Kao svi turisti koji dođu u Istanbul, i Djamil želi posjetiti Plavu džamiju i brodom preploviti Bospor. Ali taj Palestinac došao je u grad zbog još jednog razloga - presađivanja kose.

S 300 ustanova specijaliziranih za presađivanje kose, Istanbul je postao središte takve vrste estetske kirurgije i privlači pacijente iz cijeloga svijeta, a naročito one s Bliskog istoka. Iskusni kirurzi, najnovija tehnologija i razumne cijene - takva je ponuda pretvorila turski megalopolis u 'Meku' ćelavaca.



"Ovdje sam zbog presađivanja kose, Turska ima odličnu reputaciju u tome, ali ću pogledati i znamenitosti", kaže 27-godišnji Djamil. Saudijac Fejsal u Istanbulu je iz istih razloga, na preporuku svog ujaka koji je već u gradu presadio kosu. Takve turiste nemoguće je ne primijetiti na istanbulskim ulicama. Glave su im svježe obrijane i omotane zavojima. Mnogi stanovnici šale se da bi ilustracije zamotanih glava trebalo uvesti među nove gradske simbole.

Istanbul je zbog terorističkih napada, prošlogodišnjeg pokušaja državnog udara i nestabilne političke situacije zabilježio oštar pad turističkih dolazaka. No, to ne pogađa industriju presađivanja kose. Niske cijene i kvaliteta usluge glavni su razlozi za to, kaže Talip Tastemel, direktor jedne od klinika. "Kozmetička kirurgija i presađivanje kose vrlo su razvijeni sektori u Turskoj, gdje pacijenti dobiju izvrsnu uslugu za četvrtinu uobičajene cijene", kaže Tastemel.



Klinike u cijeni često nude i smještaj i turističke obilaske. "Pacijent samo treba kupiti avionsku kartu, a klinika obavlja sve ostalo", rekao je. Tri noćenja i presađivanje kose u prosjeku stoje 1200 eura. U Europi samo zahvat stoji do 6 tisuća eura.

Oko 5 tisuća stranaca svakog mjeseca dolazi u Istanbul samo zbog presađivanja kose, kažu u tamošnjoj turističkoj zajednici. Ove se godine nadaju i povećanju od 10 posto. "Tradicionalni turizam je u padu, ali medicinski raste", kažu stručnjaci. Zahvat presađivanja kose traje između osam i deset sati i najmanje je riskantan oblik esteske kirurgije.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju