Vatikanski muzeji, jedni od najslavnijih na svijetu, razmatraju mogućnost ograničenja broja posjetitelja. Razlog? Mišljenje turističkih vodiča kako bi u slučaju nezgode unutar muzeja došlo do stampeda, zbog nedovoljno dobrih sigurnosnih rješenja.

Muzeji, sastavljeni od 54 galerije, sadrže neprocjenjivo bogatstvo, koje je prikupljano stotinama godina. Svake godine posjeti ih više od 6 milijuna ljudi, no za razliku od nekih drugih rimskih znamenitosti, poput Koloseuma, muzeji nemaju dnevno ograničenje broja posjetitelja.

U razgovoru za britanski Guardian, turistički vodiči rekli su kako se svaki dan prilikom obilaska muzeja onesvijesti bar 10 ljudi, iz razloga što se kreću sporo u koloni kroz uske i dugačke hodnike koji vode do glavnih atrakcija, među kojima se naravno izdvaja – Sikstinska kapela. Drugi turisti doživljavaju napadaje panike, a u veljači jedan je turist spašen nakon što je čekajući doživio infarkt.

Vodiči, koji godišnje za licencu moraju izdvojiti 250 eura, kažu kako je situacija najgora za vrijeme ljetnih mjeseci kad muzeje dnevno posjeti preko 30 tisuća ljudi, dok se temperatura penje i do 40 stupnjeva. U muzeju niti jedna soba nije klimatizirana osim već spomenute Sikstinske kapele.

Vatikan Vatikan (Foto: Guliver/Thinkstock)

Najvećim problemom se smatra pitanje sigurnosti, s obzirom da se neki turisti unutar muzeja osjećaju kao u klopci – navodi jedan vodič. „Od gužve ponekad ne možete vidjeti ni vlastite noge, a gužva i panika zbilja mogu dovesti do tragedije većih razmjera“ – smatra on.

Upraviteljica muzeja Barbara Jatta, koju je na tu poziciju postavio papa Franjo prije dvije godine, izjavila je kako zajedno s upravom rade na tome da iduće godine ograniče dnevni broj posjetitelja. „U muzeju je 12 kilometara hodnika, preporučili bismo vodičima da turiste vode i na druga mjesta, ne moraju svi hitati ka Sikstinskoj kapeli“ – dodala je.

Za kraj, treba reći kako muzej godišnje uprihodi 100 milijuna eura, od čega polovica ide Vatikanu. Tako da, vjerojatno i u tome leži jedan od razloga zašto odluku o ograničenom broju dnevnih posjetitelja i nije baš lako donijeti.

"NLO" na vrhu planine: Monumentalno djelo na koje su svi zaboravili Buzludzha - 5 Buzludzha - 4 Buzludzha - 3 +2 Buzludzha - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju