Kada pomislite na njemačke specijalitete, kobasica će se sigurno naći pri vrhu liste. Kobasica s majonezom, kepačom, ajvarom… varijacije su brojne. A kobasica s curryjem? Currywurst je najpopularnija ulična hrana po čitavoj Njemačkoj, ali najviše u Berlinu.

Uz berlinski specijalitet, naravno, postoji i legenda o njegovu nastanku. Nakon što je potpuno razrušen tijekom II. svjetskog rata, Berlin je bio usred renovacije, a britanske i američke trupe šetale su posvuda po gradu. 4. rujna 1949., Herta Heuwer, vlasnica snack bara u ulicama Kant i Kaiser-Friedrich, u četvrti Charlottenburg, dosađivala se. Upravo se cjenkala s britanskim trupama za malu zalihu curryja dajući im alkohola ili umaka Worcestershire u zamjenu. Kako bi ubila dosadu, umiješala je curry u kečap, dodala trunčicu šećera, malo soli i nekoliko kapi Worcestershirea i prelila smjesu preko kobasice. Rođen je currywurst.

Je li priča istinita, nemoguće je provjeriti, ali činjenica je da je currywurst jedna od omiljenih uličnih delicija na ulicama Njemačke, osobito Berlina, već desetljećima.

Istraživanja su provedena o ovome jelu, a pokazala su da ga godišnje u Njemačkoj konzumira 850 milijuna ljudi, od toga 70 samo u Berlinu. Čak 80 posto Nijemaca smatra currywurst središnjim dijelom svoje prehrane. A od 2009. ovome je jelu posvećen i cijeli muzej - Deutsches Currywurst Museum.

Iako je currywurst ultimativna ulična hrana u Berlinu, poslužuje se i po restoranima diljem grada. Tako ga u Westin Grand hotelu možete probati uz cijenu od 17 eura, ali uz dodatak. Čašu šampanjca. Za one osvještenije o zdravoj prehrani postoji i biowurst, s organskim sastojcima.

Umak je u svemu ključan, a svaki fast food ima svoj tajni recept, postignut nakon dugoročnog eksperimentiranja sa sastojcima, dok se ne otkrije savršena ravnoteža okusa.

Iako su fast foodovi s currywurstom počeli nicati po čitavom svijetu, jesti ovu poslasticu izvan Njemačke, smatraju stanovnici, nema nekog smisla. Osim jela, poseban čar daje mu stajanje uz visoke stolove ispred fast fooda i čavrljanje s ljudima iz svih slojeva društva.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju