Nijanse crvene, narančaste, lila i ružičaste boje zalazećeg sunca izmjenjuju se iznad tirkizne vode Velikog slanog jezera u Utahu, jedne od najpopularnijih turističkih atrakcija u SAD-u.

Veliko slano jezero najveće je prirodno slano jezero u zapadnoj hemisferi i jedno od najslanijih na svijetu. Trenutno je dugo oko 120 kilometara, široko 56.

No njegova veličina konstantno se mijenja otkad su prvi put provedena mjerenja, 1849. godine, a zna mijenjati veličinu za puna 24 kilometra. To ovisi o isparavanju i pritjecanju vode.

Rijeke Bear, Weber i Jordan, koje utječu u Veliko slano jezero neprestano talože 1,1 milijun tona različitih soli, a zbog velike razine saliniteta u njemu nema puno biljnog i životinjskog svijeta. Neke vrste algi žive ovdje, a njima se hrane solinski račići, koji se hvataju i koriste kao hrana za ribe.

Salinitet je 12 posto, što je slanije čak i od oceana. Iako u samom jezeru nema puno života, oko njega je živo. Bizoni, antilope, jeleni, kojoti, risovi te brojne ptice obitavaju na njegovoj obali.

Veliko slano jezero najveći je ostatak pleistocenskog slatkovodnog jezera Bonneville, a terasasti krajolik koji formira obalu jezera dokaz je stare prošlosti. Terase su nastale erodiranjem valova.

Najbliži je veliki grad poznati Salt Lake City, a sredinom jezera prelazi 48 kilometara dug željeznički nasip, izgrađen 1959., koji spaja gradove Ogden i Lucin. Na zapadnom dijelu jezera, Boneville Salt Flats, održavaju se svjetski poznate automobilske utrke.

Kupačima je najdraža plaža Bridger Bay, na glasu kao najljepša na cijelom jezeru, 3 kilometra duga, bijela pješčana plaža. Posebno privlači kupanje na vodi u kojoj ne možeš potonuti. Osim kupanja, na jezeru možete ploviti, kajakariti, a oko njega uređene su biciklističke i planinarske rute te vidikovci.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju