Svratite li do Makedonije i Skoplja, ne zaboravite na ovu ideju za izlet u prirodu - kanjon Matka. Udaljen je od glavnog grada svega pola sata vožnje (oko 16 km), a teče kroz planinsku klisuru gotovo 30 kilometara. Do njega se lako dolazi taksijem ili lokalnim busom.

Prostire se na oko 5000 hektara, a razlika između najviše i najniže točke u kanjonu je oko 1400 metara. No razriješimo odmah misterij imena kakvo vjerojatno niste navikli čuti.

Kanjon je dobio ime po umjetnom jezeru Matka na rijeci Treska, a „matka“ u prijevodu s makedonskog doslovno znači – maternica. Neuobičajeno, ali zašto ne? Simbol rađanja i života, smješten u ovoj predivnoj prirodi.

Guste šume hrasta i nebo kojim vladaju orlovi

U otkrivanje njegovih ljepota možete krenuti pješke stazom za šetnju, brodom ili kanuom, pa i s planinarskom opremom ako ste željni malo više adrenalina. Kako god bilo, čuda i šarenilo prirode neće vam promaknuti.

Kanjon je stanište raznih endemskih vrsta biljnog i životinjskog svijeta. Čak petina svih biljaka kanjona može se pronaći samo ovdje. Tu živi i više od 70 endemskih vrsta leptira – zamislite samo bajkoviti prizor kada polete između stijena.

Jedini koji ne gleda raznježeno na taj prizor jest mali poskok koji tu živi. No ne brinite se. Iako ima živčanu facu, riječ je o lijenčini koja ne napada, ako ga ne dirate. Uostalom, tijekom dana su male šanse da ćete ga uopće sresti, pa se slobodno koncentrirajte na leptire.

Zaputite se i prema špilji Vrelo, koja je najpoznatija od desetak špilja speleološkog parka. Neki smatraju kako je riječ o najdubljoj podvodnoj špilji na svijetu, no iako se vjeruje da je dublja od 300 metara, za sada je istražena tek do 230 metara.

Srce planinarstva

Ljubitelji planinarenja ne mogu pogriješiti u ovoj kolijevci makedonskog alpinizma. Kanjon okružuju planinski vrhovi koji se penju preko 1000 metara visine, a doline između njih prekrivene su šumama i pašnjacima. Sezona planinarenja počinje u proljeće, a obično završava krajem jeseni.

Na obližnjoj planini Vodno nalazi se etnokompleks u kojem još možete vidjeti tradicionalnu arhitekturu makedonskog sela, ali i uživati u domaćoj kuhinji i atmosferi. Pri vrhu se nalazi nekoliko vidikovaca, kao i Milenijski križ koji ne možete promašiti: visok je čak 66 metara i nalazi se na brdu lako pamtljivog prigodnog imena, Krstovar.

Šteta je propustiti i ono što voda pruža, pa ako ste željni zabave, znajte da ovdje postoji i kajakaški centar. Štoviše, ovdje se održavaju i svjetska i europska prvenstva u kajaku. Ako se želite prepustiti hedonizmu i maksimalnom odmoru, onda odaberite vožnju brodom.

Putevima srednjeg vijeka

Staze kanjona navest će vas na stare manastire koji ovdje „žive“ još od 13. stoljeća. Srednjovjekovni manastiri razlog su zbog kojeg kanjon nazivaju i malom Svetom gorom. Sveta gora inače je manastirska zajednica i važno mjesto za pravoslavnu zajednicu, smještena u današnjoj Grčkoj – stoga to i nije mali kompliment.

Jedna od legendi vezana je za kraljevića Marka i njegova brata Andriju. Marko je bio srpski nasljednik čija je figura tijekom povijesti dobila gotovo mitološke dimenzije, a nije bio stran ni s hrvatske strane, gdje ga je, zajedno s bratom, spominjao i Petar Hektorović u Ribanju i ribarskom prigovaranju.

No vratimo se u srednji vijek i na legendu o dvojici braće. Oni su u prolasku odlučili pronaći osvježenje baš u kanjonu Matka. Dok se Marko odmarao kraj vode, Andrija je otišao u lokalni "kafić". Međutim, tamo je upao u leglo turske vojske koja ga je ubila. Kralj Marko ga je osvetio i izvršio odmazdu, a potom ostavio otisak svog dlana u zidu crkve koju je podigao u spomen svog brata.

Koliko je tu istine, a koliko narodne mašte, prepuštamo povijesti. No ono što sigurno možemo garantirati jest odličan provod i savršene fotografije za uspomenu. Nije bez razloga Matka jedna od najpopularnijih makedonskih destinacija u prirodi, naročito u ljetnim danima kada ovdje možete pronaći osvježenje od gradskog asfalta, sparine i vrućine.

Svakako se počastite ručkom i čašom vina u restoranu kanjona jer je hvaljen i povoljan, a zauzmete li dobro mjesto na terasi, imat ćete najljepši pogled na stijene i smaragdnu vodu pod nogama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju