• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Vinsko osvježenje s Novog Zelanda i susjedne Australije, uz iznenađenje iz Anda!

Australski vinogradi vinarije Cape Mentelle nalaze se stotinama kilometara udaljeni od prvog naseljenog mjesta. Razlog ovako dalekoj poziciji bile su izvanredne lokacije uz sam ocean, na tlu bogatom morskim sedimentima, na kojem su odlučili saditi bijele i crvene sorte

Punkufer avatar placeholder
Martina Miličević 25.05.2017 13:32 komentari
viber Created with Sketch.
Vinsko osvježenje s Novog Zelanda i susjedne Australije, uz iznenađenje iz Anda! - 4
Vinsko osvježenje s Novog Zelanda i susjedne Australije, uz iznenađenje iz Anda! - 4 (Foto:Martina Miličević)

Galerija Vinsko osvježenje s Novog Zelanda i susjedne Australije, uz iznenađenje iz Anda! - 4 4 Lateral Rooftop Bar 4 Wendy van der Schrick i Gordan Mohor predstavili vina dalekih zemalja grupacije Moët Hennessy 4 Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2016. I Cape Mentelle kupaža Sauvignon Blanc i Sémillon 2016. 4

U trendu Bijele vode - 25 Idila! Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode Perilica za pranje ljudi tvrtke Science Co. - 1 Novo doba Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira Gulaš od krumpira i kobasica Tjedni jelovnik Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna


Moët Hennessy
grupacija predstavila je portfelj vina dalekih zemalja dostupnih u našim vinotekama. Prava osvježenja pronašli smo u Sauvignon Blancu iz Novog Zelanda i Australije, no jedno drugo, crveno vino, ipak je obilježilo večer.

Novozelandska vinarija Cloudy Bay postaje sinonim za novosvjetski Sauvignon Blanc. Novi Zeland premium je regija za proizvodnju ove sorte. Iako se vino ovdje proizvodi tek posljednjih 30-ak godina, regija se uspješno postavila i iznad Francuske.

Mlad i svjež, Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2016. dominira citrusima na prvu, a kasnije se pojavljuju i arome tropskog voća i one prepoznatljive, zelene paprike. U vinariji su htjeli naglasiti svježinu i čistoću arome ove sorte, sasvim uspješno. Dobro rashlađen, na najvišoj krovnoj terasi u Zagrebu, Lateral u Strojarskoj ulici, ovaj Sauvignon Blanc bio je najbolji početak vođenog kušanja tog vrućeg proljetnog dana.



Zašto uopće vina dalekih zemalja jedne francuske grupacije? Stečeni know-how htjeli su preseliti na najbolje terroire diljem svijeta, sadeći prvenstveno francuske sorte u još tada neotkrivenim regijama koje posjeduju najbolje uvjete za njihov uzgoj. Cabernet Sauvignon, Malbec, Syrah, Sauvignon Blanc i naravno umijeće kupažiranja iz Bordeauxa, preseljeno na Ande!



Najudaljenija vinarija svijeta, australski Cape Mentelle

Velike udaljenosti u Australiji manje nas iznenađuju. Australski vinogradi vinarije Cape Mentelle nalaze se stotinama kilometara udaljeni od prvog naseljenog mjesta. Razlog ovako dalekoj poziciji bile su izvanredne lokacije uz sam ocean, na tlu bogatom morskim sedimentima, na kojem su odlučili saditi bijele i crvene sorte. Ovako daleko raste i hrvatski Tribidrag, kojeg ova vinarija buteljira pod mnogo poznatijim nazivom Zinfandel.



Probali smo Cape Mentelle, kupažu Sauvignon Blanca i Sémillona iz 2016. Sémillon, najviše zasađena bijela sorta Bordeauxa u Francuskoj, zbog svoje tanke kožice i sklonosti plemenitoj plijesni botrytisu, najznačajnija je u proizvodnji slatkih vina Sauternesa i Barsaca. Daje vina zlatne boje s mnogo tijela, a u kombinaciji sa Sauvignon Blancom, koji sa 60 posto dominira u ovoj kupaži, daje iznimno kompleksno bijelo vino.

Zbog tla bogatog slanim, morskim sedimentom i neposredne blizine oceana, ova kupaža iz Cape Mentella djeluje vrlo burgundski. Inspirirano prvenstveno tlom, fascinira na nosu, mineralnošću i dozom slanoće upotpunjene limunom, zelenim jabukama i koštuničavim voćem. Izrazito bogatog tijela, jedan je od apsolutnih bijelih favorita.

Umijeće francuskog kupažiranja i novosvjetskih inovacija – Prvi Grand Cru iz Anda

Znamo kako najdugovječnija i najprestižnija svjetska crvena vina, između ostalog, dolaze i iz francuskog Bordeauxa. Regija u kojoj se gotovo sva crvena i bijela vina baziraju na kupažama. Umijeće koje je usavršavano stoljećima preseljeno je i u novi svijet, točnije, podno Anda na zapanjujuće vinograde sađene na 1000 metara nadmorske visine.

Cheval des Andes zajednički je projekt legendarnog Château Cheval Blanc, Premier Grand Cru Classé A of Saint-Emilion i argentinske vinarije Terrazas de los Andes. Poveznica u obliku očaravajućih vina Malbeca s nepristupačnih, ali zapanjujućih visinskih vinograda Mendoze, prije filoksere najvažnije crne sorte francuske apelacije St. Emilliona , pokrenula je ovu francusko-argentinsku suradnju. Pierre Lurton, predsjednik Château Cheval Blanc htio je prenijeti umijeće kupažiranja iz Bordeauxa na novootkrivene pozicije vinarije u Andama.

Rezultat je kupaža tri sorte, Cheval des Andes, bazirana na Malbecu koji je doživio renesansu daleko od rodne Francuske, sa Cabernet Sauvignonom i sasvim malim udjelom Petit Verdota.



Cheval des Andes iz 2009. vrlo je ozbiljan rezultat ove suradnje. Krajnje slojevito vino prvo zavodi voćnim aromama borovnice i ribizla, začinjenosti u obliku crnog papra, da bi se nakon 15 minuta u čaši dalje razvijala ozbiljna priča u kojoj osjetite pažljivu višegodišnju njegu. Kompleksnost aroma nadopunjuje se notama gljiva, lišća i šumskog poda, a da se voćnost i dalje probija kroz njih. Svaka od sorti ručno je brana i dalje njegovana 18-mjeseci u hrastovim bačvama. Ovo je vino kojeg nazivaju prvim Grand Cruom iz Anda, koji kroz vrijeme nije izgubio na eleganciji, a karakteriziraju ga krajnje mekani tanini, ali i svježina i lakoća s kojom nosi kompleksnost grožđa. Razvijat će se još godinama i vrlo je daleko od vrhunca kojeg ima potencijal postići. Kolekcionarski primjer, svakako!

Za kraj, jedna sorta koja nije francuska: pustinjski Tempranillo iz španjolskog DO Toro

Španjolski Toro vinorodna je regija ekstremnih uvjeta, oštrih zima i krajnje vrućih, suhih ljeta. Glineni platoi i padine na kojim raste vinova loza djeluju sasvim pustinjski, pa ipak jedna crna sorta uspijeva dati magična vina u ovako surovom okruženju. Tempranillo ili kako ga ovdje nazivaju, Tinta de Toro, najznačajnija je španjolska crna sorta.



Tempranillo je grožđe debele kožice pa mu zato pogoduje vruća klima kako bi ostvario fizičku zrelost, a kombinacija s hladnim noćima omogućava mu da zadrži kiseline, ključne za balans. Kušali smo Numathiu iz 2011. Spektakularan, energičan Tempranillo iz DO Toro. Vinogradi stariji od 80 godina ovom vinu daju iznimnu koncentraciju i gustoću, dok je svježina u obliku kiselina očuvana i s lakoćom nosi voćnost koju Tempranillo može dati. Guste i vibrantne arome tamnog voća, višanja, šljiva isprepliću se s drvenim tonovima koji na prvu osvajaju iz čaše, a svježina na nepcu dolazi do izražaja i nosi iste arome dugo nakon prvog gutljaja. Izniman after osjetno je voćan. Zapanjujući balans svježine i koncentracije, iznenađuje s obzirom na surove uvjete ove regije.

Španjolski Toro doživljava svojevrsnu renesansu i pokazuje koliko ozbiljna vina očuvanih i starih vinograda može proizvesti. Obiteljska vinarija Numanthia također je dio prestižne francuske grupacije Moët Hennessy. Iako jedina koja nije bazirana na francuskim sortama grožđa, s obzirom na vrhunska vina koja dolaze s ovih starih vinograda, s razlogom je uvrštena u ovo prestižno društvo.

Sva su ova premium vina dostupna i u našim vinotekama.

  • #piće
  • #Vino
  • #kušanje
  • #Moët Hennessy
  • #francuska vina
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
U vrsti riže je tajna: Recept za savršeni rižoto od pancete i gljiva
Talijani znaju...
U vrsti riže je tajna: Recept za savršeni rižoto od pancete i gljiva
Neočekivano lijep vikend: od dvorca do geoparka – Virovitičko-podravska županija
Oglas
Neočekivano lijep vikend: od dvorca do geoparka – Virovitičko-podravska županija
Najbolji gradovi u Europi: Turiste je osvojio grad raskošne arhitekture i živahnog noćnog života - s pogledom na more
Odabrali putnici
Najbolji gradovi u Europi: Turiste je osvojio grad raskošne arhitekture i živahnog noćnog života - s pogledom na more
Od sela bez dimnjaka do bajkovite kule: Otkrijte sve tajne Požeške gore i okolice
Mistična Gračanica
Od sela bez dimnjaka do bajkovite kule: Otkrijte sve tajne Požeške gore i okolice
Pržena bundeva na grčki način: Jednostavno jelo puno okusa i povijesti
Za 15 minuta
Pržena bundeva na grčki način: Jednostavno jelo puno okusa i povijesti
Kip slobode: Znate li kako se zapravo zove simbol New Yorka, SAD-a i boljeg života?
Na današnji dan
Kip slobode: Znate li kako se zapravo zove simbol New Yorka, SAD-a i boljeg života?
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Perilica za pranje ljudi japanske tvrtke Science Co.
Novo doba
Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
Za pola sata
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto
Za oko pola sata
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
VREMENSKA PROGNOZA - pogledajte kakvo će vrijeme biti idućih dana
Vremenska prognoza
Stiže iznadprosječno toplo vrijeme: Meteorolog otkrio što nas čeka za blagdan Svih svetih
Kipti u Crnoj Gori, u kaos se uključili navijači: "Siluju žene, pljačkaju..."
UOČI PROSVJEDA U PODGORICI
Kipti u Crnoj Gori, u kaos se uključili navijači: "Siluju žene, otimaju djecu, pljačkaju..."
Tragedija u Crnoj Gori: Beba u bolnici preminula uslijed gušenja mlijekom?
provodi se istraga
Tragedija u susjedstvu, novorođenče umrlo u bolnici: "Nikog od osoblja nije bilo da je okrene, da je potapša"
show
Janica Kostelić otvorila dušu o odustajanju od karijere
nikad nije požalila
Janica Kostelić u rijetkom intervjuu otvorila dušu: ''Nitko osim mene nije znao, ni brat, ni mama, ni tata...''
Justus Reid koji obnavlja kuću u Hrvatskoj dobio je posebno pojačanje
neočekivana novost
Amerikanac koji uređuje kuću u Hrvatskoj moli za pomoć: "Život je pun iznenađenja"
Preminula je 19-godišnja tiktokerica Emman Atienza
svi su u šoku
Iznenada preminula kći voditelja, imala je tek 19 godina
zdravlje
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Jednostavna metoda kojom ćete naučiti tijelo da obavlja nuždu kad vama odgovara!
Treniranje crijeva
Jednostavna metoda kojom ćete naučiti tijelo da obavlja nuždu kad vama odgovara!
zabava
Poruka radnicima parkinga nasmijala prolaznike pa postala viralni hit
Pogledajte što im je poručio
Poruka radnicima parkinga nasmijala prolaznike pa postala viralni hit
Reakcije ove mladenke nasmijala je društvene mreže! Srećom, fotograf je spasio stvar
Urnebesno
Reakcija ove mladenke nasmijala je društvene mreže! Srećom, fotograf je spasio stvar
Vratila se s godišnjeg, a u pećnici je dočekao kaos! Ovo još niste vidjeli
Bolje ne!
Vratila se s godišnjeg, a u pećnici je dočekao kaos! Ovo još niste vidjeli
tech
Američki šišmiši imaju neobičnu sposobnost, a nitko od znanstvenika ne zna zašto
Zagonetka iz prirode
Američki šišmiši imaju neobičnu sposobnost, a nitko od znanstvenika ne zna zašto
Kamo s talogom od kave? Znanstvenici upozoravaju da ovo nikad ne činite
Ima dovoljno alternativa
Kamo s talogom od kave? Znanstvenici upozoravaju da ovo nikad ne činite
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
Istraživanja to potkrijepila
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
sport
Modrićev bijes potresao Milan: Allegri zanijemio, svlačionica ostala u šoku
tvrde talijani
Modrićev bijes potresao Milan: Allegri zanijemio, svlačionica ostala u šoku
Tragedija u Italiji: Golman Intera usmrtio starijeg muškarca u invalidskim kolicima
teška prometna nesreća
Tragedija u Italiji: Golman Intera usmrtio starijeg muškarca u invalidskim kolicima
Yamal je nakon El Clasica upalio mobitel i odmah napravio ovo: Raskol u reprezentaciji Španjolske!
kaos!
Yamal je nakon El Clasica upalio mobitel i odmah napravio ovo: Raskol u reprezentaciji Španjolske!
tv
U dobru i zlu: Je li sve isto kao i prije 30 godina?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Je li sve isto kao i prije 30 godina?
Kumovi: Jesu li tri sata u autu s čovjekom kojeg izbjegava izvedivi?
KUMOVI
Kumovi: Jesu li tri sata u autu s čovjekom kojeg izbjegava izvedivi?
MasterChef: Kandidati na teži način naučili da kora jabuke nije otpad - je li ju i vi bacate?
ZERO WASTE
Kandidati na teži način naučili da kora jabuke nije otpad - je li ju i vi bacate?
putovanja
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Perilica za pranje ljudi japanske tvrtke Science Co.
Novo doba
Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira
novac
Sprema li Adris konačno preuzimanje velike slovenske osiguravateljske kuće?
nikad ostvarena želja
Sprema li Adris konačno preuzimanje velike slovenske osiguravateljske kuće?
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Burze se užarile
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Demi Moore u vrtoglavim petama od 15,5 centimetara Saint Laurent
A gore baršun
Demi Moore: Čizme "neboderke" s petom od 15,5 cm koje najbolje opisuju riječi - opasno dobre
Bojana Gregorić Vejzović u trapericama na crvenom tepihu 2025.
Skladna kombinacija
I traperice se mogu nositi na crveni tepih, a Bojana Gregorić Vejzović pokazala je koji je model najbolji
sve
Modrićev bijes potresao Milan: Allegri zanijemio, svlačionica ostala u šoku
tvrde talijani
Modrićev bijes potresao Milan: Allegri zanijemio, svlačionica ostala u šoku
Janica Kostelić otvorila dušu o odustajanju od karijere
nikad nije požalila
Janica Kostelić u rijetkom intervjuu otvorila dušu: ''Nitko osim mene nije znao, ni brat, ni mama, ni tata...''
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Kušanje i Masterclass na temu sorte plavec žuti - 5
Vrijedan pozornosti

Ružno pače vinskog svijeta: Plavec žuti - sorta koja daje izvrsne pjenušce s karakterom šampanjaca

Oni koji su imali predrasude da se radi o neutralnoj ili nezanimljivoj sorti promijenili su mišljenje nakon kušanja jer plavec žuti nosi čitavu paletu primamljivih osobina, uključujući i plemenitu slojevitost - ovisno o tome u čijem se vinogradu i podrumu nađe... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Dalmatinske Vinske Ikone - 4 Aktualno
    Kušanje i masterclass

    Vinske ikone u Zagrebu: 40 vinara iz cijele Dalmacije predstavit će perjanice podruma

  • Kušanje i Masterclass na temu sorte plavec žuti - 5 Hrana i piće
    Vrijedan pozornosti

    Ružno pače vinskog svijeta: Plavec žuti - sorta koja daje izvrsne pjenušce s karakterom šampanjaca

  • Jacqueline Marovac - 5 Hrana i piće
    Jedina u Hrvatskoj

    "Slijedite svoje strasti, nikad nije kasno", poručuje Jacqueline Marovac, vinarka s prestižnom diplomom WSET 4. razine

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close