Joël Robuchon, slavni chef kuhinje koji se u jednom trenutku okitio s više od 30 Michelinovih zvijezdica sa svojih dvadesetak restorana na tri kontinenta, umro je u ponedjeljak u svome domu u Ženevi u dobi od 73 godine, objavile su agencije.

"Joël Robuchon, šef vizionar s najviše zvjezdica na svijetu, napustio nas je danas. Od Pariza do Šangaja, svojim kulinarskim umijećem koje je podigao na razinu umjetnosti slavio je francusku gastronomiju i nadahnjivao mlađu generaciju chefova", napisao je na Twitteru glasnogovornik vlade Benjamin Griveaux, piše francuski list Le Figaro.

Taj Francuz, nositelj najviše zvjezdica na svijetu i titule "kuhar stoljeća" koju mu je nadjenuo vodič Gault & Millau, umro je od raka nekoliko mjeseci nakon što je kulinarsku scenu napustio slavni šef Paul Bocuse, piše AFP.

Teško je zamisliti modernu francusku kuhinju bez Joëla Robuchona. Ovaj pionir visoke gastronomije smatrao da ne postoji savršeni obrok, jer se uvijek nešto može popraviti i doraditi. Glavni mu je cilj bio ogoliti hranu od nepotrebnih viškova, s tim da svaka namirnica na tanjuru ima svoj prepoznatljivi okus.

Joel Robuchon Joel Robuchon (Foto: AFP)

Rodio se 7. travnja 1945. godine u francuskom mjestu Poitiersu kao najmlađe od četvero djece u siromašnoj obitelj. Prve amaterske poteze u kuhinji napravio je još kao dječak u sjemeništu koje je pohađao od 12. do 15. godine, i gdje je pomagao časnim sestrama u kuhanju.

"Nakon ulaska u sjemeništa odlučio sam postati svećenik. No kuhanje je postalo moje otkrivenje. Dopustilo mi je da stvaram i da vidim iskrenu sreću na licima ljudi nakon dobrog obroka", svojedobno je rekao. 

> Nedodirljivi! Chef stoljeća kojemu drugi kuhari nisu ni do koljena

Godine 2003., stvorio je novi koncept "Radionicu Joël Robuchon", s time da je istodobno otvorio jednu u Tokiju, a drugu u Parizu.

"Nadahnuo sam se španjolskim 'tapas' barovima jer mi se svidjela njihova gostoljubivost. Želio sam formulu u kojoj su klijenti i kuhari u kontaktu", povjerio je.

Joel Robuchon - 1 Joel Robuchon - 1 (Foto: AFP)

Ime je izgradio 80-ih i 90-ih kada je gurmanstvo postalo globalno. U Francuskoj su ga smatrali chefom koji se vratio autentičnoj kuhinji nakon razdoblja "nouvelle cuisine", piše Reuters.

"Što sam starij,i to sam svjesniji jednostavne istine: što je jelo jednostavnije, to izuzetnije može biti", rekao je jednom Robuchon te povjerio: "Nikada ne spajam više od tri okusa u jelu."

Kao što se zbilo i s drugim slavnim kuharima, njegovo ime postalo je sinonim za biznis i financijsko carstvo te je otvarao restorane diljem svijeta od Las Vegasa do Šangaja, preko Bangkoka, Macaoa do Tokija i New Yorka.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju