Zamišljate li redovnike kao samozatajne pojedince koji tiho mole i kontempliraju svoju vjeru klečeći na kamenom podu opatije bez kontakata s vanjskim svijetom, to ne može biti dalje od istine. Ili to barem nije slučaj u slavnoj belgijski opatiji Grimbergen, koja je desetak kilometara udaljena od Bruxellesa.

U njoj žive članovi premonstratenškog reda, koji su prema utemeljitelju ove opatije Norbertu od Xantena nazvani norbertinci, a koji su iznimno otvoreni prema posjetiteljima, šarmantni, znatiželjni i beskrajno duhoviti.

Zazvoni li im mobitel (da, koriste se pametnim telefonima) tijekom razgovora, ispričat će s nestašnim sjajem u očima da ih zove papa i da se moraju javiti. Prišapnut će vam da u slobodno vrijeme radije čitaju djela njemačkog filozofa Immanuela Kanta nego crkveni glasnik, kao i da imaju tajni hladnjak u sobi za odmor koji je ispunjen bocama njihovog samostanskog piva. Feniks je simbol opatije Grimbergen, kao i istoimenog piva Feniks je simbol opatije Grimbergen, kao i istoimenog piva (Foto: Grimbergen / Carlsberg)

Opatija Grimberger poznata je u svijetu kao mjesto u kojem je nastalo istoimeno ale pivo 1128. godine. Recept se kroz stoljeća prenosio, a preživio je i tri strašna požara – 1142., 1566. i 1798. godine koji je uništio veći dio građevina u ovoj opatiji do temelja.

Spaljen, ali ne i uništen

Svakoga puta redovnici su podignuli nove zidove, pa ne čudi što su usvojili moto Ardet nec consumitur, odnosno "Spaljen, ali ne i uništen", kao i što je njihov zaštitni znak postao mitski feniks koji se izdiže iz pepela.

Kada su francuski osvajači zatvorili opatiju na kraju 18. stoljeća to je bio kraj i za proizvodnju piva u ovom šarmantnom belgijskom gradiću, a ona se nije nastavila ni nakon njezinog ponovnog otvaranja. Grimbergen pivo karakterizira gusta i kremasta pjena Grimbergen pivo karakterizira gusta i kremasta pjena (Foto: Grimbergen / Carlsberg)

Na zahtjev belgijske pivovare Maes, Grimbergen pivo se ponovo počelo proizvoditi 1958. godine, ali izvan samostanskih zidova te po nešto drugačijoj recepturi. U sljedećih dvadesetak godina napravljen je Grimbergen Dubbel i Tripel, a proizvodnja se selila po belgijskim gradovima Waarloos, Jumet i Alken.

Grimbergen pivo danas se kuha u dvije različite pivovare: Alken-Maes zadužen je za distribuciju piva u Belgiji, a francuska pivovara Kronenbourg u vlasništvu Carlsberga čini to za ostatak svijeta.

Pivo za ljetne dane

U toplije vrijeme iznimno je popularno svjetlo pivo Grimbergen Blonde s gustom pjenom, pikantnim notama klinčića te okusom slatkog korijena, ananasa, marelica i žutih šljiva koje se odlikuje s 6.7 posto alkohola. Grimbergen je udaljen desetak kilometara od Bruxellesa Grimbergen je udaljen desetak kilometara od Bruxellesa (Foto: Grimbergen / Carlsberg)

Pivski sommelieri iz Grimbergena za ljeto preporučuju i vrlo pitko voćno pivo Grimbergen Rouge koje kombinira okuse jagoda, brusnice i bazge sa začinjenim notama klasičnog samostanskog piva, dok iskusnim pivopijama profinjenih nepca savjetuju Grimbergen Double-Ambrée koje je nastalo dvostrukom fermentacijom nekoliko vrsta hmelja i slada, a koje karakterizira slatko-kiseli okus karamele i sušenih šljiva.

Tvrde, također, da je upravo pivo Grimbergen Double-Ambrée s 6.5 posto alkohola najbliže onome što su opati kuhali u 12. stoljeću.

Točan recept za samostansko Grimbergen pivo je nažalost zametnut, a opati vjeruju kako je zapisan na starom nizozemskom jeziku te pohranjen u jednoj od 35.000 starih knjiga koje čuvaju u svojoj privatnoj biblioteci. Vjerovali ili ne, no četiri osobe već godinu dana iščitavaju stare rukopise, kako bi došli do recepta.

Nedostatak originalnog recepta nije spriječio norbertince da ožive tradiciju kuhanja piva sa starim sastojcima, ali u novom ruhu. U sklopu opatije nedavno su počeli eksperimentirati s količinama kvasca, hmelja, slada i vode, a nadaju se kako bi službena proizvodnja trebala započeti 2020. godine.

Kako izgleda život u slavnoj opatiji, pogledajte u našoj fotogaleriji. Mikropivovara u opatiji Grimbergen u kojoj se trenutno eksperimentira s pivom Mikropivovara u opatiji Grimbergen u kojoj se trenutno eksperimentira s pivom (Foto: Grimbergen / Carlsberg)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju