Moët Hennessy
grupacija predstavila je portfelj vina dalekih zemalja dostupnih u našim vinotekama. Prava osvježenja pronašli smo u Sauvignon Blancu iz Novog Zelanda i Australije, no jedno drugo, crveno vino, ipak je obilježilo večer.

Novozelandska vinarija Cloudy Bay postaje sinonim za novosvjetski Sauvignon Blanc. Novi Zeland premium je regija za proizvodnju ove sorte. Iako se vino ovdje proizvodi tek posljednjih 30-ak godina, regija se uspješno postavila i iznad Francuske.

Mlad i svjež, Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2016. dominira citrusima na prvu, a kasnije se pojavljuju i arome tropskog voća i one prepoznatljive, zelene paprike. U vinariji su htjeli naglasiti svježinu i čistoću arome ove sorte, sasvim uspješno. Dobro rashlađen, na najvišoj krovnoj terasi u Zagrebu, Lateral u Strojarskoj ulici, ovaj Sauvignon Blanc bio je najbolji početak vođenog kušanja tog vrućeg proljetnog dana.



Zašto uopće vina dalekih zemalja jedne francuske grupacije? Stečeni know-how htjeli su preseliti na najbolje terroire diljem svijeta, sadeći prvenstveno francuske sorte u još tada neotkrivenim regijama koje posjeduju najbolje uvjete za njihov uzgoj. Cabernet Sauvignon, Malbec, Syrah, Sauvignon Blanc i naravno umijeće kupažiranja iz Bordeauxa, preseljeno na Ande!



Najudaljenija vinarija svijeta, australski Cape Mentelle

Velike udaljenosti u Australiji manje nas iznenađuju. Australski vinogradi vinarije Cape Mentelle nalaze se stotinama kilometara udaljeni od prvog naseljenog mjesta. Razlog ovako dalekoj poziciji bile su izvanredne lokacije uz sam ocean, na tlu bogatom morskim sedimentima, na kojem su odlučili saditi bijele i crvene sorte. Ovako daleko raste i hrvatski Tribidrag, kojeg ova vinarija buteljira pod mnogo poznatijim nazivom Zinfandel.



Probali smo Cape Mentelle, kupažu Sauvignon Blanca i Sémillona iz 2016. Sémillon, najviše zasađena bijela sorta Bordeauxa u Francuskoj, zbog svoje tanke kožice i sklonosti plemenitoj plijesni botrytisu, najznačajnija je u proizvodnji slatkih vina Sauternesa i Barsaca. Daje vina zlatne boje s mnogo tijela, a u kombinaciji sa Sauvignon Blancom, koji sa 60 posto dominira u ovoj kupaži, daje iznimno kompleksno bijelo vino.

Zbog tla bogatog slanim, morskim sedimentom i neposredne blizine oceana, ova kupaža iz Cape Mentella djeluje vrlo burgundski. Inspirirano prvenstveno tlom, fascinira na nosu, mineralnošću i dozom slanoće upotpunjene limunom, zelenim jabukama i koštuničavim voćem. Izrazito bogatog tijela, jedan je od apsolutnih bijelih favorita.

Umijeće francuskog kupažiranja i novosvjetskih inovacija – Prvi Grand Cru iz Anda

Znamo kako najdugovječnija i najprestižnija svjetska crvena vina, između ostalog, dolaze i iz francuskog Bordeauxa. Regija u kojoj se gotovo sva crvena i bijela vina baziraju na kupažama. Umijeće koje je usavršavano stoljećima preseljeno je i u novi svijet, točnije, podno Anda na zapanjujuće vinograde sađene na 1000 metara nadmorske visine.

Cheval des Andes zajednički je projekt legendarnog Château Cheval Blanc, Premier Grand Cru Classé A of Saint-Emilion i argentinske vinarije Terrazas de los Andes. Poveznica u obliku očaravajućih vina Malbeca s nepristupačnih, ali zapanjujućih visinskih vinograda Mendoze, prije filoksere najvažnije crne sorte francuske apelacije St. Emilliona , pokrenula je ovu francusko-argentinsku suradnju. Pierre Lurton, predsjednik Château Cheval Blanc htio je prenijeti umijeće kupažiranja iz Bordeauxa na novootkrivene pozicije vinarije u Andama.

Rezultat je kupaža tri sorte, Cheval des Andes, bazirana na Malbecu koji je doživio renesansu daleko od rodne Francuske, sa Cabernet Sauvignonom i sasvim malim udjelom Petit Verdota.



Cheval des Andes iz 2009. vrlo je ozbiljan rezultat ove suradnje. Krajnje slojevito vino prvo zavodi voćnim aromama borovnice i ribizla, začinjenosti u obliku crnog papra, da bi se nakon 15 minuta u čaši dalje razvijala ozbiljna priča u kojoj osjetite pažljivu višegodišnju njegu. Kompleksnost aroma nadopunjuje se notama gljiva, lišća i šumskog poda, a da se voćnost i dalje probija kroz njih. Svaka od sorti ručno je brana i dalje njegovana 18-mjeseci u hrastovim bačvama. Ovo je vino kojeg nazivaju prvim Grand Cruom iz Anda, koji kroz vrijeme nije izgubio na eleganciji, a karakteriziraju ga krajnje mekani tanini, ali i svježina i lakoća s kojom nosi kompleksnost grožđa. Razvijat će se još godinama i vrlo je daleko od vrhunca kojeg ima potencijal postići. Kolekcionarski primjer, svakako!

Za kraj, jedna sorta koja nije francuska: pustinjski Tempranillo iz španjolskog DO Toro

Španjolski Toro vinorodna je regija ekstremnih uvjeta, oštrih zima i krajnje vrućih, suhih ljeta. Glineni platoi i padine na kojim raste vinova loza djeluju sasvim pustinjski, pa ipak jedna crna sorta uspijeva dati magična vina u ovako surovom okruženju. Tempranillo ili kako ga ovdje nazivaju, Tinta de Toro, najznačajnija je španjolska crna sorta.



Tempranillo je grožđe debele kožice pa mu zato pogoduje vruća klima kako bi ostvario fizičku zrelost, a kombinacija s hladnim noćima omogućava mu da zadrži kiseline, ključne za balans. Kušali smo Numathiu iz 2011. Spektakularan, energičan Tempranillo iz DO Toro. Vinogradi stariji od 80 godina ovom vinu daju iznimnu koncentraciju i gustoću, dok je svježina u obliku kiselina očuvana i s lakoćom nosi voćnost koju Tempranillo može dati. Guste i vibrantne arome tamnog voća, višanja, šljiva isprepliću se s drvenim tonovima koji na prvu osvajaju iz čaše, a svježina na nepcu dolazi do izražaja i nosi iste arome dugo nakon prvog gutljaja. Izniman after osjetno je voćan. Zapanjujući balans svježine i koncentracije, iznenađuje s obzirom na surove uvjete ove regije.

Španjolski Toro doživljava svojevrsnu renesansu i pokazuje koliko ozbiljna vina očuvanih i starih vinograda može proizvesti. Obiteljska vinarija Numanthia također je dio prestižne francuske grupacije Moët Hennessy. Iako jedina koja nije bazirana na francuskim sortama grožđa, s obzirom na vrhunska vina koja dolaze s ovih starih vinograda, s razlogom je uvrštena u ovo prestižno društvo.

Sva su ova premium vina dostupna i u našim vinotekama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju