Stup života ili Stup Katskhi prirodni je vapnenački monolit u istoimenom selu na zapadu Gruzije, koji je okružen riječnom dolinom Katskhure.

Visok je oko 40 metara, a na njegovu vrhu nalaze se ostaci crkve sv. Maksima Ispovjednika, koja potječe iz 9. ili 10. stoljeća, kripta, vinski podrum i ostaci nekadašnje utvrde. Izgledom podsjeća na manastire u oblacima: Tu su živjeli redovnici koji bi prije umrli od gladi nego primili hranu od žene.

Cijeli prostor na vrhu obuhvaća tek 150 kvadratnih metara, a s obzirom na to da nema nikakvo izgrađeno dizalo, do njega se moglo popeti samo pomoću ruku, nogu i nešto sreće.

Ne čudi stoga što su objekti na vrhu dugo bili zapušteni. Prvi zabilježeni uspon zbio se 1944. godine, kada su planinari Alexander Japardze i Levan Gotua na vrhu pronašli tijelo prethodnog stanovnika.
Pretpostavlja se da je to bilo mjesto tihe kontemplacije i molitve namijenjeno za pustinjake koji su se željeli odvojiti od ostatka svijeta.

Intenzivnija istraživanja provedena su između 1999. i 2009. godine, kada su objekti i obnovljeni uz pomoć Nacionalne agencije za očuvanje kulturne baštine Gruzije te je dodana crkva Šimuna Stilita.

Trenutačni je stanovnik 67-godišnji svećenik Maxim Qavtaradze, koji je napravio improvizirane stepenice kojima se dvaput tjedno spušta i penje po Stupu života. Namirnice mu se pak dostavljaju pomoću kolotura.

Nevjerojatna građevina na 3454 metra nadmorske visine do koje možete doći vlakom +0 Jungfraujoch

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju