Kad jednom osjetite mirise maslaca, svježe pečenog kruha i voća u francuskoj pâtisserie, to se nikad ne zaboravlja. Tipične pekarnice koje peku i kolače te slastice imaju kultni status, a mnoge od njih sudjeluju i u natjecanju za pripremu baguetta, slavnog francuskog kruha. One pariške pekarnice koje pogode prave omjere sastojaka i dobiju neodoljivi kruh hrskave korice i meke unutrašnjosti imaju privilegiju prodavati kruh predsjedniku.



Tu joie de vivre, odnosno sposobnost uživanja u malim životnim radostima Hrvatima prenosi La Marquise, pekarnica koja uveseljava stanovnike zagrebačkog Maksimira. Smještena u ulici Rebar daleko je od gurmanskih punktova grada, no dobra je vijest da se uskoro očekuju i nove "markize" na nekoliko lokacija u gradu – u Petrinjskoj ulici, na Bundeku, kao i u Bukovačkoj, u blizini pizzerije Dukse i slastičarnice Amelie. La Marquise je nastala kao rezultat strasti prema delicijama. Celine Vermant i njezin suprug Sebastian proputovali su svijet prije nego što su odlučili ostati u Hrvatskoj.



"Kad sam prvi put došla u Zagreb, zaljubila sam se u ovaj grad i poželjela tu ostati. Suprug i ja ovdje smo se osjetili živima, a složili smo se i da je ovo savršeno mjesto za otvaranje pekarnice jer je pâtisserie ono što Zagrebu nedostaje. Moj je suprug počeo pripremati slastice i pekarske specijalitete već s 14 godina, a ubrzo je dobio diplomu pekarskog stručnjaka. Sa svojim timom radi sve što vidite na policama", kaže Celine.


A na policama se mogu vidjeti brojne divote francuske kuhinje. Od ljupkih macaronsa do divota pripremljenih na bazi tijesta choux, poput eklera ili Paris-Bresta, okruglog kolača koje se nakon pečenja puni kremom. Pozornost mami i tarte tropezienne, poslastica koja više podsjeća na kolač nego na tart. Veliko i okruglo brioš pecivo punjeno kremom ime je dobilo prema St.Tropezu u kojem je nastalo, a njime se sladila i francuska glumica Brigitte Bardot.

> Novo u Zagrebu: Kod Mike se jedu najbolje slatke i slane palačinke

Iako pogledom na vitrinu načičkanu pecivima bogato punjenima kremom i kolačima koji opojno mirišu na maslac mnogima počnu raditi unutarnji brojači kalorija, Celine kaže da nema potrebe za brigom. Objašnjava kako Francuskinje nemaju problema s viškom kilograma jer umjesto nekoliko kolača pojedu samo jedan. Razlog je tome bogatstvo okusa zahvaljujući kojem se žeđ za zavodljivim slasticama može utažiti nakon samo jednog eklera ili peciva s marelicama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju