Harira je marokanski gulaš kojemu je osnova rajčica. Juha se radi od svježih i pasirane rajčice, kojima se potom dodaju razni začini poput cimeta, šafrana i kima. U juhu na kraju ubacite i kuhane komade govedine.

Sastojci:
450 grama govedine narezane na kocke
1 veliki, nasjeckani luk
1 nasjeckani režanj češnjaka
2 svežnja nasjeckanog lista celera
2 nasjeckane mrkve
450 g narezane svježe rajčice
100 g sušene leće
100 g dugozrnate basmati riže
6 dcl povrtnog temeljca
2 dcl pasirane rajčice
200 g prokuhanog slanutka ili onog iz konzerve
50 g sitno nasjeckanog svježeg peršina
50 g sitno nasjeckanog svježeg korijandera
1 ½ žličica soli
1 žlica kurkume
1 žlica cimeta
1 žlica paprike
½ žlice kima
1 žličica šafrana
2 žličice papra

Tadouira (smjesa za zgrušnjavanje)

Sastojci:

100 g brašna od slanutka
2 dcl vode
1 žlica pasirane rajčice
1 limun

Priprema:

1. Zagrijte nauljenu veliku tavu na visokoj temperaturi. Kad se dovoljno zagrije, dodajte meso i pecite minutu, dvije. Nakon što dobije boju, prebacite u zdjelu i stavite sa strane.

2. Smanjite
temperaturu u tavi na srednje jaku i dodajte luk, celer, mrkvu, češnjak i povrtni temeljac. Miješajte. Nakon nekoliko minuta, dodajte rajčicu i kuhajte 2 minute, a kada rajčica počne mekšati, dodajte začine i dobro sve promiješajte.

3. Dodajte meso, nakon toga leću i rižu i miješajte. Nakon 30-ak sekundi, postepeno dodajte povrtnog temeljca, jednu po jednu šalicu. Nakon što ste ubacili sav temeljac, dodajte pasiranu rajčicu i slanutak i povećajte na visoku temperaturu. Nakon što juha zavrije, kuhajte ju još barem sat vremena.

4. Dok se harira kuha, počnite pripremati tadouiru, smjesu za zgrušnjavanje, postepeno dodajući vodu brašnu od slanutka, dok ne dobijete blago žućkastu smjesu, koju ćete na kraju dodati u hariru.

5. Povremeno provjeravajte hariru kontrolirajući teksturu mesa. Govedina mora biti mekana, ali ostati u svom prvotnom obliku. Kada vidite da je dovoljno kuhana, dodajte svježi peršin i korijander i pustite da vrije još 5 minuta. Dodajte tadouiru te miješajte još minutu, dvije, dok se ne zgusne. Poslužite vruću juhu, a po želji ubacite malo limunovog soka i svježeg zelenja (listiće peršina ili celera) kao ukras.

Ako vam je sve ovo previše za pripremiti, isprobajte i jednostavnu juhu od rajčice i onu sa zanimljivim "twistom". 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju