Naravno da je grad na vodi čudo, ali ima i toliko turista i gužve da je teško uživati u razgledavanju. No u Italiji barem nije problem pronaći i druge gradove, a jedan od onih koji je za svaku preporuku nalazi se pola sata autom od Venecije. Vežite se, polijećemo, vodimo vas u Padovu!

Ne propustite razgledati famozne freske

Najpoznatije ćete pronaći u kapeli Scrovegni, a oslikao ih je veliki majstor Giotto. Bit će vam žao napustiti prostoriju već nakon 15 minuta, ali toliko je maksimalno dozvoljeno vrijeme razgledavanja freski. Druge slavne freske potražite u katedrali sv. Antuna padovanskog. Njih je napravio Giusto de' Menabuoi, koji se nakon Giotta smatra jednim od najvažnijih umjetnika 14. stoljeća. Sve su freske, jasno, religijske tematike, a ako vam nije dosta gledanja u Scrovegni i katedrali, posjet freskama zaključite u palači Ragione.

Padova - 2 Padova - 2 (Foto: Getty Images)

Grad prilagođen pješacima

Da, kod Venecije je sjajno što gradom ne prometuju automobili, ali i u Padovi su ulice prilagođene pješacima i biciklistima jer automobili gotoco da i ne prometuju starim gradom. Oni su prepustili mjesta velikim tržnicama, ali i brojnim terasama kafića tako da je kultura ispijanja kave itekako prisutna u Padovi. Uza sve to, arhitektura ostavlja bez daha, pa je svakako užitak lutati i promatrati uokolo. Prednost je i veliki broj malih dućana, pa ćete tako naći razne antikvarijate, ali i dućane u kojima ćete pronaći sve za uređenje stana.

Kušajte lokalnu hranu

Kad ste u Padovi, zbilja nema potrebe da ulazite u supermarkete. Naime, ovdje ima prilično velik broj tržnica na kojima ćete naći svu hranu koju poželite. Prije nego što išta kupite, malo prošećite uokolo – vidjet ćete prodavače koje mušterije dozivaju po imenu i pitaju ih žele li uobičajenu narudžbu, neke koji obećavaju popuste, ali i mušterije koje se prije kupnje opuštaju uz čašu dobrog vina. Voće i povrće potražite obavezno na Trgu začina (Piazza delle Erbe), a na pokrivenoj tržnici Sotto il Salone prepustite se traženju finih stvari poput pršuta, sireva...

Uživajte u Aperol Spritzu u gradu u kojem je nastao

Aperol je na tržište prvotno plasirala tvrtka Barbieri, tako da se Aperol Spritz počeo piti najprije u Padovi. Sjedite na sunce na nekom od mnogobrojnih trgova, naručite Aperol, osjećajte se na trenutak kao lokalac i promatrajte što se događa oko vas. Ako tražite neki bar u koji biste mogli otići, za preporuku je La Yarda, u kojem iako praši reggae-glazba, jede se talijanska hrana i pije, između ostalog – Aperol Spritz.

Najmirnije mjesto na svijetu: Život na stijeni visokoj 40 metara do koje ne vodi dizalo Katskhi - 1 Katskhi - 4 Katskhi - 3 +1 Katskhi - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju