Kada sam vidjela stari recept za limunadu u kuharici svoje bake, priznajem da me uhvatio smijeh. Koliko teško može biti iscijediti nekoliko limuna, dodati im šećer i vodu te sve skupa dobro rashladiti, da vam za to trebaju posebne upute. No čim sam ih počela čitati, shvatila sam da se za pravu limunadu, kakvu su pile naše prabake, ipak treba malo više potruditi, ali rezultat vrijedi svake utrošene minute.
Za ovu vintage limunadu potrebni su vam neprskani limuni (jedino su takve naše prabake i imale) jer ćete od njih iskoristiti baš sve. Dobra limunada dovoljno je osvježenje za tople ljetne dane, no s vremenom je postala zanimljivija uz razne dodatke.
Limunastu bazu sada mnogi rado upotpunjuju začinskim biljem poput mente ili ružmarina, đumbirom, bobičastim voćem ili je pak "pojačavaju" nekim alkoholnim pićem. No krenimo od osnova, klasične limunade pune okusa kakvu su radili još početkom 19. stoljeća, stoga vam donosimo recept za savršeno vintage piće.
Vintage limunada
Sastojci:
5 limuna
4 i pol šalice vode
1 i pol šalica šećera
Priprema:
1. Limunima ogulite koru i odrežite ih na trakice te ih pospite šećerom. Ostavite tako oko sat vremena kako bi šećer upio sva mirisna ulja tog agruma.
2. Zatim kipućom vodom prelijte ušećerene limunove korice. Pustite neka se ohladi oko 20 minuta, a zatim iz mješavine izvadite koru.
3. Iscijedite ''ogoljene'' limune i limunov sok ulijte u mješavinu sa šećerom. Dobro promiješajte, ulijte u bokal te stavite u hladnjak. Poslužite uz nekoliko kockica leda. Živjeli sto godina!