Dvodnevni vinski festival Winelovers' Street ove se godine ponovo održava u Zagrebu. U četvrtak, 05.07. i petak, 06.07. od 17 sati pa sve do ponoći posjetitelji će moći uživati u ponajboljim hrvatskim vinima, živoj glazbi, plesu i urbanim igračkama. Winelovers' Street festival, koji se ove godine zbog najavljene kiše održava u Europskom domu, Jurišićeva 2, nezaobilazna je destinacija zagrebačkih ljubitelja vina, ali i događanje koje već nekoliko godina za redom uspješno pozicionira Zagreb na kartu vinskog turizma.

Prvi dan festivala posjetiteljima će se predstaviti vinari kontinentalne Hrvatske, točnije iz Međimurja, Zagorja, Zeline, Plešivice, Moslavine, Slavonije i Podunavlja. Zatim su na rasporedu vinari Istre i Dalmacije.

Očekuje se sudjelovanje dvadesetak vinara iz cijele Hrvatske, koji će predstaviti ukupno preko 80 vinskih etiketa. U tom moru vina pronaći će se, naravno, i pokoji slasni zalogaj. Pjesme i plesa nikako neće nedostajati - s nama će se tradicionalno družiti rasplesana ekipa iz udruge Back To Swing, u pratnji live dueta širokog repertoara jazz, blues, rock i swing glazbe. Tijekom oba festivalska dana u Kurelčevoj će ulici biti izložene urbane igračke, autorsko djelo umjetnika Aleksandra Battiste Ilića, za koje uopće ne sumnjamo da će biti prava atrakcija.

Dobra atmosfera Dobra atmosfera (Foto: PR)

Radno vrijeme festivala je od 17 sati do ponoći, a vrijeme od 17 do 18h rezervirano je za business-to-business susrete ugostiteljskog sektora i vinara.
Ulaz na festival je besplatan, a vino se može degustirati po popularnoj cijeni od 15 kuna za čašu.

Winelovers' Street festival u fokus stavlja novu generaciju hrvatskih vinara, čija je vina ponekad gotovo nemoguće pronaći u Zagrebu – što je veliki mamac za iskusne vinoljupce i pravi izazov za vinske entuzijaste. Isto tako, ideja promocije autohtonih sorti od samih je početaka utkana u koncept ovog festivala. Pa će tako posjetitelji ulice za vinoljupce, uz klasične europske sorte vina, imati priliku kušati i međimurski pušipel, moslavački škrlet, istarsku malvaziju, momjanski muškat, plavac mali, rukatac te druge autohtone i domicilne hrvatske sorte.

> 10 genijalnih mjesta u Zagrebu za piće u debelom hladu

Organizator manifestacije je udruga Vinoljupci koja od 2014. godine aktivno djeluje na promicanju vinske kulture i turizma. Vinoljupci su do sada organizirali ukupno sedam open-air vinskih festivala, te brojna manja vinska događanja i susrete s ciljem kreiranja vinskog identiteta Zagreba i promicanja vinske kulture na neformalan i zabavan način.

Meka za turiste Meka za turiste (Foto: PR)

"Nakon što smo u srpnju 2014. organizirali prvi open-air festival, postalo nam je jasno kako smo pogodili pravu nišu“ – pojasnila je Irena Lučić, voditeljica projekta Vinoljupci.

> Novi kafić u centru Zagreba u kojem možete doručkovati u krevetu

"Želja nam je bila napraviti manifestaciju lišenu formalizma, a koja ipak poštuje vinske standarde i potiče potrošače na edukaciju o vinu. Taj, kao i narednih šest festivala organizirali smo s ciljem da hrvatska vina i vinare približimo novoj, mladoj vinskoj publici. Shvatili smo da generacija mladih potrošača izuzetno respektira hrvatska vina te da je željna edukacije i druženja, ali na ponešto drugačiji - urban, opušten i neformalan način. Takav pristup, u kojem su svi dobrodošli, neovisno o vinskoj stručnosti i predznanju, provlači se kroz sve naše aktivnosti.“

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju