Kušajte aromatičnu i začinjenu hranu sjeverne Afrike putovanjem u Maroko, živopisnu državu sa jakom tradicijom i živopisnim gradovima, planinskim lancima i suhim pustinjama.

Marokanska kuhinja, jedna od boljih u svijetu, prožeta je suptilnim začinima i intrigantnim kombinacijama okusa. Zelene masline u kombinaciji s limunom i nježnom piletinom savršeno se spajaju pripremanjem u 'taginu'. Kombinacija goluba s cimetom i šećerom u prahu ili sardine okupane kombinacijom začina kao što su korijandar, peršin, kumin i mrvica čilija samo su maleni dio bogate marokanske gastronomije. Pod utjecajem španjolske Andaluzije, Bliskog istoga i Francuske, marokanska kuhinja savršena je kombinacija začina i okusa koji će začarati vaše nepce.

Svakako trebate isprobati:

B'ssara: Tradicionalno se ova juha od sušenog boba poslužuje u malenoj zdjelici za doručak s povećom količinom maslinovog ulja, prstohvatom kumina i svježim kruhom iz pećnice.

Tagine (Tažin): 
Tagin je posuda za kuhanje koja se sastoji od zdjele i konusnog poklopca, te se jelo spremljeno u takvoj posudi zove istim imenom. Srest ćete ih u restoranima kraj cesta, u vrhunskim restoranima i u svakoj marokanskoj kući. Uvijek, ali uvijek se poslužuje s kruhom. Kombinacije jela koja se pripremaju na ovaj način su šarolike, od slatkih jela s piletinom do slanih jela s teletinom, sve ovisi o ukusu.

Harira: Tijekom svetog mjeseca Ramazana, post prestaje nakon sumraka juhom pod nazivom harira. Bogata juha od rajčice, salate, slanutka i janjetine svoj završni okus dobiva limunovim sokom i sjeckanim korijandrom. Poslužuje se s pecivom nalik perecima koji se nazivaju 'chebakkiya'.

Kefta tagine: Mljevena teletina ili janjetina sa češnjakom, svježim korijanderom i peršinom, cimetom oblikovana u okruglice i kuhana u umaku od rajčice i luka. Netom prije završetka u jelo se stavlja jaje i kuha do savršenstva.

Kuskus: 'Seksu' ili kuskus vrsta je tjestenine koja se tradicionalno radi rukama. Kuha se na pari iznad posude u kojoj se priprema meso ili povrće kako bi upio okuse. Kuskus se servira u obliku piramide ispod koje se nalazi komad mesa s povrćem sa strane i umakom u posebnoj zdjelici.

Zaalouk: Marokanski objed počinje s najmanje sedam vrsta salata od kuhanog povrća i kruhom. To uključuje ljute papričice i rajčice, mrkvu i pire od graška te neizostavne masline na sto načina. Sve salate začinjavaju se češnjakom, paprikom, kuminom i s malo čilija u prahu.

B'stilla: Ova posebna pita savršeni je predstavnik jedinstvene kuhinje grada Feza. Slojevi tijesta tankog kao papir mijenjaju se s usitnjenim mesom goluba, badema i jaja začinjeno šafranom, cimetom, svježim korijendrom i šećerom u prahu.

Čaj od mente: Poznatiji kao marokanski viski, čaj od mente piće je koje se nudi na svakom koraku. U pravilu je dosta zašećeren. Priprema se od sušene i mljevene mente koja se prelijeva vrućom vodom, u šalici s podosta listova svježe mente. Ulijeva se u staklene čaše s veće visine kako bi se stvorila pjenica koja se naziva 'kruna'.

Ovo su samo najslavniji predstavnici bogate marokanske kuhinje. Nađete li se na središnjem trgu Marakeša 'Jema l'Fna' svakako probajte kuhane puževe koji se poslužuju tek navečer i janjeće kobasice za koje moram priznati, iako nisam ljubitelj janjetine, su nešto najbolje što sam probao.

Marokancima dan počinje kratkim doručkom, za koji se poslužuju uglavnom džemovi i slane palačinke, malo voća i čaj od mente. Običaj je da doručak traje kratko, a za ručak se ili ne jede ili se jede lagana hrana. Glavni obrok u životu Marokanaca je večera, za koju se štede cijeli dan kako bi mogli uživati u obilnim obrocima koje pripremaju žene tijekom dana.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju