• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #TZ Međimurske županije

Zeleno i održivo, poštovanje prirode dio je međimurskog mentaliteta.

Amos Novak: „Cilj Međimuraca je dokazati da se održivost i vrhunska gastronomija međusobno nadopunjuju
Punkufer avatar placeholder
OGLAS 27.11.2025 10:33 komentari
viber Created with Sketch.
Vidikovac, Mađerkin breg
Vidikovac, Mađerkin breg (Foto:Denis Perčić)

Koliko god da je Međimurje malo, za turizam je veliko. Najmanja hrvatska županija sinonim je za zeleni i održivi turizam, opuštanje, wellness, aktivni odmor na otvorenom i vrhunski enogastro doživljaj.

U trendu Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići Kensington - 2 Traumatično iskustvo Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija" Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti

Dolazak u Međimurje postao je in među turistima koji se vraćaju početnim postavkama – živjeti u skladu s prirodom, na tanjuru i u čaši imati ono što im priroda da.

Kako se u Međimurju živi? Točno onako kako se to prezentira i gostima. Zeleno, održivo, poštovanje prirode dio je međimurskog mentaliteta. Prepoznali su to i izvan Međimurja, regija je postala sinonim kvalitetne eko destinacije pa je zajedno s rastom Međimurja kao eko regije rastao i broj dolazaka domaćih i stranih gostiju, onih s preferencijama šetnji ispod šumskog svoda, aktivnosti na otvorenom, jedinstvene kulture i događanja, s velikom pažnjom spravljanja tradicionalnih delicija na tanjuru uz rapsodiju domaćih namirnica i vina iz bogatog međimurskog vinogorja.

Pr Pr (Foto: TZ Međimurske županije)

„Cilj Međimuraca je dokazati da se održivost i vrhunska gastronomija međusobno nadopunjuju“, ističe mladi chef Amos Novak sukus kompletnog međimurskog puta - ne lišavati se tradicije u modernom svijetu, nego ju uklopiti u napredak. Na tradiciji kao bazi nadograđivati.
Upravo restoran Terbotz - koji ovih dana otvara i vrata hotela u renoviranoj kuriji u svome dvorištu - a u kojemu kuha i Amos Novak, isti princip primjenjuje u svojoj jedinstvenoj ponudi, tradicionalna međimurska jela (međimurske gibanice, sa slojevima jabuke, sira i maka, mesa z tiblice, sira turoša…) nudi u izvornom, ali i modernom, tehnički dotjeranom obliku po Novakovim zamislima i receptima.

Pr Pr (Foto: TZ Međimurske županije)

Gibanica Gibanica (Foto: Denis Perčić)

„Inspiraciju za svoj rad crpim iz međimurske tradicije, ali i iz ideje da pokažemo kako lokalne namirnice mogu biti temelj suvremenih kulinarskih kreacija“.
Sjajan gastronomski doživljaj, između ostalih, nude i restoran Hotela Panorama u Prelogu i Mala

Hiža na rubu Čakovca.

Svi oni imaju svoje vrtove iz kojih uberu ono što će staviti na tanjur, a sve ostalo uzimaju od svojih susjeda, malih lokalnih proizvođača. Ta povezanost u Međimurju vrijedna je respekta.
A kad su kreatori enogastronomska ponude motivirani pojedinci koji i sami žive u skladu s istim načelima, to ne može ispasti drukčije nego sjajnim doživljajem u komadiću ovozemaljskog raja. Put koji su izabrali Međimurci za razvoj svoje male regije značajnije je teži i skuplji, lakše je naručiti namirnice i vino nego ih proizvesti i prirodu podrediti profitu.

Ali Međimurci ne biraju ono što je lakše. Odvažno krče svoj turistički put, ne nude drugima ništa što ne žele i sami.

Međimurci su gostoljubivi domaćini pa uz sve kvalitete Međimurja ne čudi da su im u goste došli i poznati svjetski putopisci i pustolovi, Britanac Ben Fogle i Amerikanac Hazen Audel. Nema tog kutka svijeta u kojemu dvojac nije bio, osobito cijene mjesta i ljude koji, poput njih samih, zagovaraju ekologiju i žive uz postulate održivosti.

Svetomartinska Mura, mlin na Muri Svetomartinska Mura, mlin na Muri (Foto: TZ Međimurske županije.)

Pritom, iako pitomo, Međimurje ima i svoje guste šumske preijele, močvare uz Muru i Dravu. Dovoljno je kontrastno da zaintrigira i navede svjetske pustolove na boravak u Međimurju. Iz njega su otišli puni dojmova.

"Ono što me najviše oduševilo u Hrvatskoj je strast i želja ljudi da razvijaju održivi turizam i da žive u skladu s prirodom. Međimurje ima veliki potencijal. Ovo je regija s puno ljudi, vrlo plodna, pa će održiva poljoprivreda kojoj teži lokalno stanovništvo, u vidu organskog uzgoja, donijeti velike koristi ovome kraju. Puno sam putovao po mnogim zemljama, a mogu se zamisliti da živim ovdje na duže vrijeme, stoga čuvajte prirodu. Čuvajte blago koje imate“, rekao je Ben Fogle.
Ni Hazen Audel nije ostao imun na međimurski šarm.

„Međimurje me iznenadilo, nisam zamišljao ovakav krajolik. Ovdje ljudi još žive u skladu sa svojom tradicijom i znaju cijeniti prirodno bogatstvo. Naučio sam mnogo o uzgoju hrane, vina, o svakodnevnom životu koji je utemeljen na znanju i poštovanju prema prirodi. Ovdje još uvijek postoji snažan kulturni identitet, nema komercijalizacije ni globalnih lanaca. Ljudi ovdje ulažu u zajednicu, žive jednostavno, ali kvalitetno. Važna im je povezanost s drugima, a ne gradnja impresivnih vila kako bi zadivili susjede. To je suprotno onome što danas sve više viđamo u svijetu. Nadam se da će svaka osoba koja dođe ovdje doživjeti isto“.

Obojica su, Ben Fogle i Hazen Audel u Međimurje stigli na poziv vrlo aktivne Turističke zajednice Međimurske županije. Riskantan potez, pozvati dvojac koji se ne razbacuje komplimentima, štoviše, obojica su poznata po svojim strogim kriterijima i kritičnosti osjete li iole nepoštivanje prirode. No, direktor TZMŽ, Rudi Grula, znao je da se u Međimurju ne trebaju bojati njihovog oštrog pera. Dvojac se osobito dojmilo da Međimurci nisu podlegli masovnom turizmu, a na uštrb prirode, kao i da njeguju inkluzivan turizam, dostupan svima – osobama s invaliditetom, starijim osobama, obiteljima s malom djecom.

Riznica Međimurja Riznica Međimurja (Foto: TZ Međimurske županije.)

„Uspješno uklanjamo arhitektonske i druge barijere, ali želimo i senzibilizirati javnost“, kaže Rudi Grula.

Međimurje danas ima mnoga događanja posvećena enogastronomiji koja posjećuju brojni gosti iz regije, najvjerniji su posjetitelji iz susjedne Slovenije, samo jesenskih je šest - Festival bučinog ulja u Šenkovcu, Festival međimurskih slastica „Bakini kolači“, međimurski Oktoberfest, Wine and walk u Štrigovi, Festival mladog vina, a godinu zaokružuje Martinje. I sve to tijekom tri jesenska mjeseca u najmanjoj hrvatskoj županiji, na svega 729 kvadratnih kilometara.
Zbog svega ne čudi da je Međimurje, uz najmlađeg Amosa Novaka, dalo još nekoliko vrhunskih chefova – Marka Palfija, Matiju Bogdana, Mašu Salopek, Ines Jurišić i Raula Lajtmana, to su samo oni hrvatskoj, ali i međunarodnoj javnosti najpoznatiji.

Terme Sv.Martin juha od buče Terme Sv.Martin juha od buče (Foto: TZ Međimurske županije.)

Nije Međimurje slučajno tu gdje jest – osviještena Eko regija, prva takva u Hrvatskoj. Nositi ovu titulu podrazumijeva spoj ekološke poljoprivrede, kratkog opskrbnog lanca i održivog turizma. Turisti danas u Međimurju mogu boraviti u eko kućama i ruralnom smještaju, iskusiti autentičan način života na selu, uz sve moderne pogodnosti.

Zbog uređene je biciklističke infrastrukture preko brda i dolina idealna destinacija za ljubitelje biciklizma i aktivnog odmora, uz nezaboravne vizure. A na tom ih putu svako malo čeka vinski podrum s kušaonicom Decanterima nagrađenih vina i restorani koji poslužuju tradiciju na tanjuru.

Pr Pr (Foto: PR)

 

  • #TZ Međimurske županije
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Tajna savršenog woka: Što ne smijete preskočiti za brzinsku pripremu najukusnijeg jela
Škola kuhanja
Tajna savršenog woka: Trikovi zbog kojih će vam jelo napokon ispasti kao u kineskom restoranu
Zeleno i održivo, poštovanje prirode dio je međimurskog mentaliteta.
Oglas
Zeleno i održivo, poštovanje prirode dio je međimurskog mentaliteta.
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Picadillo: Jednostavno jelo s latino temperamentom
Hit s mljevenim mesom
Picadillo: Recept za senzacionalno, a jednostavno jelo iz jedne tave
Minglanje v klanjcu: Mala ulica u Samoboru koja je vratila starinski duh blagdana
Domaće i iskreno
Minglanje v klanjcu: Mala ulica u Samoboru koja je vratila starinski duh blagdana
Uzbudljivi Paros: Predivni grčki otok koji je promijenio povijest Hvara
Pogled u prošlost
Uzbudljivi Paros: Predivni grčki otok koji je promijenio povijest Hvara
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Ana Radović dvaput je zvala Hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
TRAGEDIJA U SRBIJI
Ana Radović dvaput je zvala hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
Otkriveno tko je bio u automobilu s nestalom Anom iz Srbije
PROMETNA NESREĆA
Otkriveno tko je bio u automobilu s nestalom Anom: Prije smrti zvala je dva broja
Njemačke kompanije se rješavaju zaposlenih i nude izdašne otpremnine
otpuštanje radnika
Na tisuće zaposlenih leti van, ali zato dijele bogatstvo za odlazak! "420.000 eura otpremnine i još se uvijek isplati"
show
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Ana de Armas oduševila je prirodnim izgledom bez šminke
snimili je paparazzi
Izgled bez šminke holivudske glumice zapanjio svijet, uistinu je prava ljepotica!
Tko je zet Mileta Kitića?
godinama su skupa
Tko je zet Mileta Kitića? Ne voli privlačiti pažnju javnosti, a njegovoj mezimici je velika podrška
zdravlje
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
Fizioterapeut objašnjava
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
Ovo je tihi znak raka gušterače koji mnogi propuštaju – prepoznajte ga na vrijeme!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovo je tihi znak raka gušterače koji mnogi propuštaju – prepoznajte ga na vrijeme!
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Jao…
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
tech
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
Počeo egzodus?
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
100 miljardi svijetlih točkica
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
sport
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
argentinac se pogubio
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Najkorisniji igrač lige
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Ivan Perišić se ozlijedio na utakmici protiv Liverpoola
BRZ OPORAVAK!
Ivan Perišić se ozlijedio na utakmici protiv Liverpoola
tv
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
KUMOVI
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
MasterChef: Barbara je za nijansu bila bolji HOP od Renate i osvojila platinu!
ČESTITAMO!
Barbara je za nijansu bila bolji HOP od Renate i osvojila platinu!
U dobru i zlu: Svi su je upozoravali, a sad se i sama opekla
U DOBRU I ZLU
Svi su je upozoravali, a sad se i sama opekla
putovanja
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta
novac
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Koja je tajna uspjeha?
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
lifestyle
Advent u Samoboru
Advent u Samoboru
Provjerite zašto je ovaj hrvatski grad postao hit Adventa, spremaju čaroliju
Popis recepata za kolače od dizanog tijesta
Mekani, slasni i podatni
Za vas smo pripremile popis recepata za kolače od dizanog tijesta, imamo ih 15, a tu je i bonus
Gabriela kolač blogerice Petre Sabljić
Najdraži kolač ikad
Svi traže recept za kolač s finom kremom i prhkim korama, mi ga dijelimo s vama
sve
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
argentinac se pogubio
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Najkorisniji igrač lige
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Slika nije dostupna
PROVJERITE SAMI

Međimurje poziva na jesensko istraživanje uz zdravi jesenski gastro specijalitet

Jesen je idealno vrijeme za istraživanje Međimurja što znači samo jedno. Prvi slobodan vikend ili pak svoj godišnji odmor ćete provesti u najsjevernijoj hrvatskoj županiji gdje vas čeka mnoštvo aktivnosti i zanimljivih gastronomskih specijaliteta.

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close