Gdje je i kada osnovan WSET?

Osnovan je 1969. godine u Londonu gdje je mu je i središte, a do danas je više od 500.000 ljudi završilo neki od WSET tečajeva. Djeluje preko mnoštva licenciranih partnera tzv. APP-a (Approved Program Provider-a), koji su smješteni u preko 60 zemalja svijeta. Jedan takav APP je i Wine Academy Croatia, koji WSET vinske škole održava po cijeloj Hrvatskoj.

Otkud vi u tome, što inače radite u životu?
Svijet vina me fascinira već duži niz godina, a ozbiljnije sam zakoračio u njega kao jedan od organizatora Dalmacija Wine Expo-a. Radeći više od sedam godina na festivalu, koji je usputno rečeno, prerastao u najveći i najpoznatiji festival vina u Dalmaciji, upoznao sam mnogo osoba iz vinskog miljea. Tako me prst sudbine povezao i sa Dennisom Dražanom Šunjićem, čovjekom mostarskih korijena koji već više od 20 godina živi i radi u Londonu. Dražan je u početku održavao vinsku školu u sklopu Dalmacija Wine Expo-a educirajući na taj način mnogobrojne voditelje restorana i kafića u Makarskoj gdje se festival održavao. Naše poznanstvo je s godinama preraslo u prijateljstvo, te smo prije nešto manje od dvije godine odlučili pokrenuti WSET vinsku školu u Hrvatskoj. Dražan je u vinima cijeli radni vijek, nositelj je WSET diplome, te smo zaključili kako u hrvatskoj nedostaje ozbiljna vinska škola koja bi polazniku pružila kvalitetno znanje. I tako je sve počelo.

Može li potpuni laik krenuti na vaš tečaj?
Naravno. U tome i jest cijela poanta naše vinske škole. Prolazeći kroz tri stupnja WSET vinske škole, student od potpunog laika postaje stručnjak za vino. Zapravo nisam još upoznao polaznika koji nije bio zadovoljan nekim od naših tečajeva, a provodimo anketiranje zadovoljstva nakon svake završene vinske škole. Oni koji tek ulaze u svijet vina kreću sa Levelom 1. Ako su pak već neko vrijeme zaposleni u branši povezanom sa vinima, onda takvoj osobi sugeriramo da ide direktno na Level 2.

Što se uči na kojem stupnju?
Osnovna stvar koja se uči kroz sva tri stupnja je sistematski pristup kušanju. To znači da svakom vinu pristupate na način da ga razložite na dijelove i detaljno proučavate. Prvo boja, zatim miris, pa nepce. Tek nakon toga donosite zaključak o vinu i na osnovu svih tih komponentu ocjenjujete ga. Prolazeći kroz WSET vinsku školu sistematizacija postaje kompleksija i nijansiranija. Na Levelu 3 toliko ulazite u dubinu vina da je vaš opisni vokabular uistinu impresivan. Mi vam ne govorimo koje je vino dobro, a koje nije. Mi vas učimo kako svako vino možete rastaviti na dijelove i ocijeniti njegovu kvalitetu. Učimo vas da ne donosite zaključke unaprijed na osnovu etikete ili imidža vinarije. Mi vam dajemo alat (sistematski pristup kušanju) s kojim sami ocjenjujete vina i donosite zaključke. Jer svi smo mi različiti, i nekome se može sviđati vino koje, na primjer, meni može biti odbojno. Ali u konačnici to je nebitno. Jer to vino, može vama biti najbolje, može imati subjektivnu komponentu, kušali ste ga u društvu drage osobe i svaki put kad ga ponovo kušate, sjećanja vam naviru. Hoću reći da je subjektivna slika o vinu vrlo prisutna i važna komponenta - kao što se vama sviđaju jedne cipele, meni druge, nekomu neke treće, tako je i s vinima.


Što ćemo biti u stanju prepoznati nakon savladanog prvog, drugog, i trećeg stupnja?
Znati ćete prepoznati kvalitetu u vinu. Znati ćete sa sigurnošću reći što je dobro i što vam se sviđa, a što loše u tom vinu, odnosno što nije dobro. Također ćete nedvojbeno moći reći iz koje klime dolazi vino, jeli odležavalo u bačvama, procijeniti starost, potencijal, kompleksnost, zatim smjestiti to vino u cjenovni razred. Nakon što otkrijete o kojem se vinu radi i stvarnoj cijeni (kušanja su slijepa), znati ćete je li precjenjeno ili se radi o vinu koje predstavlja dobar odnos kvalitete i cijene. I upravo je to ljepota slijepog sistematskog kušanja. Sva vina su ogoljena do srži.

Također nakon što završite level 2 i level 3, imati ćete detaljan pregled najvažnijih svjetskih sorti i regija. Na WSET vinskoj školi naučiti ćete razlike između starog i novog svijeta, vidjeti kako iste sorte postižu različite rezultate u različitim regijama. Spoznati ćete stvarno značenje te magične francuske riječi TERROIR, koja u sebi objedinjuje sve čimbenike koji utječu na vina.


Koliko ljudi u Hrvatskoj ima vašu licencu, mogu li lakše naći posao?
U nešto više od godinu i pol dana otkad postojimo, više od 450 ljudi je završilo neke od naših tečajeva i dobilo diplomu. Do ljeta ta brojka će se popeti na 600 osoba. Koliko je to dobar rezultat govori nam činjenica da je središnjica u Londonu uložila i prevela literaturu za Level 1 na hrvatski jezik. Kontinuirano lobiramo da se na hrvatski prevede i literatura za Level 2. Što se tiće lakšeg pronalaska posla, reći ću vam da je WSET vinska škola apsolutno preduvijet za dobiti posao u F&B industriji. Reći ću vam da je završeni Level 3 preduvijet da bi napredovali na managersku poziciju u mnogim poduzećima. Tako je to u razvijenim zapadnim zemljama svijeta. Zbog toga mnogi naši polaznici nakon Levela 2 ili Levela 3, pronalaze posao izvan hrvatske i odlaze u potragu za novim izazovima. Mnogi ljudi iz regije (Srbija, BIH, Makedonija) dolaze nam na tečajeve jer su već dobili posao na cruseru, ili pak u vrhunskom hotelu u Dubaiju, ali prije nego počnu raditi, poslodavci zahtjevaju od njih da završe level 2 ili level 3. U Hrvatskoj nažalost WSET vinska škola još uvijek nije uvijet za zaposlenje, ali mislim da će se to uskoro promijeniti. Ono što me veseli je da su mnogi konobari, sommelieri, distributeri, vinari sami shvatili važnost WSET vinske škole, pa čak i ako im poslodavac odbije financirati edukaciju, oni ju sami plaćaju. Svjesni su važnosti kvalitetne edukacije koju Wine Academy Croatia isporučuje.

Koje su cijene, gdje se možemo informirati za detalje?
Cijena za level 1 je 1.225kn, Level 2 je 2.840kn i Level 3 je 5.990 kn. Sve informacije se nalaze na našoj web stranici. Pogledom na specifikaciju programa svakog levela polaznik može saznati što sve može očekivati od tečaja.

Kako gledate na pojavu drugih vinskih tečajeva, školica, sommelierskih tečajeva...
Sve je to dokaz da se vinska kultura u Hrvatskoj ubrzano razvija. I to je uistinu pozitivna stvar. Mi smo vinska zemlja i drago mi je da sve više ljudi otkriva koliko je to fascinantan svijet. Ja sam zaluđen vinima već više od 12 godina. I što više znam o tome, svjestan sam koliko je taj svijet očaravajuć i koliko novih saznanja svakodnevno upijam. I kao da tome nema kraja. Koliko god učiš, uvijek te neke nove stvari iznenade. Svako vino je svemir za sebe, a cijeli svijet vina je izrazito dinamičan i stalno se mijenja. Različite vinske škole i tečajevi sigurno pridonose učenju i podizanju razine kuluture vina i kulture stola kod nas.


Zašto bi čitatelji punkufera trebali upisati tečaj?
Motivi mogu biti različiti. Možda da nauče nešto više o vinima, steknu međunarodno priznatu diplomu, zaposle se u F&B industriji, steknu samopouzdanje kad naručuju vino za poslovnog partnera, ili jednostavno žele znati više o tom uistinu fascinantnom proizvodu. Naši polaznici su dolaze iz različitih slojeva društva, od konobara, sommeliera, vlasnika restorana, F&B managera, vinara, distributera vina, pa sve do novinara i blogera, poduzetnika, financijaša, doktora, predsjednika nadzornih odbora, diplomata, itd. Uistinu jedna šarolika ekipa, a svima im je zajednička strast prema vinima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju