Street food odnosno ulična hrana svojevrsni je sinonim za najbolju internacionalnu kuhinju koju možete probati s nogu na ulicama gotovo svakog grada u svijetu. Najveća prednost je što se hrana priprema upravo pred vama, pa osim što ćete uživati u majstorijama uličnih chefova, uvijek ćete naći mjesto na kojem ćete zalogaj dobiti besplatno pa tako možete isprobati više jela i odlučiti što vam najviše odgovara.



Krenimo od Singapura, glavne prijestolnice ulične hrane u kojoj možete pronaći specijalitete kao što su hainanese riža s piletinom, char kway teow, bak chor mee, kaya tost, wanton mee, char siew fan, siew yoke fan, nasi lemak, roti prata, tze char i laksa.

Sigurno ste zbunjeni, ali radi se o mnogobrojnim nacionalnim jelima koja će vas doslovno oduševiti. Glavni sastojci su riža, piletina, rižini rezanci, soja umak, grah, rezanci sa svinjetinom, sušena riba, pekmez od kokosa, jaja, svinjetina s kozicama, inćuni s kikirikijem, čili pasta i pčelinji luk. Cijene se kreću već od 15 kuna po obroku.



Marakeš,
jedan od 4 kraljevska grada Maroka, također vas neće razočarati, ako se uputite u potragu za jeftinim uličnim delicijama, jer ovdje ćete ih pronaći i danju i noću. Krenite s juhom od puževa koja poboljšava probavu i osvježite se sokom od pravih marokanskih naranči koji ćete platiti niti kunu i pol na poznatom Jemma EI Fna trgu.

> Maroko u tisuću boja i mirisa: Kratki vodič kroz jednu od najboljih svjetskih kuhinja

Ono što morate probati je i B’stilla, izvorno jelo iz Feza u obliku pite, s mnogo slojeva tijesta punjenih mesom goluba, bademima, jajima, piletinom, ribom i svježim začinima. Harira je tradicionalna marokanska juha od rajčice, slanutka, rezanaca i mesa i izvrsno će vam prijati ako tražite topli obrok. Jedno od zaista čudnih jela su pečene ovčje glave, a od deserta preporučuje se chebakia, kolač od sezama preliven medom.



Dobrog street fooda ima i u Bruxellesu. Ono što se ističe svakako su odlični rezani i prženi krumpirići posluženi u papirnatom tuljcu s majonezom, kečapom, samurajskim umakom i andalusom uz koje izvrsno prija meso kao što je stoofvlees ili vol-au-vent. Poznatija verzija krumpirića naziva se mitraillette, a jelo se sastoji od bageta, krumpirića, prženog mesa i umaka po izboru, dok se najčešće jede s majonezom i poslužuje s povrćem.

Odlične su još i bijele ili kobasice od krvi s kruhom koje se poslužuju s kečapom i senfom, a lokalci ih znaju jesti s umakom od jabuka i krumpirom. Od deserata svakako isprobajte smoutebollen, njihovu verziju krafni i, svakako, vafle o kojima, vjerujemo, ne moramo puno pisati, a za koje morate izdvojiti od 11 kuna naviše.

> Najbolji street food gradovi planeta!

Ljubitelji meksičke hrane na svoje dolaze, naravno, u Meksiku, gdje varijacija tortilja i tacosa ima u izobilju. Prvo što morate svakako probati je jelo naziva tlacoyos, pirjanim svinjskim trbuhom punjene popečke u obliku malih diskova. Uz meso, dodaje se još i svježi meksički sir, pire od graha, pržene trakice kaktusa, špinat, cotija sir i zelena salsa.



Neizbježan element meksičke ulične hrane su tacosi, a oni koji se izdvajaju su tacos al pastor koji se spremaju od ananasa, mesa, bijelog luka, korijandera i salse zapakirane u kukuruznoj tortilji. Izvrstan je i tacos de canasta punjen krumpirom, zapečenim grahom i chicharronom sa salsom, a tacos de suadero punjen je hrskavim komadićima goveđeg mesa, bijelim sjeckanim lukom i svježe cijeđenom limetom. Ovdje ćete jela platiti od nekoliko kuna na više.

Zadnja, ali ne manje važna prijestolnica street fooda je Istanbul, gdje se zaista obilno možete najesti, ako ste ljubitelj začina. Najpoznatija turska ulična hrana je simit, jelo slično perecu sa sezamom i melasom. No, odlučite li istraživati dalje, na mnogobrojnim štandovima potražite jelo naziva kokoreç, kruh s janjećim crijevima, rajčicom, začinima i suhim biljem.

> Hit na ulicama Istanbula! Najsočniji kumpir kakvog još niste probali

Zanimljivi su i takozvani vlažni burgeri čije je pecivo preliveno i umočeno u slatki umak od rajčice i luka. Izvrsne su i gözleme, tanko pečene palačinke punjene škriljevcem, bijelim sirom, krumpirom, lukom ili mesom i začinjene maslacem. Ako ste ljubitelj ribe, kušajte balık-ekmek, jeftini sendvič sastavljen od skuše ili koje druge ribe na žaru s rajčicom, lukom i salatom.



Kad ožednite, naručite şalgam, napitak od fermentirane mrkve i repe. Naravno, iz Istanbula ne odlazite dok ne probate döner, tradicionalni turski sladoled dondurma s pomalo čudnim okusima kao što je kombinacija pistacija i kajmaka i neizbježan şerbet, drevno osvježavajuće piće od biljki, voća, cvijeća, smole i meda.

Pročitajte i o najpoznatijem berlingskom "uličnom hitu", currywurstu, ali i o specijalitetima koje samo lokalno stanovništvo može voljeti. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju