Italiju je zadesila velika tragedija 9. listopada 1963. godine. Te kobne srijede, prije točno 55 godina, veliki komad stijene Monte Toc u sjevernoj Italiji pao je u akumulacijsko jezero podno brane Vajont te podigao vodu čak 250 metara u visinu.

Golemi val s oko 50 milijuna kubičnih metara vode u svega nekoliko minuta prešao je preko ruba brane te poharao sve pred sobom.

Te kobne srijede uništena su sela u općinama Casso i Erto, a posebno je nastradalo mjesto Longarone, Pirago, Rivalta i Villanova u dolini rijeke Piave. Povjesničari kažu da je u manje od pet minuta umrlo od 1900 do 2500 osoba. Fotografija brana Vajont 1963. godine Fotografija brana Vajont 1963. godine (Foto: Profimedia.hr)

Povjesničari također tvrde da se tragedija mogla spriječiti da su se slušala upozorenja stručnjaka koji su tvrdili da je južna strana Monte Toca nestabilna za gradnju brane.

Iako je brana ostala gotovo netaknuta nakon tragedije te je zadržala dvije trećine vode iza sebe, nitko nije mogao pretpostaviti snagu poplave i dramatične posljedice koje su uslijedile.

Ideja za konstrukciju brane započela je još dvadestih godina prošlog stoljeća, a planirana je kao najviša brana na svijetu. Izgrađena je u periodu od 1957. do 1960. godine, a bila je duga 160 metara, široka 27 metara i visoka 262 metra.

Tijekom gradnje zabilježeno je nekoliko incidenata koji su prouzročili izlijevanje vode, no vlasti se nisu na njih obazirali.

Brana Vajont postoji i danas te podsjeća na veliku tragediju koja se zbila u noći 8. listopada 1963. godine. Brana Vajont simbol je velike tragedije koja je pogodila Italiju 1963. godine Brana Vajont simbol je velike tragedije koja je pogodila Italiju 1963. godine (Foto: Profimedia.hr)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju