Budimpešta je na glasu kao grad zabave, a osim po laserskim showovima u termalnim kupeljima, poznata je i po svojim pubovima u ruševinama. Napuštene stare tvornice, trgovački lanci, stambene zgrade… sve pretvorene u pubove ili klubove s jeftinim pićima, labirintom soba, uličnom umjetnošću i komunističkim reklikvijama. Ako posjetite Budimpeštu otiđite u neki od ovih 10 barove po pravo 'mađarsko iskustvo'.

1. Szimpla Kert

Napuštenu tvornicu, predviđenu za rušenje, vlasnici su odličili iskoristiti za nešto drugo. 'Nabacali' su stari namještaj, uradi sam ukrase i stvorili preteču originalnih pubova koji su uskoro počeli nicati po čitavom gradu.

 

A photo posted by Megan Coe (@_mmayc) on

 2. Filter Klub

Pozemni noćni klub, smješten u podrumu starog kulturnog centra, prekriven je pločama i drugim rock uspomenama. Česti su rock i metal koncerti, ali ni reggae ni ambijentalna glazba nisu strani Filteru.

3. Fogas Hás

'Kuća zubi' dobila je naziv po starom natpisu za stomatološku ambulantu, koji je pronađem prilikom renovacije kafića. Do 2010. ovdje je bila komuna, dok mjesto nije pretvoreno u kafić, umjetnički studio i trgovinu biciklima.

4. Instant

Instant, nekoć stambena zgrada, najveći je budimpeštanski pub nastao iz ruševine. Ima više od 20 soba, nekoliko barova i pozornica te dva vrta. Uz živu muziku i DJ-e, otvoren je svake večeri do 6 ujutro.

 

A photo posted by @ryuve_ly on

5. Dürer kert

Bivša zgrada sveučilišta, sada Dürer kert, kafić je za studente. Novopečeni brucoši mogu zaigrati stolni nogomet, ping-pong, pikado pijuckajući svoje pivo uz živu muziku.

6. Corvin klub

Siva i industrijska zgrada vraća u komunističko doba, kada je izgrađena. Bivši trgovački centar moderniziran je svjetlucajućim lampama i minimalističkim uređenjem. Klupska terasa poznata je tehno partijima i otvorenim filmskim projekcijama.

 

A photo posted by Jano Kokeny (@janokokeny) on

7. Nyereg

Ovaj klub smješten je u Gradskom parku, u blizini nekadašnjih kupelji i jedna je od najstarijih građevina u Budimpešti. Poznat je po skrovitom vrtu u kojem možete popiti limunadu, pivo i pojesti tradicionalne mađarske grickalice. Ovdje su uglavnom obitelji s djecom, pa Nyereg posjetite prije odlaska u klubove.

8. Ellátó Kert

Otvoreni vrt s meksičkim tacosima skriven je iza plastičnog zastora židovske četvrti. Unatoč tome, vrlo je popularan i teško je pronaći slobodno mjesto u ovom kafiću. Idealan za ispijanje palinke, vrlo poznate mađarske rakije.

9. Grandido

Hostel za backpackere, s grafitima po zidovima soba i otkačenim osobljem. Poznat je po muralima, ljupkom vrtu, retro namještaju i kipu mrkve.

10. Mazel Tov

Kao i što samo ime kaže, riječ je o zgradi u kojoj su nekad živjeli Židovi. Osim kafića, ovdje je i društveni centar, restoran s hummusom i drugim specijalitetima. Dok tijekom dana ovdje možete dovesti roditelje na kavu, noću se otkačite uz DJ-e.

 

 

 

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju