Park prirode Učka, uz brojne šume, livade i endemske vrste koje tamo obitavaju, dobio je još jednu znamenitost. Umjetnička djela. Na dijelu Učke otvorena je 'prirodna galerija', Land art staza. Ova kružna staza spoj je umjetničkih intervencija u formi land arta i prirodnih ljepota Ćićarije, odnosno njenih južnih predjela oko litica Stražice i pašnjaka Sapaćice.

Staza je projekt umjetnika Borisa Pecigoša, a namjera mu je bila razvijanje svijesti o značaju povezanosti čovjeka i prirode. 'Dok šećete, udahnite mirise šume, osluhnite njene zvukove, opipajte vlažnu zemlju pod prstima, pomilujte nježnu mahovinu, zagrlite stablo, pustite suncu da vas miluje po koži, upijajte zelenilo i osjetite moćnu energiju prirode oko sebe. Ne zaboravite potražiti land art radove koji će vas potaknuti na promišljanje i meditaciju. Zastanite u tišini, osjetite prirodu i povežite se s njom dok promatrate umjetničko djelo', poručuje Boris.

Land art se kao umjetnički pravac pojavio 1960-ih u SAD-u. Ipak, prvi špiljski crteži, megaliti, geoglifi i petroglifi plemenskih naroda pokazuju da je čovjeku od samih početaka ljudske vrste svojstveno ovakvo izražavanje.

'Ovo je rastuća galerija sa slikama land arta koje sam stvarao sam ili s pomoćnicima. Land art ili earth art je umjetnički pokret u kojem su krajolik i umjetničko djelo neraskidivo povezani. To je umjetnička forma koja je stvorena u prirodi, koristeći prije svega prirodne materijale nađene na licu mjesta, poput kamena, zemlje, pijeska, trupaci, grana, lišća, vode... Ponekad se unose i strani ili umjetni materijali i boja. Radovi često stoje na otvorenom, smješteni dalje od civilizacije, ostavljeni da se mijenjaju i raspadaju pod utjecajem prirodnih sila. Uz umjetničku vrijednost, land art tijekom njegove konstrukcije često obilježava sam kontakt s prirodom – dodirivanje stijene, drveta i zemlje golim rukama', pojašnjava umjetnik.

Land art staza je duga 6,5 kilometara, a potrebno je oko 2 do 3 sata za njen obilazak. Ima dva ulaza koji se nalaze na cesti koja spaja Kvarner i Istru preko Učke. Prvi ulaz je na prijevoju Poklon, u blizini Planinarskog doma Poklon i info-centra Parka prirode Učka. Drugi ulaz je nasuprot odvojka ceste za Vojak, najviši vrh Učke.

Dolazite li iz pravca Rijeke vozite obilaznicom E61 i brzom cestom E751 u smjeru Pule. Izađite na izlazu za Veprinac. Na prvom križanju skrenite lijevo za Veprinac. Na sljedećem križanju u Veprincu također skrenite lijevo (na cesti je oznaka za Učku). Vozite oko 7 kilometara do Poklona i ulaza u land art stazu. Iz smjera Istre s brze ceste E751 izađite u Vranji, neposredno prije tunela Učka, na izlazu za otok Cres, Labin i Velu Učku. Nakon naplatnih kućica skrenite desno kako pokazuje i oznaka za Velu Učku. Do ulaza u land art stazu vozite oko 5 kilometara.

Boris Pecigoš diplomirao je slikarstvo u ljubljanskoj školi za umjetnost Arthouse – College of Visual Arts. Land art staza Stražica – Sapaćica, u Parku prirode Učka, njegov je magistarski rad. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb. U umjetničkom stvaralaštvu nadahnjuju ga priroda, nježna i meditativna glazba, duboka i emotivna poezija te mistična i zen duhovnost. Osnivač je i voditelj udruge Atelier Hayat, koja djeluje na trima međusobno isprepletenima područjima – umjetnosti, prirodoljublju i osobnom razvoju.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju