Thomas Pamperin je vlasnik, kuhar, konobar i perač posuđa u najmanjem restoranu u Danskoj – "Njordvestu". Ovaj ugostiteljski objekt može odjednom primiti tek osam osoba, a nalazi se na trgu Utterslev u Kopenhagenu.
Umjesto da radim za ljude koji ne cijene moj rad, radije imam svoj restoran gdje mogu biti svoj. Iako mi ponekad nedostaje netko s kime bi mogao razgovarati, priznao je Thomas Pamperin, koji je restoran otvorio u rujnu 2016.
Zbog manjka kvadrature njegov prostor za kuhanje je lišen velikih pomagala koja su karakteristična za profesionalne kuhinje. No unatoč tome ovdje se može naći aparat za pripremanje hrane sous-vide tehnikom, dvije pećnice i mikser.
Za slijed od četiri ili pet jela, naplaćuje 39 i 46 eura, odnosno od 295 do 340 kuna. Cijena podrazumijeva i vino koje je sljubljeno s hranom koja se konzumira. U restoran se može donijeti i vlastito vino, čije se otvaranje naplaćuje 200 kuna po boci.
Lokalno uzgojene i nabavljene namirnice
Prije nego otvori restoran u 18 sati Thomas pere suđe, glanca čaše i pribor za jelo, postavlja stol, usisava, zamijesi tijesto za kruh, izreže sve namirnice i pripremi sve ostale sastojke potrebne za večeru. Kada gosti odu, mora oprati cijelu kuhinju prije nego što zatvori u 23 sata.
Kao i mnogi drugi mladi kuhari njegove generacije, Pamperin vjeruje u pripremu sezonske hrane koja je uzgojena na lokalnim gospodarstvima. Upravo zato jelovnik se stalno mijenja i prilagođava dostupnim namirnicama.
U mojoj kuhinji se ništa ne baca, čak i ako trebam potrošiti sat vremena više da iskoristim namirnicu do kraja, zaključuje Thomas Pamperin.