• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Hrana

Otišao je nedodirljivi! Priča o chefu stoljeća kojemu drugi kuhari nisu ni do koljena

Joël Robuchon, slavni francuski kuhar i neupitni perfekcionist u kuhinji koji je u svojoj karijeri zaradio rekordnu 31 Michelinovu zvjezdicu, preminuo je 6. kolovoza u 73. godini života...

Punkufer avatar placeholder
Snježana Levar 7.08.2018 09:37 komentari
viber Created with Sketch.
Joel Robuchon - 1
Joel Robuchon - 1 (Foto:AFP)

Od siromaštva do zvijezda: Umro je najbolji chef na svijetu Joel Robuchon Joel Robuchon - 3 Joel Robuchon - 1 +1 Francuski restoran u Londonu

U trendu Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata Wroclaw - 1 Za svačiji džep "Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka... Rižoto od ljute kobasice i graška Izbacite s jelovnika Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine

Teško je zamisliti modernu francusku kuhinju bez Joëla Robuchona. Ovaj pionir visoke gastronomije smatrao je da ne postoji savršeni obrok jer se uvijek nešto može popraviti i doraditi. Glavni mu je cilj bio ogoliti hranu od nepotrebnih viškova, s tim da svaka namirnica na tanjuru ima svoj prepoznatljivi okus.

Rodio se 7. travnja 1945. godine u francuskom mjestu Poitiersu kao najmlađe od četvero djece u siromašnoj obitelj. Prve amaterske poteze u kuhinji napravio je još kao dječak u sjemeništu koje je pohađao od 12 do 15 godine, i gdje je pomagao časnim sestrama u kuhanju.

Nakon ulaska u sjemenište odlučio sam postati svećenik. No kuhanje je postalo moje otkrivenje. Dopustilo mi je da stvaram i da vidim iskrenu sreću na licima ljudi nakon dobrog obroka, priznao je Robuchon.

 

A photo posted by Joel Robuchon Official (@joel.robuchon) on Dec 19, 2016 at 3:20pm PST


Kao petnaestogodišnjak dobiva prvu priliku za rad u profesionalnoj kuhinji, točnije u hotelu "Relais of Poitiers". Svojim zalaganjem, trudom i talentom dječak će se uspeti do pozicije izvršnog šefa kuhinje, no njegovi interesi neće ga moći zadržati na jednom mjestu.

> Od siromaštva do zvijezda: Umro je najbolji chef na svijetu

Kao 21-godišnji mladić pridružit će se organizaciji "Compagnon du Tour de France", koja mu je omogućila da proputuje cijelu Francusku i nauči pripremati jela iz različitih regija i s različitim tehnikama.

Zvijezda je rođena


Titulu glavnog chefa dobio je s 28 godina, kada je postavljen da osmišljava jelovnik hotela "Concorde-Lafayette" gdje je nadgledao rad čak 90 kuhara. Tri godine kasnije dobio je prestižnu nagradu "Meilleur Ouvrier de France" za njegovu vještinu u kulinarskoj umjetnosti.

Svoj prvi restoran "Janin"otvorit će 1981. godine u Parizu, koji će u samo tri godine rada dobiti tri Michelinove zvjezdice, a Robuchon će postati najmlađi chef onoga vremena kojemu je to pošlo za rukom.

 

A photo posted by Joel Robuchon Official (@joel.robuchon) on May 5, 2015 at 9:03am PDT


Njegova filozofija kuhanja bila je vrlo jednostavna, u kuhanju je koristio samo visokokvalitetne sastojke, recepti su morali biti jednostavni i razumljivi svim kuharima, a samo jelo trebalo je biti prepoznatljivo. Zbog njegove vještine utjecajni francuski restoranski vodič Gault & Millau proglasio ga je kuharom stoljeća u 1989. godini.

U kasnim osamdesetim godinama počeo se interesirati za azijsku kuhinju, kombinacije okusa, teksture i začine, a 1989. godine otvara i svoj prvi restoran u Tokiju. U to vrijeme Robuchona počinju nazivati i primus inter pares ili prvi među jednakima.

Ne čudi što su nakon brojnih nagrada i titula s ovim kreativcem željeli raditi mnogi mladi kuhari u usponu poput Erica Riperta, Michaela Cainesa, ali i Gordona Ramseya.

Robuchon je s vremenom stekao reputaciju temperamentnog chefa koji na svoje kuhare baca tanjure kada nije zadovoljan njihovim radom. No to se navodno dogodilo samo jednom, nakon što mu je mladi Gordon Ramsey ponudio da proba njegove raviole punjene račićima.

 

A photo posted by Joel Robuchon Official (@joel.robuchon) on Mar 29, 2016 at 8:26pm PDT

Umirovljenje u 50. godini


Vidjevši kako mnogi njegovi kolege umiru od srčanih udara i visoke razine stresa u kuhinji, Robuchon je službeno otišao u mirovinu s pedeset godina. No nije prestao s radom. Vodio je televizijske kuharske emisije u Francuskoj poput "Cuisinez comme un grand chef" te "Bon appetit bien sur" i otvarao svoje restorane diljem svijeta.

Njegova jela vrhunske gastronomije (i ovjenčana s jednom, dvije ili tri Michelinove zvjezdice) danas se mogu isprobati u desetak restorana istog imena "L'Atelier de Joel Robuchon" koji se nalaze u Bangkoku, Hong Kongu, Las Vegasu, Londonu, Parizu, Singaporeu, Taipeiju, Tokiju, Montrealu i Šangaju.

Osim što imaju odličan okus, vrhunski su prezentirana, o čemu će Robuchon reći:
Za mene je prezentacija jela vrlo važna jer na prvu otkriva hoćemo li uživati u jelu. Ako je lijepo prezentirano, jelo će potaknuti apetit. S druge strane, neprivlačno jelo automatski ćemo htjeti odbiti jesti.

Degustacijski jelovnici u njegovim restoranima sastoje se od 18 sljedova, a koštaju od 2000 do 3000 kuna. Svakako treba isprobati kremu od cvjetače s kavijarom i pireom od krumpira i organsku prepelicu punjenu karameliziranom gusjom jetrom, vrhunska jela koja je taj velikan osmislio.

 

A photo posted by Joel Robuchon Official (@joel.robuchon) on Nov 22, 2016 at 1:31am PST


Potrošite nasljedstvo svoje djece za fantastično iskustvo objedovanja u Robuchonovu restoranu, gdje sjedite za pultom i promatrate rasplet 'showa' iz otvorene kuhinje koja proizvodi savršeno izveden degustacijski jelovnik, male porcije moderne francuske kuhinje sparene s najboljim vinima u gradu, preporuka je koja se može naći u Zagatovu vodiču.

Rekordan broj Michelinovih zvjezdica


Iako su njegovi restorani osvojili rekordan broj od 31 Michelinove zvjezdice, chef stoljeća ponekad je bio kritičan prema njihovu sustavu ocjenjivanja.

Michelinova kompetencija varira ovisno o lokaciji. Mislim da Michelinov vodič u Velikoj Britaniji ima mnoge greške, a s time se slažu i brojni drugi chefovi. Sustav ocjenjivanja nije dovoljno ozbiljan, pa tako postoje restorani s dvije zvjezdice u kojima ja nikad ne bih jeo. S druge strane, Michelin u SAD-u, Japanu i Francuskoj su iznimno kompetentni i imam vrlo veliko poštovanje prema njima.

Iako je tehnički bio u mirovini, Joël Robuchon došao je na prvo mjesto najplaćenijih chefova za 2017. godinu. 
 

 

A photo posted by Joel Robuchon Official (@joel.robuchon) on May 25, 2015 at 3:01am PDT

Njegovo se poslovno carstvo procjenjuje na 185 milijuna dolara, a uključuje sve od vrhunskih restorana ovjenčanih s Michelinovim zvjezdicama, preko pekara i lanca za prodaju hamburgera do vlastitog brenda votke "Pure Wonderbuchon – France".

Što sam stariji, to više uviđam da je hrana bolja što je jednostavnija. U svojim jelima nikada ne pokušavam spariti više od tri različita okusa. Volim ući u kuhinju i prepoznati jela i namirnice. Moja uloga kao chefa jest da poštujem sastojke s kojima kuham, bila je filozofija velikog Joëla Robuchona.

 

  • #Hrana
  • #slavni kuhari
  • #joel robuchon
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kako keksi od zobenih pahuljica recept koji se kuha
Hrskavi i fini
Keksi koji se ne peku, nego kuhaju na štednjaku! Recept je jako jednostavan, a okus – fantastičan
Putnička klasa: Sardinija - otok od tristo čuda
Putopisno predavanje
Putnička klasa: Besplatno uživajte u Sardiniji - otoku od tristo čuda
Pire od krumpira s vrhnjem i parmezanom recept
Savršenstvo bez mane
Recept za pire od krumpira kao iz najboljih restorana – toliko je fin da ga možete jesti i bez pečenog mesa
Najraskošnije dosad: Sve što trebate znati o ovogodišnjem Fuliranju u Zagrebu
Brojimo sitno...
Najraskošnije dosad: Sve što trebate znati o ovogodišnjem Fuliranju u Zagrebu
Simboli Zagreba od betona i čelika: Vjesnik, Mirkova cigara, Mamutica...
Upisani u povijest
Simboli Zagreba od betona i čelika: Vjesnik, Mirkova cigara, Mamutica...
Danilo: arheološko blago u blizini Šibenika
Nedovoljno poznato, a zgodno
Jeste li čuli za Danilo? Blago u blizini Šibenika koje rijetko gdje možete vidjeti u svijetu
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Sjeverna Koreja pogubila bračni par pred djecom: Stotine prisilno gledale strijeljanje
Grozota
Sjeverna Koreja pogubila bračni par, a razlog je nevjerojatan: Stotine prisiljene gledati strijeljanje, čak i djeca
Maloljetnici na razgovoru u krim policiji
šokantna vatrena stihija
Maloljetnici u policiji! Policija raspetljava detalje požara u Vjesniku: "Ne vjeruju da se dogodio tehnički kvar, nego..."
IMAŠ PRAVO Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA
Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
show
Tko je suprug Meri Goldašić Jure od kojeg se rastaje?
samozatajni jure
Tko je suprug Meri Goldašić, od kojeg se razvodi?
Josip Radeljak Dikan pohvalio se putovanjem svoje kćeri Lane Radeljak
''nije propustila...''
Dikan se pohvalio potezom svoje kćeri koji ga je oduševio: ''Ponosan sam na moje suho zlato''
Franka Batelić podijelila preslatki trenutak između kćerkice i Vedrana Ćorluke
''Kad je on tu...'''
Ćorlukina Franka podijelila preslatki trenutak tate Vedrana i njihove mezimice
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 psihosomatskih bolesti: Gdje boli kad duša boli? Ovako psiha utječe na tijelo
Piše psihologinja
7 psihosomatskih bolesti: Gdje boli kad duša boli? Ovako psiha utječe na tijelo
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Stavio kameru u perilicu posuđa, a snimka je iznenadila gledatelje
Zanimljivo
Stavio kameru u perilicu posuđa, a snimka je iznenadila gledatelje
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Nezgodno
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Tražio Amerikance da izgovore hrvatske riječi, rezultati nasmijali cijelu regiju
Kako su se snašli?
Tražio Amerikance da izgovore hrvatske riječi, rezultati nasmijali cijelu regiju
tech
Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića kako tumori sprječavaju imunološki sustav da ih uništi
Ključ za buduće terapije
Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića kako tumori sprječavaju imunološki sustav da ih uništi
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
Što to točno znači?
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
sport
Tužna vijest potresla hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Ogroman gubitak za gimnastiku
Tužna vijest pogodila hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Marko Arnautović: "18. studeni sada mora postati državni praznik za sve"
Ima poruku za političare
Marko Arnautović: "18. studeni mora postati državni praznik za sve"
Pogledajte što je zaštitar pokazao navijačima BiH na utakmici u Beču: "Taj će dobiti otkaz"
proširila se snimka
Pogledajte što je zaštitar pokazao navijačima BiH na utakmici u Beču: "Taj će dobiti otkaz"
tv
Kumovi: Dogodila se sreća u nesreći – moraju djelovati brzo
KUMOVI
Kumovi: Dogodila se sreća u nesreći – moraju djelovati brzo
MasterChef: Izgleda da su svi bili iznenađeni Markovim odličnim tanjurom - čak i on sam!
DOBAR SPOJ
Izgleda da su svi bili iznenađeni Markovim odličnim tanjurom - čak i on sam!
MasterChef: Povuci-potegni između Renate i chefa Stjepana: "Radite toliko banalne greške!"
DRUGAČIJA TEHNIKA
Povuci-potegni između Renate i chefa Stjepana: "Radite toliko banalne greške!"
putovanja
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
novac
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
lifestyle
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
Recept za brze fritule
TAKO JEDNOSTAVNO
Imamo najlakši recept za brze fritule, gotove su za tren i savršene
sve
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Tužna vijest potresla hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Ogroman gubitak za gimnastiku
Tužna vijest pogodila hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Rene Redzepi
Oh, Rene!

Čuda se događaju: Od siromašnog sina albanskog imigranta do najboljeg šefa na svijetu

Uz svoj laboratorij za fermentiranje, Rene gradi staklenik na krovu restorana u kojoj će uzgajati povrće tijekom hladnijih mjeseca u godini, a u planu je i plutajuće polje s povrćem koji bi trebao izgraditi na splavi. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Rene Redzepi Hrana i piće
    Oh, Rene!

    Čuda se događaju: Od siromašnog sina albanskog imigranta do najboljeg šefa na svijetu

  • Slika nije dostupna Hrana i piće
    Ne pokušavajte ovo kod kuće

    Što se skriva iza "genijalca" koji je napravio sladoled od jaja na kajganu?

  • Slika nije dostupna Hrana i piće
    Mate Janković

    Zašto naši kuhari forsiraju avokado i limetu kada imamo mušmulu i murvu?

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close