo – niti i sjemenke zajedno sa sitnim komadićima „mesa“ između te sol.

Zagrijte pećnicu na 180 °C, a unutrašnjost bundeve stavite na lim obložen papirom za pečenje. Pecite oko 35-45 minuta dok se potpuno ne osuši i malo potamni. Ostavite da se ohladi, a zatim izmiksajte sa solju pa spremite u staklenku.

Najvažnija točka svijeta: Otvoren megaaerodrom koji će postati najprometniji na svijetu!

Najvažnija točka svijeta: Otvoren megaaerodrom koji će postati najprometniji na svijetu! Novi istanbulski aerodrom - 5 Novi istanbulski aerodrom - 4 Novi istanbulski aerodrom - 2 +1 Novi istanbulski aerodrom - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju