Eduardo Donato iz Katalonije ušao je u Guinessovu knjigu rekorda kao vlasnik tvrke Dehesa Maladua, koja proizvodi najskuplji pršut (Jamón ibérico de bellota) na svijetu.

Jedan but od šest do osam kilograma stoji čak 4100 eura, odnosno oko 30.000 kuna. Pritom treba znati da se pršut prodaje samo u komadu, a kada se odbace kosti, ostaje vam svega četiri do pet kilograma čistog mesa.

Ne čudi stoga što si je mogu priuštiti samo osobe dubljeg džepa. No visoka cijena proizvoda jasna je svima onima koji su upućeni u način njezina nastanka.

Donato je svoju pustolovinu započeo s 10 komada rijetkih iberijskih svinja po imenu Manchado de Jabugo koje je kupio od lokalnih vlasti prije 23 godine kako bi spriječio njihovo izumiranje. Protivno svim savjetima stručnjaka, odlučio je uzgajati organsku svinjetinu – bez ikakvih antibiotika i hormona, što je bilo nečuveno za ono vrijeme.

Iberijski pršut je hit u Španjolskoj i Portugalu Iberijski pršut je hit u Španjolskoj i Portugalu (Foto: Stockfood)

Uz to, hranio ih je svježom hranom u kojoj nema nikakvih kemikalija – ponajviše žirom hrasta plutnjaka koja poboljšava kvalitetu mesa i koja iberijskom pršutu daje specifičan okus. Ovo je bilo moguće jer se njegova farma nalazi se u sklopu parka Sierra de Aracena and Picos de Aroche, koji je UNESCO proglasio dijelom zaštićenog rezervata biosfere.

Povrh svega, Donato ulaže više vremena, truda i novca u proizvodnju pršuta. Ovoj rijetkoj vrsti iberijske svinje treba više vremena da dosegne željenu težinu od 170 kilograma.

Iberijski pršut obično zrije oko tri godine, a Jamon iberico de bellota i do sedam godina. Posluživati bi se trebao na sobnoj temperaturi narezan na vrlo tanke kriške. U tim uvjetima topi se u ustima.

Donato ima 200 svinja i ne planira širiti proizvodnju, iako bi mu to donijelo mnogo novca. Ne želi riskirati kvalitetu na račun kvantitete.

Uostalom, kako sam kaže: "Zarađujem novac za život, a ne živim da bih zarađivao."

Kako Eduardo Donato proizvodi najskuplji pršut na svijetu, pogledajte u YouTube videu Andalusian Storiesa.

Dajte joj priliku: Zemlja Vatre u kojoj ćete u restoranu pivo platiti 5, a kolu 2 kune! Azerbejdžan - 1 Azerbejdžan - 2 Azerbejdžan - 3 +1 Azerbejdžan - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju