• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Diplomirani hedonist: u tri koraka do vrhunskog stručnjaka za vina!

WSET (Wine and Spirit Education Trust) je najprestižnija svjetska institucija za edukaciju o vinu i žestokim pićima. U kolokvijalnom govoru često se naziva “Oxfordom” vinskih škola. I vi možete upisati tečaj, u relativno kratkom roku dobiti diplomu, te u puno pogleda unaprijediti svoje vinsko znanje! Intervju nam je ispred Wine Academy Croatia dao gospodin Zoran Paunović.

Punkufer avatar placeholder
Ribafish 6.02.2015 09:57 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Meso s ražnja/Ilustracija Nije jeftino, ali je fino Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja CR450 - 4 CR450 Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat Čokoladna torta uvijek je dobra ideja, pa čak i za blagdane Božanstvenog okusa Ove torte savršen su izbor za Božić i blagdane – imamo 10 fantastičnih recepata za sve ukuse


Gdje je i kada osnovan WSET?

Osnovan je 1969. godine u Londonu gdje je mu je i središte, a do danas je više od 500.000 ljudi završilo neki od WSET tečajeva. Djeluje preko mnoštva licenciranih partnera tzv. APP-a (Approved Program Provider-a), koji su smješteni u preko 60 zemalja svijeta. Jedan takav APP je i Wine Academy Croatia, koji WSET vinske škole održava po cijeloj Hrvatskoj.

Otkud vi u tome, što inače radite u životu?
Svijet vina me fascinira već duži niz godina, a ozbiljnije sam zakoračio u njega kao jedan od organizatora Dalmacija Wine Expo-a. Radeći više od sedam godina na festivalu, koji je usputno rečeno, prerastao u najveći i najpoznatiji festival vina u Dalmaciji, upoznao sam mnogo osoba iz vinskog miljea. Tako me prst sudbine povezao i sa Dennisom Dražanom Šunjićem, čovjekom mostarskih korijena koji već više od 20 godina živi i radi u Londonu. Dražan je u početku održavao vinsku školu u sklopu Dalmacija Wine Expo-a educirajući na taj način mnogobrojne voditelje restorana i kafića u Makarskoj gdje se festival održavao. Naše poznanstvo je s godinama preraslo u prijateljstvo, te smo prije nešto manje od dvije godine odlučili pokrenuti WSET vinsku školu u Hrvatskoj. Dražan je u vinima cijeli radni vijek, nositelj je WSET diplome, te smo zaključili kako u hrvatskoj nedostaje ozbiljna vinska škola koja bi polazniku pružila kvalitetno znanje. I tako je sve počelo.

Može li potpuni laik krenuti na vaš tečaj?
Naravno. U tome i jest cijela poanta naše vinske škole. Prolazeći kroz tri stupnja WSET vinske škole, student od potpunog laika postaje stručnjak za vino. Zapravo nisam još upoznao polaznika koji nije bio zadovoljan nekim od naših tečajeva, a provodimo anketiranje zadovoljstva nakon svake završene vinske škole. Oni koji tek ulaze u svijet vina kreću sa Levelom 1. Ako su pak već neko vrijeme zaposleni u branši povezanom sa vinima, onda takvoj osobi sugeriramo da ide direktno na Level 2.

Što se uči na kojem stupnju?
Osnovna stvar koja se uči kroz sva tri stupnja je sistematski pristup kušanju. To znači da svakom vinu pristupate na način da ga razložite na dijelove i detaljno proučavate. Prvo boja, zatim miris, pa nepce. Tek nakon toga donosite zaključak o vinu i na osnovu svih tih komponentu ocjenjujete ga. Prolazeći kroz WSET vinsku školu sistematizacija postaje kompleksija i nijansiranija. Na Levelu 3 toliko ulazite u dubinu vina da je vaš opisni vokabular uistinu impresivan. Mi vam ne govorimo koje je vino dobro, a koje nije. Mi vas učimo kako svako vino možete rastaviti na dijelove i ocijeniti njegovu kvalitetu. Učimo vas da ne donosite zaključke unaprijed na osnovu etikete ili imidža vinarije. Mi vam dajemo alat (sistematski pristup kušanju) s kojim sami ocjenjujete vina i donosite zaključke. Jer svi smo mi različiti, i nekome se može sviđati vino koje, na primjer, meni može biti odbojno. Ali u konačnici to je nebitno. Jer to vino, može vama biti najbolje, može imati subjektivnu komponentu, kušali ste ga u društvu drage osobe i svaki put kad ga ponovo kušate, sjećanja vam naviru. Hoću reći da je subjektivna slika o vinu vrlo prisutna i važna komponenta - kao što se vama sviđaju jedne cipele, meni druge, nekomu neke treće, tako je i s vinima.


Što ćemo biti u stanju prepoznati nakon savladanog prvog, drugog, i trećeg stupnja?
Znati ćete prepoznati kvalitetu u vinu. Znati ćete sa sigurnošću reći što je dobro i što vam se sviđa, a što loše u tom vinu, odnosno što nije dobro. Također ćete nedvojbeno moći reći iz koje klime dolazi vino, jeli odležavalo u bačvama, procijeniti starost, potencijal, kompleksnost, zatim smjestiti to vino u cjenovni razred. Nakon što otkrijete o kojem se vinu radi i stvarnoj cijeni (kušanja su slijepa), znati ćete je li precjenjeno ili se radi o vinu koje predstavlja dobar odnos kvalitete i cijene. I upravo je to ljepota slijepog sistematskog kušanja. Sva vina su ogoljena do srži.

Također nakon što završite level 2 i level 3, imati ćete detaljan pregled najvažnijih svjetskih sorti i regija. Na WSET vinskoj školi naučiti ćete razlike između starog i novog svijeta, vidjeti kako iste sorte postižu različite rezultate u različitim regijama. Spoznati ćete stvarno značenje te magične francuske riječi TERROIR, koja u sebi objedinjuje sve čimbenike koji utječu na vina.


Koliko ljudi u Hrvatskoj ima vašu licencu, mogu li lakše naći posao?
U nešto više od godinu i pol dana otkad postojimo, više od 450 ljudi je završilo neke od naših tečajeva i dobilo diplomu. Do ljeta ta brojka će se popeti na 600 osoba. Koliko je to dobar rezultat govori nam činjenica da je središnjica u Londonu uložila i prevela literaturu za Level 1 na hrvatski jezik. Kontinuirano lobiramo da se na hrvatski prevede i literatura za Level 2. Što se tiće lakšeg pronalaska posla, reći ću vam da je WSET vinska škola apsolutno preduvijet za dobiti posao u F&B industriji. Reći ću vam da je završeni Level 3 preduvijet da bi napredovali na managersku poziciju u mnogim poduzećima. Tako je to u razvijenim zapadnim zemljama svijeta. Zbog toga mnogi naši polaznici nakon Levela 2 ili Levela 3, pronalaze posao izvan hrvatske i odlaze u potragu za novim izazovima. Mnogi ljudi iz regije (Srbija, BIH, Makedonija) dolaze nam na tečajeve jer su već dobili posao na cruseru, ili pak u vrhunskom hotelu u Dubaiju, ali prije nego počnu raditi, poslodavci zahtjevaju od njih da završe level 2 ili level 3. U Hrvatskoj nažalost WSET vinska škola još uvijek nije uvijet za zaposlenje, ali mislim da će se to uskoro promijeniti. Ono što me veseli je da su mnogi konobari, sommelieri, distributeri, vinari sami shvatili važnost WSET vinske škole, pa čak i ako im poslodavac odbije financirati edukaciju, oni ju sami plaćaju. Svjesni su važnosti kvalitetne edukacije koju Wine Academy Croatia isporučuje.

Koje su cijene, gdje se možemo informirati za detalje?
Cijena za level 1 je 1.225kn, Level 2 je 2.840kn i Level 3 je 5.990 kn. Sve informacije se nalaze na našoj web stranici. Pogledom na specifikaciju programa svakog levela polaznik može saznati što sve može očekivati od tečaja.

Kako gledate na pojavu drugih vinskih tečajeva, školica, sommelierskih tečajeva...
Sve je to dokaz da se vinska kultura u Hrvatskoj ubrzano razvija. I to je uistinu pozitivna stvar. Mi smo vinska zemlja i drago mi je da sve više ljudi otkriva koliko je to fascinantan svijet. Ja sam zaluđen vinima već više od 12 godina. I što više znam o tome, svjestan sam koliko je taj svijet očaravajuć i koliko novih saznanja svakodnevno upijam. I kao da tome nema kraja. Koliko god učiš, uvijek te neke nove stvari iznenade. Svako vino je svemir za sebe, a cijeli svijet vina je izrazito dinamičan i stalno se mijenja. Različite vinske škole i tečajevi sigurno pridonose učenju i podizanju razine kuluture vina i kulture stola kod nas.


Zašto bi čitatelji punkufera trebali upisati tečaj?
Motivi mogu biti različiti. Možda da nauče nešto više o vinima, steknu međunarodno priznatu diplomu, zaposle se u F&B industriji, steknu samopouzdanje kad naručuju vino za poslovnog partnera, ili jednostavno žele znati više o tom uistinu fascinantnom proizvodu. Naši polaznici su dolaze iz različitih slojeva društva, od konobara, sommeliera, vlasnika restorana, F&B managera, vinara, distributera vina, pa sve do novinara i blogera, poduzetnika, financijaša, doktora, predsjednika nadzornih odbora, diplomata, itd. Uistinu jedna šarolika ekipa, a svima im je zajednička strast prema vinima.

  • #piće
  • #Vino
  • #wset
  • #tečaj
  • #enolog
  • #sommelier
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Najsretnija Nova: 3 ponude u zadnji čas po fer cijenama
Crno jaje
Najsretnija Nova: 3 ponude u zadnji čas po fer cijenama
Kako ispeći meso za blagdane?
Mmm, tako dobro!
Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane
Rolada od purećih prsa recept
Kraće se peče
Ne morate ispeći cijelu puricu za Božić! Umjesto toga napravite roladu od prsa - meso je sočno i jako fino
Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete
Patatas panaderas
Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete
Što je stol bez tradicije - može li proći Badnjak bez bakalara?
Da ili ne?
Što je stol bez tradicije - može li proći Badnjak bez bakalara?
Vinarija Orahovica – U srcu tradicije, s pogledom na budućnost
Oglas
Vinarija Orahovica – U srcu tradicije, s pogledom na budućnost
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Nije jeftino, ali je fino
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Recepti za torte za blagdane
Božanstvenog okusa
Ove torte savršen su izbor za Božić i blagdane – imamo 10 fantastičnih recepata za sve ukuse
Savršen prilog uz pečeno meso: Recept za kremastu salatu od krumpira
Prefina!
Savršen prilog uz pečeno meso: Recept za kremastu salatu od krumpira
Savršeni nutellotti: Recept za husarske kekse od čokolade i lješnjaka koji su gotovi za pola sata
Šačica sastojaka
Savršeni nutellotti: Recept za husarske kekse od čokolade i lješnjaka koji su gotovi za pola sata
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
CR450
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Povlači se popularni kuhinjski uređaj! Odmah ga prestanite upotrebljavati i vratite ga u trgovinu
Javlja DIRH
Povlači se popularni kuhinjski uređaj! Odmah ga prestanite upotrebljavati i vratite ga u trgovinu
Peteročlana obitelj kod Našica otrovala se ugljikovim monoksidom
Kod Našica
Horor na istoku Hrvatske: Otrovana cijela obitelj, među njima i dvoje djece. Kad je serviser ušao u kuću...
Eksplozija u Moskvi: Ima poginulih
Hitne službe na terenu
VIDEO Eksplozija u Moskvi: Ima poginulih
show
Andrea Šušnjara proslavila prvu godišnjicu solo karijere koncertom u Splitu
emocije na vrhuncu
Naša pjevačica prekinula koncert zbog suza koje nije mogla zaustaviti: "Na to ne mogu ostati imuna"
Jelena Rozga oborila rekord posjećenosti ovogodišnjeg Adventa u Trogiru
šuškanja sve glasnija
Blagdani Jelene Rozge rezervirani su za dečka Ivana Huljića i obitelj: ''Bude nam lijepo i guštamo''
Oglasila se Maja Šuput zbog incidenta na božićnom domjenku ZET-a
incident šokirao hrvatsku
Oglasila se Maja Šuput nakon skandala na božićnom domjenku ZET-a, imala je slično iskustvo
zdravlje
Najbolji bakalar na crveno: Klasični recept + jeftinija alternativa koja oduševljava
Delicija za Badnjak
Najbolji bakalar na crveno: Klasični recept + jeftinija alternativa koja oduševljava
Kuglice od keksa i čokolade koje nestanu za pet minuta – donosimo 5 neodoljivih recepata bez pečenja
Svi ih obožavaju
Kuglice od keksa i čokolade koje nestanu za pet minuta - donosimo 5 neodoljivih recepata bez pečenja
Što jesti na Badnjak? Nutricionistica donosi jelovnik za posni dan bez stresa
Jednostavna i fina jela za cijelu obitelj
Što jesti na Badnjak? Nutricionistica donosi jelovnik za posni dan bez stresa
zabava
Kviz koji je sve osim lagan - samo za prave znalce
Pokažite što znate!
Kviz koji je sve osim lagan - samo za prave znalce
Školarci iz Rijeke doživjeli nezaboravan susret, snimka raznježila gledatelje
Uljepšalo im dan
Školarci iz Rijeke doživjeli nezaboravan susret, snimka raznježila gledatelje
Ovo je bilo blizu! Rušenje silosa pretvorilo se u pravi triler
Za dlaku!
Ovo je bilo blizu! Rušenje silosa pretvorilo se u pravi triler
tech
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
U potpunosti isti
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: To je “tragedija za potrošače”
Jeste koristili njihove proizvode?
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: "To je tragedija za potrošače"
VIDEO Tvorac ovog videa tvrdi na nije riječ o AI-ju, no mi ne znamo u što bismo više vjerovali - pogledajte sami
Što reći?
VIDEO Tvorac ovog videa tvrdi na nije riječ o AI-ju, no mi ne znamo u što bismo više vjerovali - pogledajte sami
sport
Nenad Bjelica: "Bilo je teško raditi s Petkovićem, ali jedan igrač Dinama mi nije sjeo kao čovjek"
Dosta kritičan
Nenad Bjelica: "Bilo je teško s Petkovićem, ali jedan igrač Dinama nije mi sjeo kao čovjek"
Ako Dalić odluči otići, ovo je prvi favorit za novog izbornika Hrvatske
SPREMAN JE
Ako Dalić odluči otići, ovo je prvi favorit za novog izbornika Hrvatske
Poražavajuće riječi iz Real Madrida: "Modrić je bio glavni autoritet, a sada..."
Odbacili ga
Poražavajuće riječi iz Madrida: "Modrić je bio glavni autoritet, a sada..."
tv
MasterChef: Pobjeda koja je ostavila itekako gorak okus u ustima! "Uopće mi ovo nije nagrađujuće!"
ŠOK
Pobjeda koja je ostavila itekako gorak okus u ustima! "Uopće mi ovo nije nagrađujuće!"
MasterChef: Ogroman obrat za kandidate MasterChefa! "Kakav je to stres test u kojem se ne kuha?!"
IZAZOVNO
Ogroman obrat za kandidate MasterChefa! "Kakav je to stres test u kojem se ne kuha?!"
MasterChef: Krunoslav razočarao žiri svojim jelima! "Ljuti me to što nisi bio spreman!"
NIJE ISKORISTIO PRILIKU
Krunoslav razočarao žiri svojim jelima! "Ljuti me to što nisi bio spreman!"
putovanja
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
CR450
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Nije jeftino, ali je fino
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Topi se u ustima
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
novac
Larry Ellison odlučio osobno jamčiti s 40 milijardi dolara za preuzimanje Warner Bros Discoveryja
Bitka se nastavlja
Larry Ellison odlučio osobno jamčiti s 40 milijardi dolara za preuzimanje Warner Bros Discoveryja
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Lovable je upravo iznjedrio jednog od najmlađih europskih milijardera koji je sam izgradio bogatstvo
Najbrže rastući startup u povijesti
Lovable je upravo iznjedrio jednog od najmlađih europskih milijardera koji je sam izgradio bogatstvo
lifestyle
Ana Gruica Uglešić u Zarinoj haljini na božićnom partiju GKM Split 2025.
Cjenovno prihvatljiva
Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji
Savjeti za savršenu makovnjaču i orahnjaču
Bez greške
Pet muka koje mučimo s orahnjačom i makovnjačom napokon su riješene, pročitajte savjete
Kolinda Grabar-Kitarović na dodjeli nagrada Hrvatskog olimpijskog odbora
ELEGANTNO IZDANJE
Kultna torbica, efektne salonke, elegantna haljina... Izdanje Kolinde Grabar-Kitarović je bez greške
sve
Andrea Šušnjara proslavila prvu godišnjicu solo karijere koncertom u Splitu
emocije na vrhuncu
Naša pjevačica prekinula koncert zbog suza koje nije mogla zaustaviti: "Na to ne mogu ostati imuna"
Nenad Bjelica: "Bilo je teško raditi s Petkovićem, ali jedan igrač Dinama mi nije sjeo kao čovjek"
Dosta kritičan
Nenad Bjelica: "Bilo je teško s Petkovićem, ali jedan igrač Dinama nije mi sjeo kao čovjek"
Ako Dalić odluči otići, ovo je prvi favorit za novog izbornika Hrvatske
SPREMAN JE
Ako Dalić odluči otići, ovo je prvi favorit za novog izbornika Hrvatske
VAPT 2026. - 5
Ekskluzivni masterclassovi

Vinska elita stiže u Rovinj: VAPT predstavlja neke od najskupljih i najtraženijih etiketa na svijetu

Među najavljenima posebno se ističu masterclassovi posvećeni Montrachetu i kultnoj Solderi, gdje će sudionici imati rijetku priliku upoznati filozofiju, terroir i tajne proizvodnje nekih od najskupljih i najtraženijih vina na svijetu... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Jacqueline Marovac - 5 Hrana i piće
    Jedina u Hrvatskoj

    "Slijedite svoje strasti, nikad nije kasno", poručuje Jacqueline Marovac, vinarka s prestižnom diplomom WSET 4. razine

  • Premijera terana Santa Lucia 2017. - 6 Hrana i piće
    Santa Lucia

    Najljepša posveta Istri i teranu: Nova zvijezda koja mijenja budućnost hrvatskog vinarstva

  • VAPT 2026. - 5 Hrana i piće
    Ekskluzivni masterclassovi

    Vinska elita stiže u Rovinj: VAPT predstavlja neke od najskupljih i najtraženijih etiketa na svijetu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close