Želite li iznenaditi svoje ukućane specijalnim doručkom napravite ima jaja na benediktinski. Riječ o poširanim jajima koje se poslužuju uz tostirano pecivo, hrskavu slaninu ili šunku te umak holandez.

U procesu izrade ovoga jela mnogima najteže pada poširanje jaja, budući da je riječ o tehnički zahtjevnom procesu.

Poširati jaje znači termički obraditi jaje izvan ljuske u vrućoj vodi. Da jaje ne bi eksplodiralo u vodi ili se rasulo, potrebno je slijediti neka pravila.

Britanski chef Gordon Ramsay tvrdi da voda za poširanje ne smije ključati kad ubacujete jaje jer će to uništiti cijeli rezultat.

Najbolje bi bilo da jaje razbijete prvo u šalici kako bi lakše i preciznije mogli pozicionirati ovu namirnicu u lonac s vodom.

Vodu za poširanje obavezno posolite, te u nju dodajte ocat. Britanski kuhar tvrdi da će ocat pomoći u procesu stvrdnjavanja bjelanjka u trenutku kad jaje dotakne zagrijanu vodu.

Kada voda zavrije, pjenjačom je promiješajte kako bi stvorili mali vrtlog. Ubacite jaje u taj vrtlog.

Znat ćete da je jaje gotovo kad ispliva na površinu vode.

Ocijedite višak tekućine iz poširanog jaja, posolite ga pa položite na tostirano pecivo i preprženu šunku. Preko svega dodajte žlicu svježe pripremljenog umaka holandez.

Kako Gordon Ramsay priprema jaja na benediktinski, pogledajte u njegovom YouTube videu.