Prvi hrvatski muzej maslinarstva "Museum Olei Histriae", inovativan kulturno-turistički proizvod nastao na inicijativu Lorene Boljunčić, suvlasnice tvrtke Idea Istra iz Pule, otvoren je ovoga tjedna u staroj pulskoj gradskoj jezgri.

Riječ je o jedinstvenom muzeju u Istri, ali i Hrvatskoj, kojim će se na 500 četvornih metara i 12 svjetskih jezika domaćim te stranim gostima približiti kultura maslinarstva u Istri, jedinstvenim postavom ispričati kako se maslina sadila i obrađivala nekada, kako se obrađuje danas te ponuditi im najbolja istarska maslinova ulja na kušanje, uživanje, ali i kupnju.



Kako je objasnila inicijatorica projekta te vlasnica Kuće istarskog maslinovog ulja Lorena Boljunčić, ideja za otvaranje ovako jedinstvenog objekta stvorila se nakon brojnih putovanja na kojima je otkrivala mjesta i projekte koji su turistima prenosili tradiciju mjesta na jedan moderan i zanimljiv način. Sasvim spontano, tijekom jedne od posjeta starom obiteljskom masliniku, nastala je ideja o Kući istarskog maslinovog ulja.

"Željela sam ispričati priču o tradiciji, bogatstvu, mogućnostima, blagu koje imamo. Istra to zaslužuje jer je na samom vrhu po kvaliteti ekstra djevičanskih maslinovih ulja ne samo kod nas, već i u svijetu. To nam dokazuju i brojne nagrade te vodiči poput Flos Oleia. Svjetski rezultati naših maslinara i zavodljiva priča maslinarstva u Istri stara više od 2000 godina bili su glavni okidači za pokretanje ovog projekta. Jako sam sretna da sada u Puli pričamo priču o istarskom maslinarstvu na suvremeni način.

U našoj Kući istarskog maslinovog ulja pričamo o načinu prerade masline, sastavu ulja, utjecaju na zdravlje, o kemijskoj i senzorskoj analizi i slično. Svi naši posjetitelji mogu degustirati istarska ulja uz edukaciju pravilnog kušanja. Uvjerena sam da smo ovdje počeli pisati jednu uspješnu kulturološku i gastro priču", rekla je Lorena Boljunčić.

Nakon nešto više od godine dana rada, adaptacije i uređenja interijera za koji je bila zadužena tvrtka Fabrika, Istra je dobila muzej maslinarstva. Kuća istarskog maslinovog ulja smještena je u prostorima nekadašnje Arena Trikotaže i podijeljena je na muzejski dio, gdje posjetitelji imaju priliku upoznati povijest maslinarstva.



Osim njega tu su degustacijski te prodajni prostor gdje posjetitelji mogu nakon degustacije odabrati najdraže između dvadesetak ponuđenih istarskih maslinovih ulja. Svih dvadesetak ulja dobitnici su niza nagrada za kvalitetu na svjetskim natjecanjima, a mnogi od njih proglašeni su i prvacima u svojoj kategoriji. Degustacije istarskih maslinovih ulja vodi Lena Puhar O'Grady, diplomirana povjesničarka umjetnosti i arheologinja iz maslinarske obitelji s certifikatom kušačice maslinovog ulja.

Više o muzeju koji se u Puli nalazi u ulici Sv. Teodora 1a može se pronaći na internetskoj stranici te na Facebook stranici muzeja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju