• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

Priča o chefu stoljeća: Sve što trebate znati o genijalnom Paulu Bocuseu

Francuska gastronomija je izgubila mitsku figuru, rekao je u žalosti francuski predsjednik Emmanuel Macron, dodajući kako kuhari u Elizejskoj palači i diljem zemlje žaluju za velikim Paulom Bocuseom...

Nika Borovac 27.01.2018 09:15 komentari
viber Created with Sketch.
Paul Bocuse
Paul Bocuse (Foto:Profimedia.hr)

Galerija Paul Bocuse 0

U trendu Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata Wroclaw - 1 Za svačiji džep "Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka... NP Lovćen u Crnoj Gori - 5 NP Lovćen U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe


Francuski chef stoljeća Paul Bocuse svoj je prvi i posljednji dan života proveo u Collonges-au-Mont-d’Oru, mjestu nedaleko od Lyona koje je proslavio njegov restoran s tri Michelinove zvjezdice. Parkinsonova bolest i problemi sa srcem zaustavili su vječnog entuzijasta u 91. godini. Otišao je u snu, u istoj sobi u kojoj se rodio i spavao.

"Francuska gastronomija je izgubila mitsku figuru“, rekao je u žalosti francuski predsjednik Emmanuel Macron, dodajući kako kuhari u Elizejskoj palači i diljem zemlje žaluju, a prvi čovjek kultnog restorana Noma, Rene Redžepi oprostio se od Paula zahvaljujući mu na nadahnuću i poželio mu miran san.

Osim restorana u rodnom mjestu koji je tri Michelinove zvjezdice držao više od pola stoljeća, otvorio je onaj u pariškom i floridskom Disneylandu, a bio je povezan i s 20 drugih diljem svijeta, od Europe do Azije. Bocuse je najpoznatiji francuski kuhar u inozemstvu i vlasnik brojnih škola kuhanja. Osnovao je prestižno natjecanje Le Bocuse d'Or, proglašen je kuharom stoljeća, nazivali su ga lionskim lavom, papom francuskog kulinarstva, chefom koji je otvorio put francuskoj kulinarskoj revoluciji - cuisine nouvelle. Autor je brojnih kuharica, miljenik televizije, a čak su i vina, noževi i marmelade nosili njegov brend.



Jedno od jela kojima se proslavio bila je juha s tartufima i kapom od lisnatog tijesta koju je pripremao za predsjedničku večeru 1975. u Elizejskoj palači, a nazvao ju je V.G.E, prema inicijalima tadašnjeg predsjednika Valéryja Giscarda d'Estainga. No Boscuse je bio sve samo skroman i povučen. Restoran je načičkao slikama svojeg lika i djela, goste je dočekivao i s ordenom Legije časti koji je zaslužio u ratu, a o sebi je govorio u trećem licu. Iako ga je naučila kuhati Eugénie Brazier, prva kuharica koja je zaslužila tri Michelinove zvjezdice za magazin People je izjavio kako žene dobro kuhaju, ali nisu dobre chefice jer im nedostaje inspiracije.

O ženama koje se sistematično žele baviti muškim poslovima govorio je kako gube ženstvenost, ono što je kod njih najviše volio. Ekscentrični hedonist otvoreno je pričao i o svoje dvije dugogodišnje ljubavnice te drugim flertovima koje je imao u braku. No Bocuse nije bio samo vješti chef nego i uspješni poslovni čovjek koji je imao talent da od kuhara napravi umjetnike i svjetski poznate zvijezde. Oslobodio ih je sjene i pomogao francuskoj gastronomiji na putu do glamura.

Velikan struke

"Bocuse je napravio više od bilo kojeg drugog chefa na svijetu time što je učinio naše zanimanje uglednim i zaslužan je za ono što smo danas“, rekao je slavni francuski chef Jacques Pépin prije sedam godina na gala večeri izrazivši zajedničko mišljenje mnogih iste struke.

Revolucionar kulinarstva

Jedna od poznatih izjava pionira modernog francuskog kulinarstva glasi: "Ako arhitekt napravi pogrešku prekrije ju bršljanom. Liječnik svoju pogrešku prikrije zemljom, a kuhar umakom – i onda kaže kako je to novi recept“. Možda je najveća snaga velikog kuhara bila upravo u inovativnosti zahvaljujući kojoj je promijenio lice moderne francuske kuhinje.  

 

A post shared by Paul Bocuse (@paulbocuse_officiel) on Jan 15, 2018 at 10:50am PST

Popularizirao je gastronomski pokret u Francuskoj koji se naziva cuisine nouvelle, a reinterpretira francuske klasike pomnim odabirom sastojaka i štedljivijom uporabom maslaca i vrhnja. Kako je to sam znao govoriti, njegovo je kuhanje bilo poput vitke mlade djevojke u prozirnoj bluzi, za razliku od dama u glomaznim korzetima koje su se početkom 20. stoljeća smatrale ljepoticama.

Da ne bi bilo zabune, Bocuse nije imao ništa protiv maslaca, a i sam je izjavio kako je to čarobni sastojak kojeg ništa ne može zamijeniti. No njegova uloga nikad ne bi smjela biti maskiranje okusa, baš niti kao što je slučaj s umacima.

Kuhar koji poštuje namirnicu

Dok je kao mladić počinjao s radom u Bocuseovoj kuhinji, danas slavni francuski chef Jean-Georges Vongerichten pomislio da se šale s njim kad su mu rekli neka ubere koprive u vrtu za juhu. U to vrijeme nije bilo uobičajeno da vrt posluži kao produžetak smočnice. Jedno od načela nouvelle cuisine, poštovanje prema svježini i kvaliteti namirnice Bocuseu je bilo zakon, a jela je prezentirao kao umjetnost na tanjuru.

Osloboditelj recepata 

Bocuse je shvatio da recepti nisu ekskluzivno djelo jednog kuharskog genija nego rezultat nadahnuća koje je teklo iz jedne kuhinje u drugu. Oslobodio ih je kategorije dobro čuvane državne tajne, a savjete je dijelio šakom i kapom. Paul nije skrivao kako je velik broj njegovih recepata osmislio netko drugi, poput primjerice Haeberlina ili Guérarda te kako se jela razlikuju u njihovoj interpretaciji. 

 

A post shared by Paul Bocuse (@paulbocuse_officiel) on Aug 9, 2017 at 3:42am PDT

 
Prvi celebrity chef

Bio je poznat po tome što je srušio hijerarhiju, kao i dotadašnji sustav u restoranima. Prije njega francuski chefovi su imali glavnu riječ u kuhinji, ali bili su iza zavjese restorana. Nakon Paula kuhari su, a ne vlasnici počeli voditi glavnu riječ i umjesto kuhanja izgradili profesije.

Pionir samopromocije 

Paul Bocuse revolucionarno je izašao iz kuhinje u blagovaonicu kako bi se upoznao s gostima i demistificirao put hrane od polja do stola. Samopromocija mu je išla kao od šale, a mnogi su kuhari preuzeli njegov način komunikacije te izgradili povjerenje publike.

Ambasador francuske kuhinje

Paul je imao neutaživu glad za znanjem. Bilo mu je važno podijeliti s drugima načela francuske gastronomije, ali i naučiti male tajne zanata od chefova koje je upoznavao diljem svijeta.

 

A post shared by Paul Bocuse (@paulbocuse_officiel) on May 8, 2017 at 2:35am PDT

 Čovjek koji je crpio snagu iz svojih korijena 

Bez obzira na iznimnu vještinu pa zatim i moć, slavu te bogatstvo koju je stjecao godinama, Boscuse se uvijek vraćao u rodni kraj gdje su ga dočekivali kao voljenog monsieura Paula. Bio je otvoren i pristupačan pa ne čudi da je zaslužio počasno mjesto u srcima sugrađana. Nakon kupovine namirnica za restoran nedjeljom bi ga se moglo vidjeti kako tradicionalno pije kavu u omiljenom kafiću i uživa u razgovoru sa susjedima.

Nadahnuće velikana 

Recepti gastronomskog revolucionara potaknuli su brojne chefove da se zaljube u kulinarstvo. Jedan od njih je i Eric Ripert čiji je Le Bernardin u New Yorku proglašen jednim od najboljih restorana u svijetu. Kako kaže, već je s 13 godina gutao Boscuseove kuharice.

  • #što kuhati
  • #paul bocuse
  • #Francuska
  • #chef
  • #lyon
  • #Michelinove zvjezdice
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kako keksi od zobenih pahuljica recept koji se kuha
Hrskavi i fini
Keksi koji se ne peku, nego kuhaju na štednjaku! Recept je jako jednostavan, a okus – fantastičan
Putnička klasa: Sardinija - otok od tristo čuda
Putopisno predavanje
Putnička klasa: Besplatno uživajte u Sardiniji - otoku od tristo čuda
Pire od krumpira s vrhnjem i parmezanom recept
Savršenstvo bez mane
Recept za pire od krumpira kao iz najboljih restorana – toliko je fin da ga možete jesti i bez pečenog mesa
Najraskošnije dosad: Sve što trebate znati o ovogodišnjem Fuliranju u Zagrebu
Brojimo sitno...
Najraskošnije dosad: Sve što trebate znati o ovogodišnjem Fuliranju u Zagrebu
Simboli Zagreba od betona i čelika: Vjesnik, Mirkova cigara, Mamutica...
Upisani u povijest
Simboli Zagreba od betona i čelika: Vjesnik, Mirkova cigara, Mamutica...
Danilo: arheološko blago u blizini Šibenika
Nedovoljno poznato, a zgodno
Jeste li čuli za Danilo? Blago u blizini Šibenika koje rijetko gdje možete vidjeti u svijetu
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Sjeverna Koreja pogubila bračni par pred djecom: Stotine prisilno gledale strijeljanje
Grozota
Sjeverna Koreja pogubila bračni par, a razlog je nevjerojatan: Stotine prisiljene gledati strijeljanje, čak i djeca
Velika promjena na granici s BiH: Ako ovo niste napravili nećete moći napustiti zemlju
Vozači oprez
Velika promjena na granici sa susjedima! Ako ovo niste napravili, nećete moći napustiti zemlju
IMAŠ PRAVO Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA
Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
show
Tko je suprug Meri Goldašić Jure od kojeg se rastaje?
samozatajni jure
Tko je suprug Meri Goldašić, od kojeg se razvodi?
Meri Goldašić razvela se od supruga Jure
potvrdila šuškanja
Razvodi se Meri Goldašić! ''Dugo smo tražili načine, razgovarali...''
Josip Radeljak Dikan pohvalio se putovanjem svoje kćeri Lane Radeljak
''nije propustila...''
Dikan se pohvalio potezom svoje kćeri koji ga je oduševio: ''Ponosan sam na moje suho zlato''
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 psihosomatskih bolesti: Gdje boli kad duša boli? Ovako psiha utječe na tijelo
Piše psihologinja
7 psihosomatskih bolesti: Gdje boli kad duša boli? Ovako psiha utječe na tijelo
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Stavio kameru u perilicu posuđa, a snimka je iznenadila gledatelje
Zanimljivo
Stavio kameru u perilicu posuđa, a snimka je iznenadila gledatelje
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Nezgodno
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Tražio Amerikance da izgovore hrvatske riječi, rezultati nasmijali cijelu regiju
Kako su se snašli?
Tražio Amerikance da izgovore hrvatske riječi, rezultati nasmijali cijelu regiju
tech
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
Što to točno znači?
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića kako tumori sprječavaju imunološki sustav da ih uništi
Ključ za buduće terapije
Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića kako tumori sprječavaju imunološki sustav da ih uništi
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
sport
Tužna vijest potresla hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Ogroman gubitak za gimnastiku
Tužna vijest pogodila hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Strašan udar za FIFA-u: Oni pripremaju novo Svjetsko prvenstvo: Zvat će Srbiju i BiH?
kakav plan!
Strašan udar za FIFA-u! Oni pripremaju novo Svjetsko prvenstvo: Zvat će Srbiju i BiH?
Hrvati, pripremite se: Ovo su skupine koje vam garantiraju SP bez buđenja u pola noćiHrvati, pripremite se: Ovo su skupine koje vam garantiraju SP bez buđenja u pola noći
Nadamo se
Hrvati, pripremite se: Ovo su skupine koje vam garantiraju SP bez buđenja u pola noći
tv
Kumovi: Dogodila se sreća u nesreći – moraju djelovati brzo
KUMOVI
Kumovi: Dogodila se sreća u nesreći – moraju djelovati brzo
MasterChef: Izgleda da su svi bili iznenađeni Markovim odličnim tanjurom - čak i on sam!
DOBAR SPOJ
Izgleda da su svi bili iznenađeni Markovim odličnim tanjurom - čak i on sam!
MasterChef: Povuci-potegni između Renate i chefa Stjepana: "Radite toliko banalne greške!"
DRUGAČIJA TEHNIKA
Povuci-potegni između Renate i chefa Stjepana: "Radite toliko banalne greške!"
putovanja
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
lifestyle
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
Recept za brze fritule
TAKO JEDNOSTAVNO
Imamo najlakši recept za brze fritule, gotove su za tren i savršene
sve
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Tužna vijest potresla hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Ogroman gubitak za gimnastiku
Tužna vijest pogodila hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Tjestenina s brokulom, graškom i prženim pinjolima
Za 15 minuta

Jednostavno i fino jelo za usred tjedna: Recept za tjestenina s brokulom i graškom

Za samo 15 minuta na stolu možete imati tanjur pun zelenila i svježine u nježnom kremastom umaku. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Zapečeni krumpir s jajima Hrana i piće
    Brzo i jednostavno

    Zapečeni krumpir koji je glavna zvijezda ručka: Recept za prilog koji vraća u djetinjstvo

  • Njoki s gljivama i plavim sirom Hrana i piće
    Za 20 minuta

    Brzo, kremasto i neodoljivo: Recept za njoke s gljivama i sirom

  • Tjestenina s brokulom, graškom i prženim pinjolima Hrana i piće
    Za 15 minuta

    Jednostavno i fino jelo za usred tjedna: Recept za tjestenina s brokulom i graškom

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close