Skoplje je najveći i glavni grad Makedonije koja se nalazi na središnjem dijelu Balkanskog poluotoka. Smješten u uskoj dolini rijeke Vardar, okružen planinama Skopska Crna Gora i Vodno, izdužena je oblika i sparnih i suhih ljeta te hladnih i maglovitih zima. 1963. godine uništen je jakim potresom u kojem je poginulo više od 1000 ljudi, a 80 posto grada bilo je razrušeno. Grad je brzo stao na noge, no njegov se izgled najviše izmijenio 2014. godine.

Makedonska vlada nakon potresa je odlučila uložiti milijune u ponovnu izgradnju grada kako bi vratila Skoplju staru slavu i učinila ga turistički atraktivnijim. Nažalost, ta ideja u očima mnogih nije izazvala zadovoljstvo, već zgražanje i osudu. U cilju povećanja zastupljenosti spomenika i skulptura koji asociraju na slavnu povijest ovog područja, jačanja nacionalnog i kulturnog identiteta, nastala je mješavina svega i svačega. Projekt Skoplje 2014. obuhvaća niz statua i spomenika važnijih ličnosti iz makedonske povijesti, i to u krugu od nekoliko metara: Aleksandru Velikom, Filipu Makedonskom, Justinijanu, Ćirilu i Metodu i dr.

Skoplje - 5 Skoplje - 5 (Foto: Profimedia.hr)

Kameni most i Skopska tvrđava

O ljepoti modernih i sjajnih kipova te njihovo nadopunjavanje u starije stilove i zgrade, prosudite sami. Pokušaji očuvanja i podizanja nacionalno i kulturnog identiteta česta su stvar, no rijetko vidljiva u arhitekturi u takvoj količini. Neke od stvari koje morate vidjeti su Kameni most u centru grada koji prolazi preko Vardara. Sagrađen je u 15. stoljeću, a zadnje obnove su dovršene 2008. godine. Posebno je lijep za obilazak noću, kada je obasjana i Skopska tvrđava (Kale), druga must see atrakcija Skopja. U današnjem je obliku izgrađena u vrijeme cara Justinijana u 6. stoljeću. Smještena je na brijegu Gradište iznad rijeke Vrdar.

> Mavrovo: Tajanstveno mjesto koje treba posjetiti zimi

Sat koji je stao točno u trenutku potresa

Stari željeznički kolodvor u Skoplju izgrađen je 1941. godine, ali je nastradao u potresu 1963. Danas se tamo nalaze ruševine kolodvora i očuvani sat koji je stao točno u vrijeme potresa u 5:17, a u zgradi se nalazi Muzej grada Skoplja.

Arheološko nalazište rimske kolonije

Ako ste zaljubljenik u povijest, 5 kilometara od centra grada nalazi se arheološko nalazište rimske kolonije cara Domicijana. U podnožju Zajčeva Rida, tj. Zečjeg brda kod sela Zlokućani potražite ostatke kolonije Scupi.

Okusi tradicije Okusi tradicije (Foto: Thinkstock/Guliver)

Što jesti i piti?

Najpoznatiji su makedonski specijaliteti pikantno makalo, šarplaninska janjeća čorba, janjeća drob sarma, pastrva na ohridski itd. Također, Makedonci su ponosni na svoja vina, pa vam preporučujemo da probate makedonski vranac.

Autom do Skopja ima 820 km, a jeftine karte mogu se pronaći čak i za 90 eura. Za vas smo pronašli prekrasan smještaj u centru Skoplja, udaljen samo 60 metara od mosta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju