Bečki se Prater prvi put spominje u darovnici iz 1162. godine, a njegovo ime potječe od latinske riječi pratum što u prijevodu znači livada. Car Maksimilijan ga je 1560. godine pretvorio u lovište, a 7. travnja 1766. car Josip II. dotadašnje je carsko lovno područje prepustio široj javnosti. Dvjesto i pedeseta godišnjica ovog događaja povod je za proslavu uz mnogobrojne izložbe i događanja na otvorenom.

Na samom je početku Prater pružao prostor za organiziranje različitih sajmova, uprizorenja spektakularnih vatrometa i pokušaje leta s balonima. No, u 18. su se stoljeću ponukani velikim brojem posjetitelja tamo nastanili i različiti ugostiteljski objekti.

Godine 1801. otvorena je i prva atrakcija, panoramska, odnosno kružna slika unutar koje je čovjek imao dojam da je u nekom drugom gradu, te Circus Gymnastikus, gdje su se mogle pratiti predstave umjetničkog jahanja. Svoj pravi procvat Prater je pak doživio pred Svjetsku izložbu 1873. godine, a Divovski kotač koji je izgrađen 1897. godine povodom 50. obljetnice vladanja cara Franje Josipa postao je zaštitnim znakom Beča. Ovih 7 mjesta morate posjetiti u Beču.

Bečki gradski muzej koji raspolaže s velikim brojem eksponata koji potječu iz Patera ovaj je jubilej iskoristio za organiziranje izložbe koja prikazuje zanimljivu prošlost svjetski poznatog bečkog zabavnog parka. Izložba je otvorena 10. ožujka, a moći će se pogledati sve do 21. kolovoza ove godine. Jedan dio povijesnih eksponata iz Pratera trajno je izložen i u Muzeju Partera u Planetariju u neposrednoj blizini Divovskog kotača.

Paralelno s izložbom u gradskom muzeju, 16. se ožujka otvara i izložba u bečkom Židovskom muzeju. Naime mnogi od ugostiteljskih i zabavnih lokala izgrađenih u Prateru bili su židovskom vlasništvu, a i samo zemljište na kojem je izgrađen Divovski kotač pripadalo je Židovu, direktoru kazališta Carlstheater, Gaboru Steineru. Steiner je osim toga bio i pokretač slavne povijesne atrakcije 'Venecija u Beču'. Ove 3 činjenice sigurno niste znali o Beču.

Nakon progona Židova za vrijeme 2. Svjetskog rata u Parteru gotovo ništa više ne podsjeća na prijašnje židovske lokale, a ovom se izložbom ponovno nastoji osvijestiti i ovaj dio povijesti Pratera. Izložbenom se nizu posvećenom Prateru pridružuje od 31. ožujka do 31. studenog, kako i priliči, i bečki Cirkuski muzej svojom izložbom 'Zemlja čuda Prater. 250. godina bečkog Patera'.

Povodom 250. godišnjice postojanja Pratera, koji godišnje privuče preko 4. milijuna posjetitelja, ponovno će biti oživljen i tradicionalni Cvjetni korzo koji će kroz zabavni park prodefilirati 9. travnja, a u svibnju je ovim povodom planirano i otvorenje nove spektakularne atrakcije – restorana u vlaku smrti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju