Jedan od 5 gradova u Požeško-slavonskoj županiji je Pleternica, a nalazi se na tzv. vratima Požeške Zlatne doline, na jugoistoku županije. U povijesti poznata kao trgovište, prosvjetno i kulturno središte, danas je prepuna zanimljivosti za svakog tko se tamo nađe.

Ako još niste bili tamo, vjerojatno ne znate što vas čeka. Ne brinite, mi ćemo vam otkriti 5 zanimljivosti zbog kojih ćete poželjeti posjetiti ovaj gradić na istoku Lijepe Naše.

Mnoštvo događanja
Pletenica živi tijekom cijele godine, a najviše ljeti. Dok kroz godinu obavezno možete sudjelovati u "standardnim“ događanjima poput Adventskog i Uskrsnog sajma ili maškara, tu su i Moto susreti u svibnju i popularni LIDAS – Lipanjski Dani Amaterskog Stvaralaštva.

Ti se dani protežu kroz cijeli lipanj i u sklopu njih odvija se mnoštvo svega: tamburaški dječji festival, smotra folklora, fišijade, međunarodni konjički turnir i mnoge druge radosti ovog toplog mjeseca kada sve živne. Popratni dio programa su i uvijek koncerti glazbenika s hrvatske estrade, pa Pleternica u tih mjesec dana postaje centar dobre zabave.

Cesta ruža i vina
Kao i ostatak županije, Pleternica je poznata po vinima. Okružena vijencem gorja, idealna je za uzgoj vinove loze, ali i ruža. Vožnja kroz vinograde očarat će vas u proljetnim mjesecima time što ne izgleda poput klasičnih vinograda. Naime, uz redove vinograda rastu prekrasne ruže i time čine čarobni spoj kulture, enologije i prirodnih ljepota. One su tamo iz 2 razloga: estetskog i funkcionalnog. Osim što su lijepe, indikator su bolesti. Naime, 2 – 3 dana prije „obole“, tj. prije pokazuju značajke bolesti nego vinova loza. Poseban su događaj za Pleternicu Dani cvatnje graševine i ruža koji se održavaju početkom lipnja kada cvatu ruže i vinova loza.

Seoski turizam
Grad Pleternicu čini Pleternica s još 38 okolnih mjesta sela. Život na selu ovdje ima svoje posebnosti, a njih vjerno prikazuju objekti poput npr. Etno kuće Bello. Riječ je o prvom seoskom domaćinstvu u županiji i mjestu gdje je moguće saznati sve o životu na slavonskom selu, jahati konja i družiti se s patkama, guskama, kozama i kokošima. Sama kuća puna je starina koje nam pokazuju životne običaje predaka, alate i slično. Kušati možete i specijalitete domaće kuhinje. Osim toga, posjetiti možete i Ranč Čondić na kojem će vas dočekati magarac, poniji, razne druge domaće životinje i vlakić kojim se možete provozati. I naravno, ne zaboravite posjetiti jedinstveni Kukuruzni labirint OPG-a Pilaš.

Svetište
Jedan od najpoznatijih turističkih aspekata Pleternice jest vjerski. Svake godine Svetište Gospe od suza posjeti nekoliko tisuća vjernika i ostalih izletnika, a za vrijeme Devetnice Gospi od Suza, najvećeg takvog događaja u tom području, brežuljak sa svetištem je preplavljen pukom.

Bećarac
Ako je što pravo slavonsko, onda je to bećarac, poseban oblik narodne pjesme iz ruralne Slavonije. Upravo Pleternica je zaslužna za upoznavanje Austro-Ugarske Monarhije s bećarcem. Osim što je od 2011. zaštićen i nalazi se na UNESCO-vom popisu kulturne nematerijalne baštine, u Pleternici je trenutno u izgradnji Trg bećarca koji će biti u bojama slavonskih njiva iz zraka. Osim toga, gradi se i Muzej bećarca, a sve s ciljem da se zaštiti ovaj ponos. Naziv bećar vuče korijen iz turskog, a u slobodnom prijevodu na hrvatski simbolizira momka samca, veseljaka sklonog piću i ženama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju